Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

jak wyzej mam problem z automatyczna skrzynia biegow posiadaczem auta jestem ok 2 miesiecy od jakiegos tyg mam problem z skrzynia biegow pierwszy model po lifcie koncowka 2003 roku a 2004 wyprodukowany

zaczelo sie od wycieku z skrzyni wiec pojechalem do serwisu powiedzieli mi ze do wymiany ze cieknie z uszczelki pod pokrywa ze wzgledu ze sama uszczelka nie jest wogole dostepna tylko jest to cala czesc z miska i filtrem koszt oczywiscie kazdy sie domysla jaki nic taniego ani przyjemnego wiec mi wymienili oraz zmienili do tego olej w skrzyni tak sugerowal serwis wyszystko bylo ok przez 3 dni po tym zauwazylem ze przy hamowaniu obojetnie z jakiej predkosci gdy skrzynia sama zredukuje na pierwszy bieg i juz prawie calkowitym zatrzymaniu auta jest szarpniecie ktore slychac jak i czuc mam za dwa dni jechac do serwisu ale tez nie wiem co im powiedziec czy ktos z uzytkownikow mial moze taki sam problem wiem ze te skrzynie nie byly az tak awaryjne myslicie ze serwis cos zle zrobil czy ja nie wiem ja juz mam takie szczescie do tego auta

Opublikowano

Najpierw spróbuj podejść do tego optymistycznie:

- skrzynia zaczyna szarpać jak stan oleju jest nieprawidłowy. Podjedź do nich i każ sprawdzić jak wygląda stan, może nie usunęli wcale wycieku bo był np. z głównie cieknącej wtyczki w skrzyni (kosztuje grosze, ale potrafi cieknąć).

- szarpnięcie, które słychać może sugerować łącznik na wale, kosztuje kilka stówek i objawia się szarpaniem przy dodawaniu i puszczaniu gazu a szczególnie gdy właśnie skrzynia schodzi z biegami na niższe. Ten łącznik oceni Ci byle mechanik jak wlezie pod podwozie.

- Skrzynia też o dziwo potrafi przeciągać biegi przy uszkodzonej przepływce, ale to zostaw na sam koniec.

Sprawdź dwie pierwsze sprawy. Tani i może bezboleśnie się okaże :)

Jeśli masz 2003r to jest to początek produkcji i model PRZED liftem :)

Opublikowano

koniec 2003 roku po face lifcie ale bez xenon

mieszkam w uk skrzynie naprawialem nie w bmw salonie bo za to skasowaliby mnie niewiadomo ile wiec pojechalem do warsztatu gdzie tylko specjalizuja sie w automatach maja swoja renome i sa polecani przez inne osoby na brak klientow nie narzekaja

sprawa wygladala tak ze zaczelo cieknac spod pokrywy wiec pojechalem do serwisu bmw ale tam wogole ceny wiec pojechalem do firmy w/w tam wymienili mi cala dolna pokrywe ze wzgledu na to ze uszczelka jest niedostepna wogole jest to jedna czesc dolna pokrywa od skrzyni z uszczelka i filtrem odrazu nie ufam kazdej firmie wiec musialem zobaczyc stara dla pewnosci kazdy to wie jak czasem robia ludzie w serwisach wymianiany byl tez olej w skrzyni na nowy dostalem fakture itd oraz gwarancje na rok badz 12 tys mil wszystko ok az zauwazylem ze przy hamowaniu gdy skrzynia zrzuca sobie bieg do 1 i juz calkowitym zatrzymaniu slychac i czuc szarpniecie

nie ma zadnych szarpniec przy przyspieszaniu ani tez nawet na postoju gdzie przekladam na wsteczny czy na drive poprostu skrzynia pracuje bez zastrzezen tylko w takich sytuacji nie jestem znawca automatow ale podejrzewalem wlasnie czy nie bedzie wina jakiegos sprzegielka jestem zielony w tym wiec nie wiem ale chyba kazdy ma bieg ma swoje sprzegielko czy nie wiem jak to sie mowi wysprzeglacz mowie moze cos z tym jest nie tak sam juz nie wiem pojechalem do firmy i powiedzieli mi ze jest wina softu

musze wgrac nowy soft tzn upgrade sam sie zdziwilem czemu wczesniej wszystko bylo ok a teraz po wymianie jakis soft trzeba jutro mam zamiar jechac do bmw i zapytac czy to prawda koles twierdzi ze juz mial tak kilka aut i po naprawie wymianie oleju itd ze ktos musial upgrade softu robic i wszystko bylo ok i powiedzial mi ze ze skrzynia jest wszystko ok gdy go zapytalem czy moge jezdzic tak jak czasem mi szarpie i czy nic sie nie stanie tak moge tak mi odpowiedzial czy ktos moze spotkal sie z takim czyms ??\

szczerze mowiac to sam juz nie wiem

Opublikowano
Była robiona adaptacja skrzyni ? Być może to przez to ;) Nie musisz wygrywać softu, trzeba podjechać do ASO na adaptację skrzyni biegów. I tyle. Wepną się komputerem i powinno pomóc. Chociaż zmiana softu nie zaszkodzi, ponoć na nowym sofcie skrzynia pracuje płynniej, nie ma szarpnięć itd... Tyle tylko, że zmiana wiąże się z ryzykiem, tj. w ekstremalnych przypadkach spaleniem sterownika, ale jeśli będzie to przeprowadzone z dbałością to nie powinno być problemu ASO na pewno nie raz to juz robiło, tyle tylko, że procedura zmiany oprogramowania trwa dość długo. Myślę, że warto skonsultować się z ASO i zapytać co doradzają, bo wg. mnie adaptacja mogłaby pomóc, wgranie softu również, ale to pewnie kosztuje więcej... Musisz zapytać.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
Przychylam się do przedmówcy. Adaptacja jest bardzo zalecana gdyż kasuje wartości nauczone przez skrzynie. Zmieniłeś poziom oleju w skrzyni i ona powinna nauczyć się od nowa a nie myśleć że nadal jest mało. Co do nowego softu tez jestem ZA, sam u siebie wgrałem nowy i skrzynia płynniej biegi zmienia. Podjedź do ASO pogadaj z nimi dowiedz się jaki koszt adaptacji a jaki upgrade softu ( po upgradzie softu nie jest wymagana adaptacja bo wartości są wyzerowane tak jak by ci nową skrzynie włożyli)
Opublikowano
W każdym inne. Można też szukać osób poza ASO, bo softy można dostać w sieci. Ceny nie znam. Ale za adaptacje to pewnie ok. 250zł tyle co za skasowanie błędu. A wgranie softu pewnie więcej, bo wymaga pozostawienia auta na dłużej w warsztacie. Wszystko zależy pewnie tez od tego czy chcesz z aktualizować jeden sterownik, czy więcej (całe auto to słyszałem ze nawet na 2dni zabierają). Więc musisz dzwonić do serwisu i pytać. Ponad to na tą usługę nie ma gwarancji i przed upgradem dostajecie info, ze to na wlasna odpowiedzialnosc robicie.
Opublikowano
co macie na mysli adaptacje ja jestem z anglii w bmw serwisie powiedzieli mi koszt przeliczajac na polskie ok 600 zl jest to full upgrade ale tylko chyba zrobie upgrade softu na skrzynie u gosci ktorzy tez sie tym zajmuja co jeszcze wiem ze przy okazji moglbym wgrac caly soft nowszy ale mam silnik po remapie wiec gosc powiedzial mi ze wszystko to zostanie skasowane po full upgrade wiec nie ma sensu tego robic bo kolejny remap kosztuje troszke ok 1500zl przeliczajac oczywiscie na zlotowki a bardzo dobre mam spalanie auta na autostradzie moge sie pochwalic przy predkosci 130 km/h do 140km/h pali mi 5,3 do 5,5 litra na 100km
Opublikowano
Adaptacje robi się po zmianach w skrzyni, takich jak nowy konwerter, wymiana oleju itd. Jest to nauczenie swojego samochodu tego, że pracuje już np. na nowym oleju. Upgrade softu to zmiana oprogramowania, które steruje skrzynią, odpowiedzialne jest za zmianę biegów, kontrole poziomu oleju i dopasowywanie się pod "nogę" danego kierowcy ;)
Opublikowano (edytowane)
koniec 2003 roku po face lifcie ale bez xenon

Face lift był w 2007 roku a twoja to początek produkcji E60 którą zaczęli robić właśnie w 2003 roku - to tak w gwoli wyjaśnienia.

Co do skrzyni to warto sprawdzić czy poziom oleju w niej jest prawidłowy oraz upewnił bym się czy olej jest prawidłowy bo do tych skrzyń (6HP26) można wlewać tylko kilka typów oleju

Shell M 1375.4 który dostępny jest tylko w ASO

ZF LifeGuard Fluid 6 (podobno Shell M 1375.4 w butelce firmowanej przez ZF)

RAVENOL ATF 6HP Fluid , który jest zamiennikiem M 1375.4

oraz wg. niektórych także Mobil ( Esso ) ATF LT 71141 a wg ASO ten jest do starszych skrzyń 5HP, aczkolwiek u mnie w aucie jakieś pół skrzynia zaczynała delikatnie poszarpywać czasami więc pojechałem do naprawdę dobrych speców od automatów i dolali mi z litr tego LT 71141 bo nie mieli M 1375.4 a twierdzili ,że to tak naprawdę to samo tylko teraz shell robi to dla BMW i nie ma go w normalnej dystrybucji tylko przez ASO BMW.

Po dolewce skrzynia chodzi płynnie

pozdr.

Edytowane przez Kowal e-36
Opublikowano
co macie na mysli adaptacje ja jestem z anglii w bmw serwisie powiedzieli mi koszt przeliczajac na polskie ok 600 zl jest to full upgrade ale tylko chyba zrobie upgrade softu na skrzynie u gosci ktorzy tez sie tym zajmuja co jeszcze wiem ze przy okazji moglbym wgrac caly soft nowszy ale mam silnik po remapie wiec gosc powiedzial mi ze wszystko to zostanie skasowane po full upgrade wiec nie ma sensu tego robic bo kolejny remap kosztuje troszke ok 1500zl przeliczajac oczywiscie na zlotowki a bardzo dobre mam spalanie auta na autostradzie moge sie pochwalic przy predkosci 130 km/h do 140km/h pali mi 5,3 do 5,5 litra na 100km

Jak gościu twierdzi ze po wgraniu softu do skrzyni stracisz program to znaczy że się nie zna. Sterownik DDE i sterownik EGS to dwa odrębne sterowniki i posiadają odrębny soft. Ty masz zrobić upgrade EGS a DDE masz zostawić w spokoju.

Może jednak lepiej żebyś jechał do ASO i niech oni robią upgrade tylko EGS!!

Natomiast DDE mają zostawić w spokoju.

Opublikowano
Dokładnie tak jak pisze przedmówca. Chip jest w DDE czyli Digital Diesel Engine (sterownik silnika) a soft trzeba zmienić w EGS sterowniku skrzyni. To są 2 niezależnie pracujące moduły, dwa urządzenia, które nie są bezpośrednio ze sobą połączone. Miałby racje ten kto Ci mówił, że stracisz program, jeśli zrobiłbyś update całego auta, czyli każdego dostępnego modułu. Jednak można Aktualizować również pojedyncze moduły. Dzięki czemu skraca się czas usługi, no i zachowasz swój program w DDE. ;)
Opublikowano

bylem na adaptacji skrzyni koles skasowal mi blad nic nie pomoglo to bylo w piatek wszystko bylo zrobione tak jak powinno byc czyli nauka skrzyni rozpedzenie auta do 80 km i zeby przeskoczyl na 5 bieg wyhamowanie i 15 sec trzymanie hamulca nic w zab dalej ten sam problem kolejno dzis bylem na aktualizowaniu softa skrzyni i ta sama procedura co wyzej od nowa tez nic nie pomoglo jest dalej to samo

koles twierdzi ze zalecane jest jednoczesne wgranie nowego softa na skrzynie i silnik wiem ze strace re mape co kolejna wizyta i remapa auta bedzie drogo mnie kosztowala naprawde jest to irytujace nie problem wgrac odnowa mapy ale jesli upgrade softu nie pomoze co wtedy koles twierdzi ten ktory mi robil skrzynie moze zamowic nowa i gwarantuje mi ze bedzie ten sam problem jaki mam teraz

co wy o tym sadzicie

Opublikowano
Ty sprawdź sobie stan przepływomierza. Jeszcze raz stan oleju w skrzyni. Wszelkie parametry silnika podczas jazdy. Nowy soft w silniku wydaje się nieuzasadniony.
Opublikowano

Po pierwsze jaki błąd ci skasował ? Bo to bardzo ważne, skrzynia nie powinna mieć żadnego błędu, jeśli ma to znaczy że coś się z nią dzieje lub coś było źle zrobione.

Po zwykłej wymianie oleju ( statycznej bądź dynamicznej) skrzynia nie powinna mieć żadnego błędu!!

Zmiana softu w sterowniku silnika nic nie da. Jest to nieuzasadnione i niepotrzebne, a stracisz tylko program ( czipa).

Trzeba przyglądnąć się skrzyni, czy nadal generuje ten błąd i czego on dotyczy. Może naprawa tej skrzyni nie przebiegła poprawnie.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

walczylem troche ze skrzynia ostatnio bo jej sie pogorszylo (szarpanie przy zmianie na 3,i wbijanie 1 jak auto juz stalo)

wiec tak umowilem sie w serwisie na sprawdzenie poziomu i stanu oleju oraz na adaptacje (adaptioswerte löschen) jezeli adaptacja by nic nie wniosla mialo byc wgranie nowego softa.

jak sie okazalo olej byl czarny i w serwisie wpadli na pomysl zeby wymienic olej ale niestety nie wymienili filtra tylko go wyczyscili,maister po fakcie powiedzial ze i tak na magazynie nie mieli filtra i ze zrobili to dla mojej oszczednosci(filtr kosztuje 300€)i wszystko bedzie dobrze a skrzynie nie miala zadnego bledu :shock:

co najlepsze skrzynia chodzi jak nowa :cool2:

auto ma przebieg 115000

co wy na to?zostawic tak czy jednak wymiec olej z filtrem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dla mnie to niezrozumiałe, co to za fachowcy biorą się za wymiane oleju jak nie maja filtra a potem Ci wciskają, że to dla Twojej oszczędności. Każdy kto miła z tym styczność wie ze trzeba wymienić filtr, to podstawowe zasady. Poza tym filtr kosztuje max połowe z tego co Ci powiedzieli. W takiej sytuacji kupił bym filtr i kazał im wylać olej, wymienić filtr i zalać z powrotem, bo rozumiem , ze zrobileś może kilkadziesiat km i olej nie bedzie zasyfiony. Oczywiście w ramach źle wykonanej poprzednio usługi za darmo.
Opublikowano

co najlepsze skrzynia chodzi jak nowa :cool2:

auto ma przebieg 115000

co wy na to?zostawic tak czy jednak wymiec olej z filtrem?

A może tylko dolali oleju i głupa palą???

u mnie skrzynia też czasami poszarpywała i po dolaniu litra brakującego oleju chodzi płynnie miodzio malina że hej :D .

Opublikowano

A jak można samemu sprawdzić poziom oleju w skrzyni ?

Czy jest to skomplikowane ?

Opublikowano
Można samemu - wystarczy samemu pojechać do ASO, albo do mechanika robiącego skrzynie i on Ci powie jaki jest stan :)
Opublikowano
Dla mnie to niezrozumiałe, co to za fachowcy biorą się za wymiane oleju jak nie maja filtra a potem Ci wciskają, że to dla Twojej oszczędności. Każdy kto miła z tym styczność wie ze trzeba wymienić filtr, to podstawowe zasady. Poza tym filtr kosztuje max połowe z tego co Ci powiedzieli. W takiej sytuacji kupił bym filtr i kazał im wylać olej, wymienić filtr i zalać z powrotem, bo rozumiem , ze zrobileś może kilkadziesiat km i olej nie bedzie zasyfiony. Oczywiście w ramach źle wykonanej poprzednio usługi za darmo.

zeby wszystko bylo takie proste.

po pierwsze zrobilem juz ponad 300km

po drugie ta akcja ze skrzynia w serwisie byla gratisowa musze tylko zaplacic za olej i to z dobra znizka w ramach przeprosin ze spaprali wymiane opon ostatnio(zle opny zalozyli) :mad2: :duh:

nie mam juz sily na ten "serwis"

chyba zostawie tak jak jest i za jakies 20-30 wymienie olej ponownie tym razem z filtrem.