Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich na forum!

Jestem świżakiem niedawno kupiłem bunie z października 2004r i okazało się że mam nieszczelną turbinę mechanik podobno wymienił na regenerowaną ale w książce serwisowej wpisał że wymienił kompresor. Mam w związku z tym pytanie czy jest to prawda, czy też zostałem nabity w butelkę?

Opublikowano
no byłoby super i z chęcią bym poprosił namiary na tego gościa :mrgreen: :cool2: a wracając do Twojego pytania to może mech uważa, że kompresor i turbosprężarka to to samo :wink:
Opublikowano
dla mnie jako laika kompresor kojarzy się z klimą natomiast turbo z silnikiem, ale mech. powinien chyba wiedzieć co wymienił?
Opublikowano
to dobrze Ci się kojarzy bo kompresor to na "nasze" sprężarka i klima właśnie ją też posiada... ale jest też sprężarka mechaniczna dająca liniowy wzrost mocy i momentu w przeciwieństwie do turbosprężarki charakteryzującą się chwilową bezwładnością. Czytając Twój wpis wnioskuję, że chodzi o awarię związaną z mocą, zatem mógł się po prostu pomylić w nazewnictwie.
Opublikowano

Yoshi ma pewnie rację, dla mechanika kompresor brzmi bardziej profesjonalnie niż turbina. Choć miło byłoby, gdyby znał różnice między tymi pojęciami.

Oczywiście nie mówimy o układzie kilmatyzacji. Tu widać różnicę w napędzie:

http://www.technikajazdy.info/wp-content/uploads/2008/04/kompresor_vs_turbo.jpg

Opublikowano

...albo mech wymienił stronę zimną... i w takim przypadku napisał prawdę :lol: no ale to taka mega abstrakcja :wink:

PS. Zielo tak rzuciłeś tym HOLSETEM aż mi się gorąco zrobiło :twisted:

Opublikowano
Serdeczne dzięki za wyjaśnienie. Przynajmniej w tym temacie jestem mądrzejszy (choć troszkę). Wielki Szacun dla wiedzy i znajomości zagadnień w temacie. :modlitwa:
Opublikowano
to ja Wam opowiem lepszą historię... znajomy sprowadził właśnie MAZDE [kompresor] to coś tam było nie tak z mocą... pojechał do mecha i tamten przez kilkanaście minut szukał i szukał i szukał... Diagnoza jaką dał brzmiała: "ten silnik nie ma turbo! dlatego nie ma mocy!" :lol: :lol: :lol:
Opublikowano
to ja Wam opowiem lepszą historię... znajomy sprowadził właśnie MAZDE [kompresor] to coś tam było nie tak z mocą... pojechał do mecha i tamten przez kilkanaście minut szukał i szukał i szukał... Diagnoza jaką dał brzmiała: "ten silnik nie ma turbo! dlatego nie ma mocy!" :lol: :lol: :lol:

który dokładnie silnik? można prosić jakieś zgrubne parametry? (pojemnosc, moc i przy ilu rpm, moment i przy ilu rpm)

Opublikowano
niestety takich info nie dociekałem... pamiętam, że chodziło o Mazdę 6tkę z silnikiem diesla właśnie [jak się później okazało :wink: ] na doładowaniu kompresorem.