Skocz do zawartości

Akumulator 95ah do 528i, czy bedzie problem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Moj aku w piatce sie poddal, radio gralo jak czyscilem srodek i po 2h pokazywal 9v. Oryginalnie idzie aku ok 70ah, ale ja mam piekna polroczna centre z mojej trojki TDS, tyle ze ma 95ah. Zastanawiam sie jaka bedzie konsekwencja zamontowania takiego akumulatora. O tym ze zuzyje sie szybciej to wiem, ale skoro trojka idzie na sprzedaz, to mysle ze warto przelozyc taki aku i nawet szybciej go wymienic, niz kupowac nowy... Doradzcie, jesli jedynym negatywnym objawem ma byc skrocenie zywotnosci aku, to sie na taki zabieg zdecyduje. Dodam ze w planach montaz CB i car audio wiec bateria raczej przydatna wieksza.
Opublikowano
Po mojemu nie ma większych przeciwwskazań,jeżeli jezdzisz to będzie doładowywał,mówisz ze ma pół roku to na bank nie ma już 95Ah.Poza mówisz że dokładasz pobieraki prądu więc przyda się troche Ah wiecej.Fakt jest taki że założysz aku o 30% pojemniejszy ale według mnie te 70Ah orginalnie to tak na styk przy tym silniku.Ja swego czasu miałem 328i i z tego co siegam pamięcią miałem na 100% 8XAh.Przez 3 lata użytkowania nie było problemu.Moja sugestia załóż i nie martw się.POzdr
Opublikowano
Wszystko do tego zmierza, czy wiekszy aku nie moze uszkodzic alternatora, lub w jakis sposob innych elementow?

Alternator możesz zamęczyć każdym aku,zależne jest od tego jak pożerasz prąd w bunii.Na inne elementy nie ma wpływu,prąd jest prądem,żaden sterownik,moduł nie ma pojęcia jak pojemny masz aku.POzdr

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Moj aku w piatce sie poddal, radio gralo jak czyscilem srodek i po 2h pokazywal 9v. Oryginalnie idzie aku ok 70ah, ale ja mam piekna polroczna centre z mojej trojki TDS, tyle ze ma 95ah. Zastanawiam sie jaka bedzie konsekwencja zamontowania takiego akumulatora. O tym ze zuzyje sie szybciej to wiem, ale skoro trojka idzie na sprzedaz, to mysle ze warto przelozyc taki aku i nawet szybciej go wymienic, niz kupowac nowy... Doradzcie, jesli jedynym negatywnym objawem ma byc skrocenie zywotnosci aku, to sie na taki zabieg zdecyduje. Dodam ze w planach montaz CB i car audio wiec bateria raczej przydatna wieksza.

to samo będzie na tym 95A

miałem 100A nówkę i ciągle był niedoładowany

przy słuchaniu radia w czasie sprzątania już po godzinie nie można było odpalić

a na zlotach to wystarczyło włączyć postojówki na 10-15 minut i odpalałem od kumpli

teraz mam 70A i skończyły się wszystkie kłopoty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

to samo będzie na tym 95A

miałem 100A nówkę i ciągle był niedoładowany

przy słuchaniu radia w czasie sprzątania już po godzinie nie można było odpalić

a na zlotach to wystarczyło włączyć postojówki na 10-15 minut i odpalałem od kumpli

teraz mam 70A i skończyły się wszystkie kłopoty

miałem podobnie prawie nowa 100A lezy w garazu