Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie próbowałem stawiania pod linux-em ale, jest wersja vmware pod linux-a.

Ściągasz obraz gotowej inpy z emulatorem na xp pod vmware, ściągasz gotowy obraz dis-a pod vmware i powinno latać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A jak zaemulujesz głowice pod linuxem ?? Szczerze wątpie żeby to poszło, instalację może i sobie przeprowadzisz ale drucika raczej linux nie zobaczy
Krzysztof
Opublikowano
Kolego albo nie czytasz ze zrozumieniem, albo nie wiesz o co chodzi. Linux kabelka nie musi widzieć, wystarczy że zobaczy xp pod vmware, bo tam jest emulator.
Opublikowano

Ok mam juz Windowsa, oraz VMware... jednak posiadam nowego laptopa bez wyjścia RS232. Kabel diagnostyczny mam pod RS232. Emulatorami na USB nawet nie bawiłem się bo podobno to nie działa... :8)

Wyczytałem że najlepsza jest do tego przejściówka ExpressCard z chipem wiec takową zakupiłem na allegro (około 100zł). Jednak moim problemem jest to ze program VMware nie widzi ExpressCard... jedyne gniazdo ktore jest chyba obsługiwane to USB.

I co ja mam teraz począć? :roll:

Pozdrawiam

Opublikowano

Ehhh no ale nowe laptopy nie posiadają juz PCMIA, tylko ExpressCard 34/54 :? Czyli na tym laptopie nie jestem w stanie nic uruchomić?

Posiadam taką kartę http://allegro.pl/pelny-sprzetowy-port-rs232-expresscard-ms-dos-uart-i1643848855.html

Sprzedawca rzekomo zapewnia "Bezprobelowa komunikacja z tunerami satelitarnymi, urządzeniami diagnostyki samochodowej, kasami fiskalnymi i wiele innych" ponieważ posiada "Moschip MCS9901 zgodny z 16C450/16C550 UART".

W skrócie mówiąc dałem się zrobić w bambuko? :mad2:

palermos napisał że DIS jest na SCO, co to za system? i czy nie mogę go zainstalować? będę miał duże problemy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

krzysiek80r - no to żeś mnie chłopie rozbawił a napisz mi jak na VM xp zobaczy ten interfejs bo jestem bardzo ciekawy. XP instalujesz na VM w linuxie, kabel podłaczysz pod kompa zarządzanego linuxem a nie na VM. Jak nie masz o tym pojęcia to się nie sadz. Robiłeś to kiedyś że tak się paszczykujesz ?? wątpię. SCO to unix wersja bez X-sów. Jak masz disa postawionego na sco na vm to bel widzi jako głowice po lanie a napisz mi jak zobaczy na linuxie panie ekspert ???

Widzę że jesteś niedouczony więc postaram się napisać w prostych słowach żebyś zrozumiał jak to działa.

Inpę masz postawioną na windzie, w ediabas.ini podajesz adres IP i port na jakim komunikuje się winda z SCO na VM. Sterownik fejsu instalujesz na windzie jako dodatkowy COM - kabel na usb. Odpalasz emulator głowicy na windzie a dis na sco widzi kabel jako głowice na IP, nadążasz ?? Napisz mi proszę, bo jestem ciekaw, jak chcesz zrobić to na linuxie i XP na VM ?? Jestem bardzo ciekaw jaką masz koncepcję. Myślę że to ty nie czytasz ze zrozumieniem bo nie kumasz jak to wszystko działa tylko postawiłeś sobie zgodnie z opisem na forum. Pojęcia nie masz a wprowadzasz kolege z forum w maliny.

Krzysztof
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A rozróżniasz systemy operacyjne ?? Kolega nie pyta o winde 7 tylko linux mandriva. Jak byś nie wiedział to 2 różne systemy. Pod 7 to każdy średnio inteligentny użytkownik komputera sobie postawi. Widzę, że nie masz pojęcia o co chodzi autorowi postu więc proszę nie ośmieszaj się w oczach ludzi którzy mają z tym do czynienia na codzień.
Krzysztof
Opublikowano

System tu nie ma znaczenia, bo sterowniki instalujesz pod wirtualną maszyną, a nie na win 7 czy linuxie.

Cała konfiguracja jest zrobiona na wirtualnej maszynie.

1 wirtualna maszyna xp +inpa + emulator głowicy (tu instalujesz sterownik do interfejsu)

2 wirtualna maszyna dis

Proponuje doczytać do czego służy vmware.

lol1.png

p.s. jak xp vmware zobaczył pendraka 4gb to i zobaczy interfejs na usb bez najmniejszego problemu

I bez osobistych wycieczek!

• 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

prawie wszystkie na chomikuj to obrazy na vmware tylko rozpakować i działa

do e90 to szukaj dis v57 tylko większość to jest po angielsku Ty pewnie byś chciał po niemiecku co już trudniej znaleźć

szukaj na base v52 lub na base v57 jest o wiele szybszy , ale większość jest na base v44 niestety

Opublikowano

Dzieki za info, poszukam sobie w weekend.

Co do jezyka to preferuje angielski, wiec wszystko dobrze sie sklada :D

Jak zaczne dzialac w temacie i bede mial jakies pytania/problemy to sie do Ciebie odezwe.

Pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

masz będziesz zadowolony to razem wszystko v57 base v57 i inpa nowsza z vmware po angielsku pod lnuksem tez da rade

napisz jak chodzi masz ubuntu ? 14 plików dis v57 cip v44 7-zip vmarne nie zapomnij hasła do wypakowania

http://chomikuj.pl/impulsklima/BMW/INPA+5.06+and+DISV57-V44CIP-TIS08+Pre-installed+in+VMware+(mlodzik1)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dis działa pod linuksem z dwóch maszyn to ISTA D i ISTA P wersje Vmware też będzą działać pod linuksem z dwóch maszyn lub z jednej jak ktoś ma ICOM, a jak nie ma to będzie potrzebny ICOM Emulator można dołożyć do niego INPA i jest cały pakiet .