Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Otóż dzisiaj rano po przejechaniu kilkuset metrow auto mi zgasło i nie chcialo odpalic. Rozrusznik kręcił ale silnik nie odpalał. Po odholowaniu auta do warsztatu z komputerem diagnostycznym po 2 godzinach zadzwonil do mnie mechanik i powiedział ze zepsuł mi sie komputer i ze moga go tylko wymienic za jakies 600-700 zlotych. Nie znam sie na tym ale zaczalem sie zastanawiac czy przypadkiem to nie chodzi o jakas drobnostke a oni powiedza ze wymienili komputer i mnie skasują na dużą kase. Ktos mial moze podobne problemy? Nie bardzo wiem co zrobic.
Opublikowano
Mało prawdopodobne aby padł komputer ale gdyby nawet to lepiej sprawdzić na pożyczonym czy zapali i wtedy poszukać na Allegro za jakieś 100zł używanego. Wymiana to odkręcenie starego, wypięcie wtyczki, wpięcie wtyczki w nowego i przykręcenie. W pół godziny spokojnie można się wyrobić.
Opublikowano

Witam

Jezeli to komputer to za 600 - 700 pln moga Ci najwyzej wlozyc uzywke,a i tak na tym zarobia :D Jezeli diagnoza jest sluszna to sam to zrobisz za polowe tej kasy a moze i mniej.Zabieraj fure z tego warsztatu do siebie

i podmien kompa od kolegi a bedziesz wszystko wiedzial i bedziesz bogatszy.

pozdrawiam

Opublikowano
dziekuje bardzo za informacje. faktycznie na allegro są tanio komputery. nie mam od kogo pozyczyc komputera i nie za bardzo mam jak zabrac auto z warsztatu wiec powiem im zeby tylko zamontowali jak go sobie sam kupie.
Opublikowano

niech nic w tym warsztacie ci nie robią bo widać że to naciągacze i złodzieje!!!

leć do warsztatu z kolesiem który cię zacholuje do domu i na podwórku sam to zrobisz!!!!

ale wpadnij tam i zarządaj nagle oddania auta tak aby nie mieli szans nic tam więcej grzebać !!! jeśli robią przekręt to auto może być na chodzie a jeśli wyciągali faktycznie komputer to będzie stał z odłączonym akumulatorem i rozebranymi plastykami za nim jesli plastyki i ta guma za aku jest nietknięta to nieźle kręcą.... może poszedł ci bezpiecznik lub przekaźnik pompyalbo sama pompa a oni wymyslaja takie bzdury użyj takiego fortelu i zabieraj auto a za diagnozę daj im na flaszkę...

Opublikowano

Po pierwsze, informacja ktora podajesz jest niepełna, nie mozna na jej podstawie stwierdzic ze chca Cie oszukać czy cokolwiek. Jak chcesz sie bawic w allegro i jakies tam próby to sie baw. NIe wiem co oni rozumieją pod pojeciem wymiana komputera.... Moze zrobili kompletna diagnostyke silnika(moze nie przy uzyciu komputera), bo czesto nie jest to efektywne. Ja bym z góry nie osądzał. Cena jaka proponują jest podwazalna ale nie wiadomo jaki wklad pracy wykonali, i jak do tego doszli.... Niewykluczone ze chca oszukac ale to tylko NIEWYKLUCZONE.... Przyczyn takiego zachowania samochodu jest z 1000 wiec usterka komputera jest dziwna i rowniez nie mozna jej wykluczac... Zatem podsumowywyjąc nie zgadzam sie z waszymi osądami. Ponadto czesto stwierdzenie usterki czesto jest najtrudniesze i wymaga najwekszego wkłądu wiedzy a za wiedze sie płaci.

\Przestancie traktowac machaników, diagnostów tylko jako roboli. Niedlugo najwiecej bedzie wlasnie kosztowac diagnoza, a wiedza ktora sie latami zdobywa tez kosztuje. A zeby wyminic komputer to oczywiscie nie ma filozofii, ale trzeba najpierw dojsc do tego co trzeba wyminic.

Pozdrawiam

Bartek

CARFIX BMW

Pełny serwis pogwarancyjny.Kodowanie i programowanie, indywidualizacja ustawień. Aktualizacja oprogramowania. Dostęp do serwera online(OSS),ASAP oraz Werkstatt information recherche (WIR). Cześci nowe - parts sales support (PASS) i używane do BMW.

Szczecin ul.Mieszka I 61a

Tel.692377209

Opublikowano

Swieta racja

Raczej malo prawdopodobne zeby padl komputer, najszybciej to jakis przekaznik od pompy albo bezpiecznik.

Mysle ze nie powinienes placic nic nawet flaszki nie stawiac.

W warsztacie gdzie serwisuje ( i uwazam ze tak powinno byc zawsze )

panowie diagnozuja usterke przy wlascicielu samochodu a potem wyceniaja naprawe, jak sie godzisz na cene to wjezdzasz jak nie to zycza ci szerokiej drogi :-) oczywiscie nie pobierajac zadnych oplat. Po tym mozna poznac dobrego mechanika.

Radze ci poszukaj nawet kogos na forum z twojej okolicy i sie z nim umow.

Pozdro

Opublikowano
jeszcze takie jedno pytanko: cos mi mowili o tym, ze trzeba jakąś blokade zdjąć jak sie montuje inny komputer. to moze za to tak sobie drogo chcą policzyc? w ogole czy faktycznie cos takiego jest? bo nikt dotad tu o tym nie wspomnial...
Opublikowano

jeśli masz immobilizer to jest on podobno połączony z komputerem więc trzeba to jakoś odczytać i zaprogramować w nowym komputerze aby miało to ręce i nogi!!!

a jesli tak powiedzieli ci w warsztacie to czem prędzej zabieraj auto bo za takie pięniądze czegoś takiego nie zrobią !!!! więc kolejny dowód na oszustwo...

Opublikowano

Kiedys z kolega przekladalismy caly silnik wraz z osprzetem ( co prawda nie w BMW ale w Fordzie ) i wystarczylo zamienic komputery ( tez ma immobiliser w kluczyku ). Wydaje mi sie ze to nie powinno miec nic do rzeczy, ale moge sie mylic... :?

Pewien jestem ze powiniens szybko zabrac samochod z warsztatu :!:

Moze im chodzi o taka " blokade " tzn listwe ktora trzyma komputer ?

Taki kawalek blaszki ?... A moze sie myle..

Poszukaj lepszego warsztatu albo moze najpierw sprawdz przekazniki i bezpieczniki. Czesto tez jest tak ze przekaznik moze sie poluzowal albo zasniedzial i wystarczy go poruszac albo sie spalila cewka i trzeba go wymienic.

Pozdro

Opublikowano

Tak czy siak wymiana komputera powinna kosztowac 150 - 200 dudkow

no napewno nie 600 - 700 chba ze doloza ci jakie Pentium IV :mrgreen:

Opublikowano

Witam

Zabieraj ten samochod z tego warsztatu,bo ida swieta i nawet jak kupisz kompa to i tak te swoje 600 - 700 pln od Ciebie wyciagna :D

Sprawdz jeszcze czujnik obrotow.

pozdrawiam

Opublikowano
jeśli chodzi o sterownik to mam takowy.kupiłem razem z silnikiem i leży w szuladzie jest z silnika m-40 92/93r.ale czy będzie pasował do twojego to niewiem,musiał by się ktoś wypowiedzieć w tej sprawie.pozdro
klepało ale przestało!!!
Opublikowano
jak 600-700 z wymianą na sprawny to nie dużo - rzekłbym normalna cena

TS SERWIS diagnostyka i elektronika samochodowa

tel. 607 890 658

Opublikowano
bylem dzisiaj w tym warsztacie i pokazali mi rozmontowany ten komputer ze spalonym(wybrzuszonym) jednym procesorem(studiuje elektronike wiec sprawdzilem w ten sposob ze mnie nie probuja oszukac) no i zgodzilem sie na ich propozycje czyli komputer za 500 zl z gwarancja od warsztatu na rok i 200 zlotych zamontowanie. moglbym dostac o ok.200 zlotych taniej komputer, gdybym sam go kupil ale uznalem ze za gwarancje i to ze na jutro juz bede mial zrobione auto warto wlasnie te 200 zlotych poswiecic. dziekuje wszystkim za opinie i rady! pozdro 600:-)