Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Drodzy forumowicze proszę was o poradę.

Problem polega na tym, że od pewnego czasu moja E39 jest strasznie twarda wygląda to tak jakby była za bardzo napompowana. Często przepala mi sie bezpiecznik obpowiadający za spręzarkę od nivo. Jak się przepali to samochód siada na glebę. Ostatnio zerwał mi się pasek klinowy i przejechałem około dwa kilometry bez wspomagania a podobno nivo działa na płynie do wspomagania. Mam pytanie w związku z tym czy to mogło mieć jakiś wpływ na moje zawieszenie, czy mógł się wkraść jakis błąd, czy może coś się zapowietrzyło :mad2:

Opublikowano

Witam.

Zawieszenie pneumatyczne w e39 nie ma nic wspólnego z płynem od wspomagania i zapewne nie to jest przyczyną twoich problemów.

Może uszkodził sie kompresor, a może jakiś czujnik na wahaczu. Podepnij auto pod kompa i wszystko bedzie jasne.

Opublikowano

Poduchy się nie zapowietrzają, one działają na powietrzu :mrgreen:

Jak pracuje Ci kompresor po włączeniu samochodu? Powinien działąć dosłownie kilka sekund i się wyłączyć (wczoraj samochód naładowany pod dach i 3 dorosłe osoby + córeczka podnosił mi dosłownie chwilkę). Jeśli pracuje dłużej, to możliwe, że spadła Ci wydajnośc pompy i tu może być problem. W E39 nie ma czujników nagrzania pomy, a jedynie wyłącznik czasowy. Jak cos tu szfankuje, to może przepalać bezpieczniki.

Zerknij, jak wysoko się podnosi kuper. Może masz przesunięte czujniki i po prostu za wysoko podnosi tył. U mnie (a ja już mam ciut za wysoko) wchodzi między oponę 16" fłoń w pionie. Jak wczoraj stałem obok bliźniaka, miał to o kilka centymetrów niżej...

Ale to takie moje luźne dywagacje...

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
Dziś byłem u diagnosty podpiął mi to auto pod komputer i o dziwo wszystko jest ok żadnych błędów nie wyrzuciło. Załadował trzech typów do kufra to się podniosła i po ich wyjściu się opuściła. Wysokość na jakiej się znajduje nadwozie też jest ok. Mam takie pytanie w związku z tym. Może trzeba poszukać wybitych jakichś gum w zawieszeniu czy czegoś innego już sam nie wiem? Amorki mają po 67%
  • 4 tygodnie później...