Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

BMW E36 , 1.8i silnik M40

Witam forumowiczów :) Jak w temacie , moje autko sprawdzałem pod komputerem pod względem sprawności

okazało się że sonda lambda pokazuje bzdury -WYMIENIŁEM ! Czujnik temperatury silnika również pokazuje dziwną temperaturę 140stopni -WYMIENIŁEM!! Przy okazji przejrzałem wszystkie posty na temat spalania wymieniłem także TERMOSTAT.

Po wymianie wszystkich części ZEPSUTYCH sprawdziłem kompem i wszystko działa jak powinno a spalanie dalej w granicach 13 litrów ! mieszana jazda .

Jakis czas temu spalanie wykazywało 9L/100km mieszana jazda (metoda do pełna i po 100km znów do pełna)

Powiecie mi co może jeszcze siedziec ?gdzie zajrzeć ? z góry dziękuje za wszelkie sugestie :)

_______

Poprawiłem tytuł. Zapoznaj się z formatem tytułowania wątków dla tego działu! Następnym razem będzie ostrzeżenie. mattiss

Edytowane przez ToXIk
Opublikowano
wszystko zalezy od tego jak jezdzisz i gdzie cz to jest miasto czy trasa.czy zmieniasz biegi przy 3 czy 6 tys obrotow.troche malo informacji podales.jaki przebieg ma twoje auto.w bmw mozna miec spalanie zaczynajace sie od ok 10 l/100 konczac na 20/100. wszystko zalezy od stylu jazdy.bo jezeli jezdzisz dosc ostro i duzo na wysokich obrotach to nawet w twoim 1.8 mozesz miec spalanie siegajace 15 litrow.wiem to po swoim doświadczeniu i przygoda z moim bmw ;)

Moje Coupe------------------> http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=134&t=160279

Potrzebujesz nowych części ? Dobrych znanych marek ?lub tańszych zamienników? pisz na pw.

Opublikowano

Oponki : 195/55/15 przód , 205/55/15 tył.

Biegi zmieniam ok 4000 obrotów , cały czas tak jezdziłem i nie nagle gdy odczułem zbyt duze spalanie okazało sie że w/w rzeczy są do wymiany . Po wymianie nic nie ustąpiło . Klocki ,tarcze ,bębny ,zawieszenie ,opony ,chłodnica NOWE .

Autko kupiłem w marcu i ostatni miesiąc grzebie ciągle :/ na poczatku spalał ok. 9L/100 mieszanej (ciągle robie tą samą trase 1/4miasto reszta ok 80km/h ) i dlatego jestem w szoku :/ odległość ok 70km (można sie rozkulać)

Przeczytam jeszcze topic który podał kolega (dzięki ;) ) i pogrzebie dalej..... Dalsze prognozy mile widziane ;)

Opublikowano

Witam

A czy poza spalaniem masz jeszcze jakieś inne objawy? Czy komputer mówi teraz, że sonda jest ok?

Świece ok? Przepływka? Komputer poprawnie pokazuje temperaturę silnika jak ten jest rozgrzany?

Pozdrawiam

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano

komputer pokazuje ze niema błędów, czujniki wskazują prawidłowo .

Sonda podaje normalne parametry , inne objawy to brak mocy :/ przejechałem się moim (1.8i -115kM) i od kumpla takim samym (wszystko to samo tzn. oryginalne czesci zadnych tłumików dziwnych czy dolotów ''stożkowych'') i jego szybciej się zbiera !! lepiej wkreca sie na obroty ,szybsze przyspiesznie ....U mnie tego niema tak jakbym na lpg jeździł :/

To akurat zauważyłem wczoraj jak znajomy podjechał po lampy :D U niego znacznie lepsze osiagi ma (przebieg 203 000km ) a u mnie coś słabiutki :/

Dlatego wrzuciłem nowy temat bo dziwnie sie zachowuje a NIBY wszystko sprawne :/ szukałem nawet przetarć na dolocie ,sprawdzone bez żadnych ''dziurek'' ? ręce opadają .... Jeszcze mechanior zajrzy ale w następnym tygodniu ..chyba że sam znajdę przyczyne

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Po masakrycznym ganianiu z zagadka duzo pali odpowiedź brzmi :

Komputer kwalifikował sonde jako dobrą bo źle był ustawiony (wyższe parametry) był mierzony KTS-500

podpieli mi GT 1 (one) i wyszło że sonda nie działa , czujnik do wymiany (ten co podawał info do ECU)

Po wymianie sondy , tłumika od początku do samego końca , czujnika ECU (czrnego) i temp. (niebieski) spalanie spadło do 7L Pb na 100km trasa a 9-10 miasto :] myśle że spoko osiągi ? jak sądzicie ?

Pozdro za podpowiedzi i zainteresowanie tematem :]