Skocz do zawartości

330i Klimatyzacja, rutynowy przegląd czyli niedoróbki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzieki mma myślałem że ten czynnik też może sie zasyfić i trzeba nowy zaaplikować

co do parownika czyściłem go podobnie, tylko ściągałem jedynie klapki z wentylatora, nie wiem jak lepiej sie tam dostać, poza oczywiście ściąganiem deski

czego robić nie zamierzam...

Opublikowano
dzieki mma myślałem że ten czynnik też może sie zasyfić i trzeba nowy zaaplikować

Żeby wyjaśnić wszelkie niedomówienia - "czynnik chłodzący" to po prostu odpowiedni gaz, który jest rozprężany uwalniając chłodek, a następnie sprężany uwalniając ciepełko (które to jest odprowadzane na zewnątrz) - on w ogóle nie ma styczności ze "światem zewnętrznym". Pomijam kwestie towarzyszące ww. zjawiskom tj. skraplanie itp. Teoretycznie klimę możnaby nabić nawet powietrzem, ale pewnie gaz-czynnik jest efektywniejszy :)

Opublikowano

witam,

zgadza sie - woda splynie przewodem odprowadzajacym

przed robieniem czego kolwiek polecam wlac tam odrobine wody i sprawdzic czy wyplynie pod autem

karcherem tez raczej oszczednie lac i jeszcze raz powtorze - niskie cisnienie !!!

u mnie w srodku bylo sucho

pozdrawiam

Opublikowano
może ktoś napisze czy ten czynnik chłodzący po wyssaniu z układu, spr. szczelności i wysuszeniu układu, aplikują ten sam i zuzpełniają, czy dostaje sie nowy czynnik?

no i na co zwracać uwage aby takich partaczy unikać?

Witam "andi" ja ostatnio robiłem serwis klimy w mojej bawarce i przy okazji porozmawiałem sobie trochę z serwisantem. Z tego, co on mówił to maszyna odsysająca czynnik z układu stara się odzyskać jak najwięcej czynnika, który może użyć ponownie. W moim przypadku (sprawna klima) odzyskała 250g z 740g. Stałem cały czas przy maszynie i wątpię żeby gościu próbował naciągnąć mnie na koszta. Maszyna na bieżąco pokazywała statut pracy tak, więc widziałem, co aktualnie dzieje się z moją klimą. Serwisant twierdził, że da się naciągnąć klienta wpuszczając mu stary czynnik i kasując go przy tym jak za nowy, ale trzeba pokombinować i klienta nie może być w pobliżu, bo może się zorientować. Z resztą na wydruku z maszyny wszystko jest ładnie opisane :wink:

Opublikowano
Oj tego ci nie powiem. Wiem tylko ile czynnika maszyna zdołała odzyskać. Klimatyzacja przed serwisem pracowała normalnie więc ubytek nie mógł być zbyt duży, po prostu długo nikt nie serwisował klimatyzacji w moim aucie.
Opublikowano
U mnie, jak spytałem serwisanta, wyszło 20% ubytku, a samochód za mojej 3 letniej kadencji nie był na przeglądach klimatyzacji, może w ogóle od nowości nie był. Podobno to znikomy ubytek.

Niemożliwe, że nie był 15% czynnika powinno uciekać rocznie.

Miałes zapach grzyba przed przeglądem?

Czy jonizacja załatwiła temat?

Opublikowano
Klima chłodziła idealnie, żadnych przykrych zapachów, po prostu wrodzona nadgorliwość popchnęła mnie na przegląd. Jak napisałem na początku postu, odgrzybianie polegało na wrzuceniu jakiegoś metalowego pojemnika podpiętego do gniazda zapalniczki. Jedyny minus wizyty w serwisie klimatyzacji to niechlujny montaż elementów :duh: Cholera, chyba mi się coś pomyliło z procentami, facet może mówił że mam 210g ubytku czynnika chłodzącego :roll: i że jest to wartość prawidłowa jak na trzy lata, bo tak zadeklarowałem, a co w DE robili lub nie, to nie wiem, bo w historii pojazdu nic nie jest wspomniane.
Opublikowano
rzeczywiście

przed chwilą to robiłem,

niestety się napierdzieliłem i na kląłem bo nie wpadłem na pomysł żeby wycieraczki postawic do pionu

zdjąłem osłonę z wentylatora i zobaczyłem parownik..... bez jakiegoś nalotu, może lekko po prostu przykurzony ale bez zacieków itp

zaaplikowałem piankę kent

Czy demontaż podszybia (wycieraczki) ułatwi dostęp do parownika?

Jestem po aplikacji kenta na parownik, ale z zalożoną dmuchawą, 45 minutowym ozonowaniu i ...lipa. Smierdzi tylko trochę mniej.

Opublikowano
rzeczywiście

przed chwilą to robiłem,

niestety się napierdzieliłem i na kląłem bo nie wpadłem na pomysł żeby wycieraczki postawic do pionu

zdjąłem osłonę z wentylatora i zobaczyłem parownik..... bez jakiegoś nalotu, może lekko po prostu przykurzony ale bez zacieków itp

zaaplikowałem piankę kent

Czy demontaż podszybia (wycieraczki) ułatwi dostęp do parownika?

Jestem po aplikacji kenta na parownik, ale z zalożoną dmuchawą, 45 minutowym ozonowaniu i ...lipa. Smierdzi tylko trochę mniej.

ja zaaplikowałem też z zamontowaną dmuchawą tylko zdjąłem przednią osłonę żeby zobaczyć wirniki dmuchawy i połowę parownika

nawciskałem tej piany od dołu, w jeża, od góry parownika nie widziałem ale używałem rurki dołączonej do zestawu kenta, zużyłem ok 1/3 puszki

aplikując 2 razy i po odczekaniu ok 5 min włączyłem dmuchawe z zamkniętym obiegiem i nałożoną osłoną na dmuchawe, popracował tak z 5 min z wł i wył klimą

mi pomogło

ale kupię jeszcze 1 odgrzybiacz i poprawię chociaż z efektu jestem zadowolony, dam piany od strony dmuchawy i od strony czujnika temperatury za panelem klimatronika

niewątpliwie ciężki jest dostęp do tego ustrojstwa !

a dostęp powinien być logiczny i łatwy żeby móc to serwisować, a nie poprzez rozbieranie deski bo to przecież paranoja

nie wiem jak serwisy odgrzybiają parownik w e46 ale szczerze wątpie żeby ktoś rozbierał dmuchawę i mył parownik

Opublikowano

Jestem po ponownym piankowaniu parownika i jest trochę lepiej.

Mam inne pytanie. Co w BMW dzieje się z wodą skraplaną w parowniku skoro nie leci na posadzkę i nie zostaje w środku (w aucie jest sucho i nie parują szyby)?

Opublikowano
gdzieś musi odparowywać ... niektórzy nawet polecają że po używaniu klimy najlepiej włączyć grzanie na kilka minut aby wysuszyć parownik .... ale to już chyba popadanie w paranoje ...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

Mam inne pytanie. Co w BMW dzieje się z wodą skraplaną w parowniku skoro nie leci na posadzkę i nie zostaje w środku (w aucie jest sucho i nie parują szyby)?

Może masz zatkany odpływ? U mnie dość mocno kapie i po wczorajszej jeździe rano w garażu miałem taka małą kałużę.

Opublikowano

1. z tego co wiem odplyw z parownika jest nad skrzynia biegow

2. zdjecie podszybia nic tu nie pomoze, bo parownik od gory jest zasloniety plastikiem obudowy parownika

3. w procedurze serwisowej czyszcza parownik poprzez wneke po wyjeciu jeza, tak wiec nic innego co my w domowych warunkach mozemy zrobic, chociaz pewnie srodki maja dobre, bo te marketowe odgrzybiacze nie przekonuja mnie raczej

Opublikowano

też miałem z tym ból głowy, gość nawet chciał mi skrzynie ściągać bo nie kapie... :mad2:

na szczęście go olałem

pół godziny pracy klimy na postoju zimno/ciepło i zaczęło kapać

Opublikowano

Podobno woda splywa gdzies w okolicach osłon termicznych i przy dobrze nagrzanym silniku ...paruje.

Caly czas sie po prostu zastanawiam skąd ten grzyb...i wymyslilem sobie, że może woda nie odplywa.

Opublikowano

Witam, ostatnio zalapalem sie na tzw. groupon co w cenie 69zl, pozwoli mi na serwis klimatyzacji, ktory obejmuje:

"Oferta obejmuje kompleksowy serwis klimatyzacji samochodowej: odzysk starego czynnika, osuszenie układu, sprawdzenie szczelności metodą podciśnienia, utworzenie próżni, nabicie czynnika (do 100 g) oraz odgrzybienie

Każde kolejne 100 g czynnika w cenie 15 zł"

Zauwazylem, ze u mnie po wylaczeniu klimatyzacji niestety dosc mocno smierdzi wilgocia, takze mam nadzieje, ze ten serwis cos pomoze, swoja droga ciekawe jak przebiegnie caly ten serwis i czy duzo doplace za ubytek czynnika(bo wiadomo jak z takimi promocjami bywa^^) no i na co zwrocic uwage podczas takiego serwisu? rezerwacja juz zlozona :)