Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Tak sie sklada, ze nigdy nie jechalem ani nawet nie siedzialem w E46....nie wiem dlaczego, ale wnetrze tego modelu jakos bardziej mi sie podoba niz w E90...

Ktore auto jest lepiej wykonane w srodku ? (gdzies czytalem, ze w E46 byly lepsze materialy, chociaz E90 jak dla mnie jest swietnie wykonczona).

Opublikowano

Co do E90 to generalnie jest ok chociaż jest pare minusów, np: łuszczące się plastik przy uchwytach drzwiach, czarnych elementów tunelu środkowego; trzeszcząca listwa ozdobna (srebrna) na konsoli, trzeszczące uszczelki przy drzwiach.

pozd

Opublikowano
trzeszczące uszczelki E90/E60 to zmora. ponoć w serwisie jest dostepna jakaś przezroczysta śliska z jednej strony taśma klejąca, oryginalna BMW aby zlikwidować ocieranie się i trzeszczenie uszczelek i wneke drzwiową

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Materiały w E90 sa wg mnie lepsze i nowocześniejsze, a i wygląd w E90 (utrzymany w stylu wszystkich nowych modeli) jest zdecydowanie nowocześniejszy i funkcjonalniejszy. Przyciski otwierania szyb koło lewarka w E46 to pomysł z lat 90-tych, a dziś anachronizm. Jeden minus to deska jest symetryczna i utraciła charakterystyczne skręcenie w stronę kierowcy, ale to rzecz gustu. Ja nie mam dodatkowych dźwięków, ale systematycznie czyszczę uszczelki drzwi i delikatnie przecieram olejem silikonowym (1-2 razy w roku) - ale to powinno się robić w każdym aucie, szczególnie u nas gdzie drogi są tak brudne i nawet w dużych miastach na ulicach jest po prostu błoto. Tego producent nie przewidział. Odradzam konserwację wnętrza preparatami typu PLAK z hipermarketu w cenie 5żł za 1 litr. Osobiście używam tych samych preparatów co w domu czyli Pronto do plastyków i środki do mycia szyb, oraz ściereczek z mikrofazy.
Opublikowano
Według mnie jest duża przepaść między jednym modelem a drugim, miałem E46 przez rok i powiem wam że E90 to jest auto z innej epoki, inna jazda, zawieszenie przód wielowahaczowe ,inne tłumienie , lepszy komfort, jestem bardzo zadowolony ze zmiany auta.
Opublikowano

U mnie jeszcze jak na razie nie ma skrzypien uszczelek.

Zawieszenie rzeczywiscie pracuje rewelacyjnie...niesamowicie udany kompromis , zeby auto z tak swietnymi wlasiwosciami jezdnymi bylo przy tym komfortowe. I to zawieszenie pracuje cichutko...a mam porownanie z bardzo komfortowymi samochodami (Passat B5 , E klasa przedostatni model wujka, C5)...

Bardzo podoba mi sie wykonczenie drzwi w E90 oraz mieciutka skora swietnej jakosci...

Tak, ale brakuje mi tego przechylenia w strone kierowcy..to chyba o to chodzi...Pamietam jak wujek kupil w 1991 (mniej wiecej) nowa BMW E36 325i z salonu jakiegos pod Bielskiem...ale to byl szok....i to nachylenie dechy w strone kierowcy.

A w E46 sa miekkie materialy wszedzie ?

Opublikowano
Zarówno materiały w e46 jak i e90 są dobrej jakości w porównaniu do innych marek.. Wiadomo, że w e90 mamy nowszy design, ale brak jest specyficznego pochylenia panelu w stronę kierowcy i bardzo mi brakuje przełączników szyb na środku; w przeciwieństwie do kolegi multilab uważałem to rozwiązanie za świetne - brak konieczności odrywania drugiej ręki od kierownicy, cały czas obsługa dźwigni zmiany biegów, szyb i panelu 1 ręka; ponadto w e90 przyciski do szyb są zbyt głęboko osadzone - ze strony kierowcy ciągle otwieram tylnie szyby omyłkowo, a od strony pasażera ciężko się dostać do przycisku bo przeszkadza uchwyt do zamykania. Co do trzeszczenia uszczelek przy drzwiach to notorycznie mi trzeszczały w e46, a w e90 cisza. Natomiast problem jaki mam w obu e90 to trzeszcząca kanapa...
Opublikowano

Ktore auto jest lepiej wykonane w srodku ? (gdzies czytalem, ze w E46 byly lepsze materialy, chociaz E90 jak dla mnie jest swietnie wykonczona).

obiektywnie:

- materiały (skład) są lepsze/droższe w E46,

- wykończenie z punktu montażu jest lepsze w E90,

subiektywne:

- design jest lepszy w E90 (nowszy model zaprojektowany aby podobał się obecnie...).

następny model będzie miał materiały gorsze (zwykła ekonomia) od E90 a pewnie będzie ładnieszy...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Mam do czynienia z wieloma E46, a E91 ma mój ojciec, sam posiadam 5er więc mogę w miarę obiektywnie ocenić. Wg mnie, jakość plastików i spasowania mimu paru wad u E9x jest jednak o niebo lepsze w E9x niż E46. Ma się wrażenie solidniejszej budowy i jak się pozagląda w zakamarki to raczej jest wszystko dopracowane. Pamiętam ja pierwszy raz wsiadłem do E46 to byłem w szoku, że jest tak kolosalna różnica w jakości wykończenia między E39 i E46 (na korzyść E39). Jak wsiadam do E91 to już nie mam takiego wrażenia. Co do skrzypienia to się zobaczy, póki co auto ojca jest z 2006 i nic nie skrzypi. W E46 po lifcie też nie jest wcale źle, ale w przedliftach to chłopaki z Bawarii trochę pojechali po bandzie...
Opublikowano

Nie jezdzilem E46 , tylko siedzialem pare razy wg mnie materialy w E9x ciekawsze napewno ... jakosc wg mnie tez lepsza w E9X

Ale zeby nie bylo tak kolorowo to poprzednio mialem A4 B6 i musze przyznac ze tam materialy sa ciut lepsze , malo tego ... nic nie trzeszczy jak te piep*** uszczelki :mad2: :mad2:

To jest dla mnie jakas masakra , naprawde... nie wyczulem tego odrazu jak przymierzalem sie do kupowania auta ale czasem jak scisze muzyke to mam ochote rozerwac te drzwi...

P.s. Ktos znalazl na to zloty srodek ?? bo jak przesmaruje silikonem (Sonax) w sprayu , to pomaga na krotko , spadnie raz deszcz i koniec.

Moze wiadomo co gdzie smarowac ?? (ale chyba juz sprawdzilem wszystkie mozliwe dziury :D ).

Wracajac do tematu, jakosc jest na dobrym poziomie ale zeby byla jakas fantastyczna to bym nie powiedzial :D jest pare niedorobek szczegolnie jesil chodzi o bagaznik w E91, tam trzeszczy wszystko na potege...

Opublikowano
(cut)

P.s. Ktos znalazl na to zloty srodek ?? bo jak przesmaruje silikonem (Sonax) w sprayu , to pomaga na krotko , spadnie raz deszcz i koniec.

Moze wiadomo co gdzie smarowac ?? (ale chyba juz sprawdzilem wszystkie mozliwe dziury :D ).

u mnie zwykła wazelina techniczna z castoramy załatwia sprawę na pół roku

ważne żeby wcześniej odtłuścić i wysuszyć gumę

też mnie to mega wkurzało :D

Opublikowano
zdziwilbym sie jakby nie wkurzalo , to moj 5ty samochod i w zadnym nie pamietam zeby tak uszczelki graly ... Owszem tluklo sie w tych autach czasem niemiliosiernie (oprocz Audi :D ), ale nigdzie nie bylo problemow z uszczelkami :duh:
Opublikowano
dzieki AO juz widzialem ten temat i musze "przyinwestowac" w krem nivea... czuje sie jakbym restaurowal LANOSA smarujac te uszczelki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przeciez e90 (sedan) ma tylne lampy od Lanosa, więc... :D

Opublikowano
dzieki AO juz widzialem ten temat i musze "przyinwestowac" w krem nivea... czuje sie jakbym restaurowal LANOSA smarujac te uszczelki :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Przeciez e90 (sedan) ma tylne lampy od Lanosa, więc... :D

Ale ja mam e91 :mrgreen: :mrgreen:

• 3 lata później...
Opublikowano
Według mnie jest duża przepaść między jednym modelem a drugim, miałem E46 przez rok i powiem wam że E90 to jest auto z innej epoki, inna jazda, zawieszenie przód wielowahaczowe ,inne tłumienie , lepszy komfort, jestem bardzo zadowolony ze zmiany auta.

w e90 nie ma zawieszenia wielowachaczowego.

Wyskoczył jak Filip z konopi :duh:

Witam. Poczytaj o budowie zawieszenia w e90 ,a nie wypisujesz glupoty :duh:

Dokładnie :cool2:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D