Skocz do zawartości

alufelgi ET16 pytanie o montaz, dystanse?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, Panowie kupilem bardzo fajny komplecik - felunie 16" z rantem ET16 8J

Czy zeby je zalozyc musze zakladac dystanse? Ziomek ktory mi sprzedawal mowil ze jezdzily na e32 i z tylu mial dystanse...

Obejdzie sie bez dystansów, czy musze kupic? I jakie bo w tym temacie jestem zielony? To samo z śrubami

Slyszalem opinie ze do e34 wchodza bez dystansów od et15 do et25, prawda to?

I jeszcze jedno pytanko: jak e34 z takimi felgami bedzie sie prezentowac na kapciach z profilem 50 zamiast 55 na zawieszeniu z serii?

Opublikowano
Hej, Panowie kupilem bardzo fajny komplecik - felunie 16" z rantem ET16 8J

Czy zeby je zalozyc musze zakladac dystanse? Ziomek ktory mi sprzedawal mowil ze jezdzily na e32 i z tylu mial dystanse...

Obejdzie sie bez dystansów, czy musze kupic? I jakie bo w tym temacie jestem zielony? To samo z śrubami

Slyszalem opinie ze do e34 wchodza bez dystansów od et15 do et25, prawda to?

I jeszcze jedno pytanko: jak e34 z takimi felgami bedzie sie prezentowac na kapciach z profilem 50 zamiast 55 na zawieszeniu z serii?

z tego co wiem to im mniejsze et tym koło bardzie wystaje na zewnatrz więc po co zakładac dystanse :roll: .Najlepsze rozwiązanie z oponami to zostawić 55 i kupic sprezyn 40/20 i efekt wizualne jest super .Jak tak zrobiłem i jestem bardzo zadowolony utrata komforu w moim przypadku jest nieodczuwalna.

Opublikowano
...generalnie spokojnie mozesz je zakladac bez zadnych dystansow(jak byś zalozyl dystanse to dopiero bys mogł mieć problem),jeżeli chodzi o szpilki to nie wiem jakie masz obecnie (orginalne powinny pasować też bez problemu)...
iZzI
Opublikowano

Dopiero zaczailem co sam napisalem, no tak male ET felga bardziej wystaje, tylko czemu poprzedni wlasciciel mi powiedzial ze z tylu mial dystanse?

mozliwe ze ociaraloby o nadkole? nie wydaje mi sie, ale wole sie upewnic, czy napewno moge zakladac bez problemow...

co do opon, to niestety poprzednie mialem 15, a tu z felgami sa z profilem 50 dlatego pytam jak to bedzie wygladac, bo obnizac auta nie bede, a chce do konca sezonu przejezdzic na tych oponach, bo w miare zdrowe.

co do szpilek, mam (chyba ) oryginalne, ale jakbym kupowal nowe to dlugosc 120? i jak juz to ktore?

Opublikowano
dystanse miał założone dlatego pewnie żeby jeszcze bardziej wystawały(szerszy rozstaw kół) , a co do opon to jakie sa teraz zalozone na felgi???
iZzI
Opublikowano

Czyli moge zmieniac bez zadnych przerobek? chcialbym to w poniedzialek zalatwic, bo tylko w ten dzien bede mial czas to zrobic:P

W tej chwili na felgach sa Michelin i Continental 225/50 R16

Opublikowano
spokojnie możesz zakladać bez żadnych obaw,a co do opon to też wszystko jest dobrze...
iZzI
Opublikowano

wlasnie mi sie wydaje ze przy tym glebokim rancie bedzie to wygladac nie do konca dobrze bo beda ciut za niskie...

moj tesciu w touringu ma na borbetach 16" wlasnie takie oponki i widac taką przestrzen w nadkolach, zreszta narazie nie mam wyboru :P

myslalem zeby chociaz po jednej antykradziezowej szpilce dac na kolo... chociaz nie wiem czy jest sens, bo w tych felgach dekle sa metalowane i przykrecane na specjalny kluczyk

Opublikowano
...jeżeli chesz bez obniżania pozbyć się przestrzeni, to musiałbyś zastosować opony z profilem 225/60/16 lub 215/65/16 (ale przy takim profilu będą przekłamania na prędkościomierzu) natomiast 225/50/16 tu średnica koła jest taka jak powinna być..
iZzI
Opublikowano

nie zawsze dystanse zakladamy zeby poszerzac samochód... mógł miec dystanse załozone bo mu opony trą od srodka (przy amortyzatorze) o nadkole nie o blotnik!

ja tak zalatwilem juz 2 opony.... jedna tydz temu... wczesniej miałem 255 teraz byla 225 i dzieje sie to samo bo felga szeroka wchodzi bardziej do srodka niz na zewnatrz i tez szukam dystansów!

Opublikowano
vvvvvvvv ...wszystko zalezy od tego jakie masz osadzenie felgi ,jak bedziesz mial ET 45 to nawet przy stosunkowo waskiej oponie tez bedzie ocierac od srodka...
iZzI
Opublikowano

kółka wymienione:) szpilki zostaly te co byly, ale chyba dokupie jakies antykradziezowe, bo parkuje pod chmurką :)

dzięki za rady