Skocz do zawartości

320i fele 17" 235/45 spalanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Czy spalanie na takich felgach jest dużo większe niż na standardowych 15" 205/60?

bo tak się składa że mam założone te 17 i jeszcze się zastanawiam czy je kupić czy nie... A musze dać odpowiedź czy je kupuję na tyle szybko że nie zdążę sprawdzić spalania

hmm u mnie na tych 15 spalanie wychodziło jakieś 12,5 ;/ No ale mam lpg więc może jakoś przeżyję.

Musiałeś utwardzać lub poszerzać żeby nic nie haratało po błotnikach?? Bo ja musiałem tył zrobić na sztywno zeby nie było ocierania na nierównosciach

Różnica jest dość spora. Sam jeździłem na rozmiarze 205/55/15 a teraz mam na tyl 17' 245/40 przód 215/45 i dość odczuwalna różnica bynajmniej w mieście, ale jeśli masz zamiar jeździć np na 17' opony 205 czy 215 to raczej różnica będzie znikoma.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif

a możesz rzucić jakąs liczba?? Litr, dwa litry więcej na "setkę"?? No ja zamierzałem jeździć na takich jakie mam założone czyli 235/45 i to zarówno z przodu jak i z tyłu... Moze kiedyś z przodu wymienie na jakieś węższe

u mnie w lato na 215/45/17 auto paliło litr więcej niż w zimie na 185/65/15 a wiadomo że ogólnie spalanie w zimie jest dużo większe. Nie mówiąc o zamuleniu auta. Różnica w masie jednego koła ponad 5 kg. Jak to się ma do przyspieszania? Auto jedzie jak z 2 pasażerami na pokładzie :) .

ee o przyspieszenie nie pytałem, bo jak je mam założone to wiem jak przyspiesza :) I szczerze mówiąc nie czuję jakiejś większej róznicy między nimi a 15. Także z przyspieszaniem sobie nawet radzi. Czyli musze być gotów na litr więcej na "setę"?? Hmm no to jakieś 7-8zł więcej tygodniowo bedę musiał dać... Chyba przeżyję

• Zasłużeni forumowicze
Spalanie na pewno z litr więcej lub więcej. Zwróć też uwage żę http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/ trochę inne beda wskazania do niż na standardowych. Jest to mała różnica ale zawsze gdzieś tam bedzie to wpływac na ogolny wynik spalania. Jak jeździsz po mieście to raczje różnica bedzie mnije odczuwalna niż w trasie. Im większz prędkość tym większe opory do pokonania na takich oponach. Ale różnica jedengo litra to raczje pikuś, tym bardziej że takie róznice można odnotować po zatankowaniu innego paliwaa, wadliwych świec czy brudnego fitlra paliwa.

hmm u mnie na tych 15 spalanie wychodziło jakieś 12,5 ;/ No ale mam lpg więc może jakoś przeżyję.

Musiałeś utwardzać lub poszerzać żeby nic nie haratało po błotnikach?? Bo ja musiałem tył zrobić na sztywno zeby nie było ocierania na nierównosciach

zalezy jakie masz ET felgi :lol:

ja mam 205 55 R16 i ET 20 i przy pełnym stanie obciera mi o nadkole