Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

E39 520 i 1999 rok.

od momentu założenia gazu pojawił mi się dziwny efekt. Czasami po spuszczeniu nogi z gazu z kolektora dolotowego dobiega niepokojący, a raczej denerwujący odgłos tak jakby ktoś dął w trąbę. Najczęściej pojawia się to po spuszczeniu z gazu, czasami po mocnym nagrzaniu na wolnych obrotach też jest ten dźwięk. Wiem że gazownik przy okazji wymieniał wężyk łączący kolektor ( bodajże 1 cylinder z 6) który był pęknięty. Niby nic się nie dzieje ale ten dźwięk jest dosyć intensywny i przenikliwy (denerwujący).

Opublikowano
Odma?? daje taki dżwięk jak jej czas się kończy (zapchana). Pamiętaj BMW zaleca wymianę z każdą 3-cią wymianą oleju.
Opublikowano
dziwny zbieg okoliczności że akurat przy montażu gazu to wyszło. Nieiwesz ile ona kosztuje albo jej numer katalogowy? Czy jest możliwość jej wyczyszczenia ?
Opublikowano
Odma?? daje taki dżwięk jak jej czas się kończy (zapchana). Pamiętaj BMW zaleca wymianę z każdą 3-cią wymianą oleju.

Taka wymiana jest na pewno zalecana w przypadku diesla gdyż odma wyłapuje cząsteczki oleju z powietrza, które również idzie na turbosprężarkę i to właśnie ze względu na turbosprężarkę zalecana jest taka wymiana odmy - co 2-3 zmiany oleju aby turbosprężarka nie dostawała w tyłek powietrzem za mocno zawalonym olejem.

Nie wiem natomiast jak się ma sprawa w przypadku benzyny z uwagi na brak turbiny ale podejrzewam, że wymiana jej nie jest konieczna aż tak często jak w dieslu. Poza tym najczęstszym objawem zawalonej odmy jest przepalanie oleju co wiąże się z puszczaniem czasem lekko niebieskawych bąków co pociąga za sobą zjadanie zauważalnych ilości oleju z układu.

Opublikowano
U mnie pomimo dużego przebiegu nie bierze w ogóle oleju. Po zrobieniu 10.000 km nic nie ubyło z bagnetu. Próbowałem oglądnąć ta odmę ale nie mogę się do niej dobrać. Nie wiem czy nie trzeba zdemontować kolektora. Ktoś z was w ogóle czyścił w tym modelu odmę?
Opublikowano
U mnie pomimo dużego przebiegu nie bierze w ogóle oleju. Po zrobieniu 10.000 km nic nie ubyło z bagnetu. Próbowałem oglądnąć ta odmę ale nie mogę się do niej dobrać. Nie wiem czy nie trzeba zdemontować kolektora. Ktoś z was w ogóle czyścił w tym modelu odmę?

Odme w benzynie sie wymienia a nie czysci.

Wystarczy uzyc czasem opcji :search:

Ale prosze bardzo:

viewtopic.php?f=72&t=153585

O Tempora! O Mores!
Opublikowano
Trochę oftopic, ale tytuł Ci się udał. "Dziwny odgłos przy puszczaniu gazu..." :lol:
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
nie trzeba zdejmować kolektora w m52 i m54 :) ściągasz dolot do przepustnicy, wykręcasz przepustnicę i małe sprawne rączki wyciągają odmę :), z zewnątrz nic nie zobaczysz u mnie jak wyjęliśmy zapchana cała, cena różnie ASO 230zł bodajże, sklepik u mnie w 140zł chyba dawałem czy 160zł a nadmieniam iż nie ma zamienników więc ASO zdziera jak....... lepiej poszukać w sklepikach bo i tak oryginał kupisz o 100zł taniej. ASO ustala wymianę na 1 dzień roboczy mojemu mechanikowi zajęło to mniej niż godzinę :) z oddaniem kluczyków. A co dobrania oleju hmmm u mnie nie brała ani grama tylko sobie buczała poprostu - najpierw przy odkręceniu orka oleju a póżniej już nawet jak chodziła to buczała.
Opublikowano
Trochę oftopic, ale tytuł Ci się udał. "Dziwny odgłos przy puszczaniu gazu..." :lol:

Ja też przy OffTopuje http://www.google.pl/url?url=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3D-87P5UbYElo&rct=j&sa=X&ei=S4_eTeGZI8mx8QOR0sGVCg&ved=0CCkQuAIwAg&q=pierdzenie+you+tube&usg=AFQjCNFJkRQvdp5QrwfwfzXpGWUlZ0m9ug&cad=rja Jeżeli taki skutek uboczny ma twoja bunia to współczuje.

PS sorki administracje za hydepark, ale tytuł mnie wyłożył.

Opublikowano
Jakieś skutki uboczne jak się dłużej tak pojeździ? Bo czeka mnie wymiana tulei tylnego wózka i mnie szczyknie zdrowo.