Skocz do zawartości

320d Zawieszenie doradzcie...

sixtense

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj przy okazji przeglądu spotkała mnie niespodzianka amortyzatory sprawność wszystkich 4 sztuk 29 %.

Tylnie planuje wymienić sam.Przód zlecę mechanikowi.

Proszę doradźcie co kupić odboje poduchy... i najważniejsze jakiej firmy.( monroe ?)

Nie ukrywam ,że nie ma być drogo może coś z półki midlle-end

Aha ostatnio borykam się z pukaniem z tyłu po prawej stronie .Kupiłem tuleje wahacza przy progowego ,mechanik opuścił wahacze i mówi, że tuleja ok nie zerwana - natomiast padły tuleje pływające po wymianie jest jakby lepiej , ale dalej jest takie głuche "puk" przy większych nierównościach.

Co wy na to??

Ps ile mogę przeciągnąć na tych 29% amorach?

Auto troszkę przechyla się na zakręcie ale nie ma tragedii ale zmianę wyczułem.

Edytowane przez sixtense
Bezpieczeństwo Moc Wygoda

• Zasłużeni forumowicze
Ja kupilem monroe. Zalozylem je we wrzesniu i przejechalem cala zime auto dobrze sie prowadzi. Monroe sa dosc tanie. Oprocz tego co napisales jeszcze mocowanie amorkow mozna wymienic.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
A po co? Jak nie masz peknietej to nie wymieniaj. nie zapomnij o gornych mocowaniach amortyzatorow.

🙃🙃

Ostatnio był fajny programik na tvn turbo - chodziło o to, że opony typu "runflat" do jazdy bez ciśnienia powodowały "dzikie" odczyty na ścieżce do amortyzatorów - wychodziło, że amory są do wymiany, zużyte prawie maksymalnie. Po założeniu innych zwykłych opon samochód miał amortyzatory na 74 %. Jednym zdaniem wyszło, że większość ścieżek diagnostycznych nie jest przygotowanych na opony bezciśnieniowe.

pukanie pewnie będzie od poduszki amortyzatora !!! wczoraj zmieniałem amorki i nowe poduchy i pukanie ustało ! natomiast wcześniej zmieniłem wszystkie tuleje tylne zawieszenia i dalej pukało .... i teraz wyszło że poduchy amorków....

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

mi tez z tylu cos puka na nierownosciach, jak na niewielki nawet kraweznik najade,

pojechalem do diagnostyki zeby mi sprawdzili bo mnie to drazni :duh: ale niby ok, powiedzial ze jedyne co to moga tak sprezyny dawac

ale mam nowe lacznie z podkladkami, amorki rok temu wymienilem tylko teraz nie pamietam czy zalozyl mi mechanior nowe poduchy czy nie... bo

z tymi ludzmi roznie bywa

ale dobry trop, dzieki za podpowiedz :D bede musial sprawdzic jak beda mi robic tuleje na dyfrze i sankach

zastanawiam się całkiem poważnie nad używkami oryginałami z angola...co o tym sądzicie?

Po prostu nie mam dużego budżetu... :duh: :cry2:

Czy ktoś z was zakładał używki amory??

Poduchy oczywiście i odboje założę nowe.

jeśli będą w dobrym stanie to dlaczego nie. Sprawdź czy obudowy dookoła tłoczyska nie są skorodowane, czy tłoczysko po wciśnięciu w obudowę wróci do swojego pierwotnego położenia, sprawdź czy nie ma nigdzie wycieków, odkształceń itp.

Ostatnio był fajny programik na tvn turbo

hmm...ciekawe, ciekawe. Pamiętasz Kolego może tytuł tego programu?? pozdr

Turbo Kamera.

zastanawiam się całkiem poważnie nad używkami oryginałami z angola...co o tym sądzicie?

Po prostu nie mam dużego budżetu... :duh: :cry2:

Czy ktoś z was zakładał używki amory??

Poduchy oczywiście i odboje założę nowe.

Daj sobie spokój z używkami. Nie ma uczciwych handlarzy. Powie Ci, że auto z małym przebiegiem i zawieszenie w świetnym stanie a tak naprawdę kupisz pewnie gorsze od swoich. Lepiej kup jakieś tanie ale nowe.

z tymi używkami nie ma reguły, o ile jeszcze na tył można poeksperymentować bo montaż prosty jest, o tyle na przód jeżeli chcesz to mechanikowi zlecić to już gorzej. Jak trafisz byle co na tyle to sobie zmienisz a z przodu musisz płacić. No i kupując używki nie wiesz ile polatają jeszcze, używki to masz teraz, sprzedałbyś je komuś ? :) ostatnio byłem na mierzeniu sprawności tłumienia amorków to koleś powiedział, że możemy jeździć do 20% sprawności, gdzieś w jakiejś książce przy mnie tak wyczytał. Nie wiem ile w tym prawdy, u mnie przy 29-32 trochę się uginają ale w zakrętach jest ok. A i używane amorki namiętnie zakładałem do kadeta :)

Macie racje dam se spokuj lepiej poczekam dołożę i kupie tańsze Monroe.Jak kupowałem auto to sprzedawca mówił"70% sprawności amorków, oh ktoś musiał robić zawieszenie jestem bardzo zadowolony" i po roku amorki maja 29%?!

Kupie amorki Monroe lub Meyle.Bardziej ku Monroe

Czy ktoś wypowiedziałby się o Meyle inne części sa ok ale nie wiem nic o amorach.

I ostatnie pytanie jakie gazowo olejowe ,gazowe?