Skocz do zawartości

E36 318i Buczenie i wycie nie wiadomego pochodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam wszystkich. Zgłaszam się do was z pewnym problemem mianowicie w moim BMW strasznie coś wyje i buczy. Na początku podejrzenie oczywiście padło na łożysko koła lewego w przodzie (prawe wymienione miesiąc wcześniej) jednak mój mechanik nie stwierdził by to właśnie owo łożysko ,,wyło" . Nie wiem może to spartańskie metody ale ja się nie znam po prostu podniósł samochód zakręcił kołem i już.Potem podejrzenie padło na wał jednak nie stwierdzono luzów. Następnie przyjrzano się skrzyni biegów. Oleju było w niej 700ml wlaliśmy nowy weszło około 1100ml ale nic się nie poprawiło. Diagnoza taka że prawdopodobnie jakieś łożysko w skrzyni buczy i mam dalej tak jeździć. Pomijając brak komfortu w jeździe nie zgadzam się z ta opinią ponieważ zaobserwowałem jedną rzecz chodzi o to że to buczenie drastycznie się zmniejsza podczas skrętu w lewo, przy skręcie w prawo nie zaobserwowałem tego. No i teraz moje pytanie do szanownych forumowiczów czy to jednak nie łożysko w lewym kole???Dodam jeszcze tylko że to buczenie nie ma charakteru narastającego, najbardziej wyje przy 55 km/h i przy 80km/h . Bardzo proszę o rady bo podejrzewam że ktoś już mógł tak mieć że łożysko niby dobre a szumi....Ostatnio wymieniałem w samochodzie wałek,dźwigienki,popychacze,rozrząd koszt z robotą 1500 zł więc zrozumcie że chcę trafić w przyczynę bo wydać znowu w granicach 280 zł na łożysko i nie mieć poprawy to straszna lipa. Z góry wszystkim dziękuje i czekam na odpowiedzi w razie czego pytajcie a podam więcej info. Edytowane przez meno8877
Opublikowano

sam sobie podnieś koło zakręc i posłuchaj... powinno być je słychać jeżeli to lewe i przy lewoskrecie zmniejsza to jest to bardzo realne...

To zaufany mechanik, u niego wczesniej łożysko wymieniałes??

dopisz w temacie 318 bo zaraz bd jazdy i Ci wkleja link do regulaminu forum ;)

Opublikowano

No kręciłem i oprócz tego że klocki delikatnie się ocierają to nic nie słyszę :wink:

Właśnie o to mi chodzi czy jeśli skręcam w lewo i przestaje buczeć to sygnał z łożyska??

Czy są jakieś inne możliwości ??

Opublikowano
Jeżeli skrecasz w lewo i to 'wycie' ustaje tak bym to nazwał (od 2 dni jeżdże z rozwalonym i dla mnie jest to wycie ;p) , a więc jesli ustaje po skręcie na łuku w lewo to może to być lewe łożysko, ponieważ masa auta przenosi sie na prawa strone i na lewe łożysko jest mniejszy nacisk temu go nie słychać, 100% diagnozy na forum niestety nie dostaniesz... jesli nie był to zaufany człowiek to być może wymienił łożysko na jakis fake i tyle teraz szuka na siłe gdzie indziej(są takie przypadki to co na niektórych warsztatach sie dzieje przechodzi pojecie ludzkie)... może coś jeszcze masz z klockami zaciskiem, przy takim wyciu to jednak powinno być odczuwalne po kreceniu kołem ;/ wsłuchaj sie dokładniej!! porównaj sobie strony... piasta troche kosztuje wiec... może koła przerzuć z tyłu na przód.
Opublikowano

Kurcze daliście mi do myślenia z tymi oponami :idea: sprawdzę to ale raczej nie jutro bo godzinę temu wyrwałem zęba więc nie będę się jutro siłował bo jeszcze mi szwy puszczą :wink:

Tak jak kolega Miszaj napisał : jesli ustaje po skręcie na łuku w lewo to może to być lewe łożysko, ponieważ masa auta przenosi sie na prawa strone i na lewe łożysko jest mniejszy nacisk temu go nie słychać tyczy się to chyba również opony bo wtedy też mniejszy nacisk jest na nią.Co do klocków zacisku to w lewym kole coś ,,szura" (w prawym totalna cisza) ale to chyba normalne że klocki jest słychać prawda??Poza tym wiem jaki jest dźwięk jak klocki się kończą jest to takie ,,szuranie" a tu mam do czynienia coś z ,,buczeniem-wyciem". No nic wszystkim dziękuje za odpowiedzi jeśli to nie opony zainwestuje w łożysko.

Opublikowano
Co do ew. buczenia od hamulcow - kiedys w Uno zdarzylo mi sie dziwne buczenie cos jakby wal napedowy buczal. Oczywiscie uniak naped na przod wiec gdzie tam wal. Pierwsze ogledziny niczego nie wykazaly. Dopiero po odkreceniu kola i dokladnym obadaniu sprawy okazalo sie, ze jeden klocek doszczetnie sie wytarl - zostal sam metal. Pozostale klocki byly ok. Ten kawalek metalu wpadal prawdopodobnie w jakies wibracje i straszenie buczalo. Takze obadaj sprawe dokladnie.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam łorzysko można w łatwy sposub sprawdzic wystarczy podniesc samochud ... połorzyc reke na sprerzynie ... zakrecic kołem .. I bedzie sie czuło czy łorzysko jest całe czy tez nie .. Pozdrawiam ... Mysle ze pomogłe