Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Czeka mnie zmiana oleju,stad moje pytanie:

Wg zawieszki mam teraz wlany Castrol TXT Softec LL04 5w30. Duzo dobrego czytalem o olejach Motul i wlasni jakis tej firmy wleje.Pytanie-jaki?A jesli nie Motul, to co polecanie do E46 318i(M43)?Przebieg ~190k km.

Dzieki i pozdrawiam!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Motul to bardzo dobry wybór, sam jeżdżę na nim bo wiem że to jedna z najlepszych marek olejowych na świecie. Tu możesz dobrać olej do swojego silnika na oficjalnej stronie Motula: http://ew5.earlweb.com/search.php?site=41
Opublikowano

O,wielkie dzieki!Znalazlo mi takie rozwiązanie:

Best 8100 X-clean 5W-40

Better 8100 X-cess 5W-40

Czy ma znaczenie fakt,ze wczesniej byl zalany 5W30 a na tej stronie polecaja 5W40?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie ma znaczenia, ważne żeby był full syntetyk ze specyfikacją BMW Long life, poprostu 5W40 lepiej sobie poradzi w wysokich temperaturach niż 5W30.

Ps. Polecam ten sklep http://allegro.pl/gdansk-motul-8100-x-clean-c3-5w40-5l-gratis-i1602892519.html ja i kilku forumowiczów tam kupujemy i wszyscy są zadowoleni.

Opublikowano
Super,dzieki za link!Mam nadzieje ze oleje są faktycznie oryginalne,bo np. ten sam olej w intercars jest 50 zl drozszy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W inter carsie wszystko jest droższe niz w zwyklych sklepach, tego oleju nie oplacalo by sie podrabiac bo jest malo popularny w Polsce i nie było by zbytu na niego.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Mam jeszcze jedno pytanie: jaka jest roznica pomiedzy olejami Motul X-Clean C3 i X-Clean + ??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie znalazłem informacji o x-clean + ale różnica napewno jest znikoma bo obydwa mają specyfikację LL-04 z tym że x-clean + ma lepokość 5W30 a C3 ma 5W30 lub 5W40 i ten ostatni lepiej zachowa wlasciwosci smarne w wysokich temperaturach.
  • 2 lata później...
Opublikowano

Dzień dobry.

Przeszukiwałem internet i fora, ponieważ zakupiłem ładne autko, ale niestety nie wiem jaki olej był wcześniej lany, mam kartę serwisową, znaczy sie ten liścik wymiany oleju, z przebiegu 136k z 2012 roku, ale niestety nie jest tam napisane jaki olej był wlany.... i tak sięzastanwiam co wlać

myślę o oleju najchętniej motula 5W40, ale muszę jeszcze wiedzy zasięgnąć zeby miec 100% pewność, ze to się nada i silnik bedzie cykał jak igełka.

rocznik 99, przebieg 145k, silnik 1,9 benzyna 87kW. e46.

Dziękuję za porady.

wcześniej miałem MOBIL 1 10W40 we fiacie 1,6 16v i przy przebiegu 270k żadnych większych ubytków olej,

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz zalać Motulem X-cess 5w40 a przed wyminą użyj płukanki np LM z serii Pro-Line