Skocz do zawartości

Otwieranie bmw coupe w zime horor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niestety nastala zima i zaczal sie problem z otwieraniem bmw e36 coupe.A mianowicie szyba zamarza a przy kazdym otwieraniu opuszcza strasznie to jest irytujace bo wydaje sie ze ja urwie.Macie koledzy na to sposob czy mam zaczynac garaz budowac :)
Opublikowano
tak jak pisze kolega to jest taki specialny silikon do usczelek,mozesz tez kupić spray do rozmrazania zamków jakby coś kiedyś...
Opublikowano
najprostszym sposobem jest udać się do sklepo motoryzacyjnego ,kupić preparat do uszczelek,posmarować uszczelki i po problemie :D

I to kupić w te pędy :!:

Jak się poobrywa uszczelka w E36/2 to będzie cienki pisk, gdy przyjdzie kupić nową w ASO. Uszczelki współpracujące z szybą, a nie z ramą drzwi, są piekielnie drogie.

Ludzie :duh: :duh: :duh:, dobre nasączenie uszczelek spec-silikonami i nasmarowanie wkładów zamków (ale nie uniwersalnymi sikaczami a la WD-40, tylko dedykowanym smarem silikonowym) przed pierwszymi mrozami, to jest PODSTAWA, żeby przetrwać zimę bez problemów w stylu "samochód skutecznie zabezpieczonym przed właścicielem" :!:

Nigdy nie musiałem rwać przymarzniętych drzwi na chama, nawet jeżdżąc 126p. Bo zawsze pamiętałem o wyżej wymienionych.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

• Członkowie klubu
Opublikowano
uszczelki sa nasmarowane smarem silikonowym w sprayu zamarza mi tam gdzie szyba wchodzi w dzrzwi i z tym jest najwiekszy problem :cry2:

No i co z tego, że zamarza ?

Jak jest przymarznięta mocno, to się nie opuści wcale - to nie problem...

Jak jest przymarznięta lekko, to się opuści - jeszcze mniejszy problem :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
się nie opuści wcale - to nie problem...

Problem jest taki że szyba normalnie podchodzi pod uszczelke tą przy dachu i otworzyć jeszcze się da, zamykając szyba wali w nią bo jest powyżej jej krawędzi. Smarowałem uszczelke w drzwiach już chyba wszystkim, jak szyba jest mokra i woda ścieka po niej, a potem marznie to ją łapie i po zawodach.

Pozdrawiam.

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nadal nie widzę problemu, bo jak się nie opuści, to i tak przy zamykaniu szyba wchodzi na swoje miejsce, czyli pod uszczelkę - tyle, że nie tak "kulturalnie".

Przynajmniej tak jest w mojej...

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tam, wali w uszczelke aż milo, to że w końcu wchodzi to wiem ale nie to chyba miał producent na myśli. ;)
  • Członkowie klubu
Opublikowano
A tam, wali w uszczelke aż milo

To może nie trzaskaj tak drzwiami :mrgreen:

Producent chyba przemyślał, że coupe będzie użytkowane też zimą w krajach, gdzie temp. jest znacznie poniżej 0 :wink:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A tam, wali w uszczelke aż milo

To może nie trzaskaj tak drzwiami :mrgreen:

Ja nie baba, drzwiami nie trzaskam. :norty:

Opublikowano
Producent chyba przemyślał, że coupe będzie użytkowane też zimą w krajach, gdzie temp. jest znacznie poniżej 0

przewidział i dlatego oferuje w sprzedaży środek do konserwacji uszczelek