Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ciężko sie wyciąga te wtyczne bo jest w takim mało dostepnym miejscu, a co sugerujesz ? może pokąbinuje, podzwoniłem troche mają taki czujnik ale dziwnych firm typu FAE i takie tam.
Opublikowano
ja już nic nie sugeruje....rób co chcesz powodzenia
iZzI
Opublikowano
Hej, niesprawny czujnik można zmierzyć omomierzem. Podjedź do elektryka i pomierz zanim wydasz tą kasę, w widać, że zależy Ci, żeby było oszczędnie.
pozdrawiam Bartek
Opublikowano

....ok jeszcze raz ...jeżeli według czujnika cały czas jest 86 stopni to jest to błąd spowodowany złym doborem czujnika lub nieprawidłowym działaniem czujnika,z tego co wyczytałem to w systemie Motronic DME M3.1 główną jednostką sterującajest sterownik bosch, ale według realOEM w wersji na niemcy był sterownik siemensa WIEC JAK ZAŁOŻYŁEŚ CZUJNIK SIEMENS ,A MASZ STEROWNIK BOSCH to do sterownika bedzie wysyłana informacja że silnik ma cały czas 86(tak jak przy uszkodzonym czujniku) a toma wpływ na :

korekcja kąta wyprzedzenia zapłonu - układ na podstawie informacji o obciążeniu, temperaturze i prędkości obrotowej silnika oraz położeniu przepustnicy oblicza optymalną wartość kąta wyprzedzenia zapłonu. W ten sposób następuje szybka adaptacja kąta wyprzedzenia zapłonu do każdego stanu obciążenia silnika, zapewniając jego optymalną moc, minimalne zużycie paliwa i korzystny skład spalin.

Dlatego pewnie jak masz zimny silnik to masz problem z paleniem ,natomiast jeżeeli silnik osiągnie odpowiednia temp. wszystko wraca do normy(oczywiście mam nadzieje że to co napisałeś o wymianie innych elementow jest prawda? wiec nic innego nie zostaje)

iZzI
Opublikowano

dzieki za zainteresowanie, hmmmmmmm...... obdzwoniłem wszystkie sklepy boscha nie mają ale mają za to różne inne dziwnie brzmiące firmy,w serwisie mają jak to oni powiedzieli orginał ale nie wiedzą jakiej jest firmy.

co teraz moge zobic ?

Opublikowano
TO RACZEJ NIE JEST WINA CZUJNIKA, BOSCHA WOGULE NIE MA W SPRZEDARZY ZAŁOŻYŁEM CZUJNIK FAE I DALEJ TO SAMO, W/G MECHANIKÓW KOMPUTER POKAZUJE 86 STOPNI NA ZIMNYM,MOŻE KOMPUTER NAWALA ?
  • 3 tygodnie później...