Skocz do zawartości

330d buczenie sprężarki klimatyzacji

jceel

Rekomendowane odpowiedzi

hej,

w nowo zakupionym 330d sprężarka klimatyzacji tak jakby lekko "buczy". słychać taki dźwięk, dość cichy, w niskim-średnim zakresie obrotów, dobrze słyszalny gdy np. silnik schodzi z obrotów. po wyłączeniu śnieżynki na panelu klimatyzacji dźwięk momentalnie ustaje. czy może to wynikać z małej ilości czynnika w układzie klimatyzacji, lub z tego, że czynnik nie był wymieniany już od dawna? w czynniku chłodzącym są jakieś dodatki smarujące sprężarkę klimatyzacji, mam rację?

hej,

w nowo zakupionym 330d sprężarka klimatyzacji tak jakby lekko "buczy" [...]

Witam

Mam dokładnie ten sam problem co Ty.

Ostatnio wymieniałem rolkę napinacza paska klimatyzacji bo hałasowała i miałem nadzieję, że to buczenie

również ustąpi, ale niestety.

W zeszłym roku miałem dobijaną klimę zgodnie z tabliczką znamionową i buczenie nadal występowało, więc to

chyba nie to. Nie wiem natomiast jak ze smarowaniem. Gość, który nabijał klimę mówił, że olej jest

w oddzielnym, zamkniętym układzie i żeby sprawdzić jego stan/uzupełnić trzeba zdemontować sprężarkę.

Klima działa bardzo dobrze, więc to chyba nie jest kwestia braku czynnika.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś pomysły/sugestie co sprawdzić ? bo to buczenie jest dosyć nieprzyjemne i niepokojące.

--

nelson

--

pozdrawiam

nelson

o widze ze nie tylko ja mam taki problem, zaczelo sie zima ale u mnie nie ma znaczenie czy jest wlaczona klima czy nie

wlasnie jak schodzi sie z obrotow tak 1500 do 1000 wystepuje buczenie daje z nawiewu to buczenie

wymienilem rolki, napinacze dalej buczalo a klima ladnie chodzila, no ale nabilem ja z miesiac temu, wszystko pieknie ladnie cicho bylo wlaczylem tez cisza do czasu :mad2: teraz tez mi buczy jak schodzi z obrotow w podanym przedziale czyli na nizszych biegach

no chyba ze czynnik mi gdzies spiernicza bo po nabicu tego nie bylo, jezdze z tym wsumie juz pol roku i nikt nie wiem wsumie co :duh: i od czego :duh:

ja mam to samo ale w 320d, podczas przyspieszania czasem tez dosc powaznie slychac, tak jakby sie pasek slizgal? nie wiem kurde, czasem tez czuje jak odstawie noge z gazu ze auto jakby bardziej hamuje, sa takie momenty jakby ktos zaciagal delikatnie reczny bo czuc takie momenty zwolnienia. Po wylaczeniu klimy cisza. Nabita 2 tygodnie temu, sprawdzona na szczelnosc, chlodzi dobrze, mowili ze jakis olej tez wymieniali w niej wlasnie czy dorzucali tego oleju nie wiem jak to dziala dokladnie. Na wolnych raczej nic nie slychac.
szukam

ja mam to samo ale w 320d, podczas przyspieszania czasem tez dosc powaznie slychac, tak jakby sie pasek slizgal? nie wiem kurde, czasem tez czuje jak odstawie noge z gazu ze auto jakby bardziej hamuje, sa takie momenty jakby ktos zaciagal delikatnie reczny bo czuc takie momenty zwolnienia. Po wylaczeniu klimy cisza. Nabita 2 tygodnie temu, sprawdzona na szczelnosc, chlodzi dobrze, mowili ze jakis olej tez wymieniali w niej wlasnie czy dorzucali tego oleju nie wiem jak to dziala dokladnie. Na wolnych raczej nic nie slychac.

Nawala sprzęgiełko klimatyzacji. Za pare dni przestanie w ogole załączać i nie włączysz klimy. Uruchom auto, włącz klime i podnieś maskę a następnie obserwuj rolkę sprężarki. Co jakiś czas powinna się wyłączać i tym samym trochę spowalniać pracę silnika, po chwili znow się włączy. Dlatego podczas jazdy odczuwasz jakby się ktoś bawił ręcznym i Ci troche przyhamowywał auto. Czasami można to naprawić, lub kupić używkę (mogła się zatrzeć).

• 1 rok później...
Mam podobnie. Jakieś kilka miesięcy temu dobijałem klimę, a ta jest szczelna, chłodzi ładnie. W momencie włączenia jej w kabinie słychać brzęczenie (jakby jeszcze jeden dodatkowy silniczek było słychać, obok dźwięku silnika). Mam wrażenie że dźwięk do kabiny dostaje się przez nawiewy. Przed dobijaniem nie przypominam sobie takiego dźwięku (może wcześniej nie zwróciłem uwagi). Czy to normalny dźwięk pracującej klimy?

Mam podobnie. Jakieś kilka miesięcy temu dobijałem klimę, a ta jest szczelna, chłodzi ładnie. W momencie włączenia jej w kabinie słychać brzęczenie (jakby jeszcze jeden dodatkowy silniczek było słychać, obok dźwięku silnika). Mam wrażenie że dźwięk do kabiny dostaje się przez nawiewy. Przed dobijaniem nie przypominam sobie takiego dźwięku (może wcześniej nie zwróciłem uwagi). Czy to normalny dźwięk pracującej klimy?

nie, to nie jest normalne. to dźwięk padającego łożyska kompresora klimatyzacji na 100%. u mnie koszt naprawy zamknął się w 600zł razem z robotą i napełnieniem klimy.

jceel, dopiero co miałem podobny problem u siebie, tzn klima buczała/wyła na niższych obrotach, zwłaszcza przy schodzeniu z obrotów, dźwięk był podobny do zużytego wspomagania kierownicy. Okazało się że brakuje sporo płynów, dobicie klimy pomogło.

Pozdrawiam

Alek

kurcze mam to samo... najbardziej pojawia sie jak auto jest nagrzane bo na zimnym tego nie ma, najbardziej u mnie słyszalne w dolnym zakresie od 1000 do 2500 i tak samo jak auto jest na biegu i schodzi z obrotów, w sumie smigam tak już ponad rok i nic, muszę w końcu jechać do mechanika bądź jakiegoś serwisu klimy

• 1 rok później...
Buczenie na postoju wystepuje u mnie na nowej sprezarce klimatyzacji, byla nabijana 3 razy przez ta sama osobe ktora robi to na czuja.(nosi ze sobą butle). Raz ledwo chlodzila, potem syczala, teraz buczy. Postanowilem ze pojde do serwisu BMW, kasują 100euro za full serwis klimy(refresh i nabicie). Aha napinacze i alternator nowka. Niestety mieszkam w kraju wymieniaczy, wydalem fortune i dalej problem. Zdam relacje...

• 2 lata później...
Witam. Potrzebuje porady w podobnej sprawie. U mnie takze buczenie wystepuje ale nawet nie musi być właczona klima wystarczy że wentylatory chodzą a po ich wyłaczeniu buczenie znika. Tyle że wczoraj po odpaleniu auta i właczeniu klimatyzacji zapala mi się kontrolka akumulatora oraz wspomaganie kierownicy zanika kiedy klime wyłączę wspomaganie wraca i kontrolka gaśnie. Dodam że przejechałem dzis pare kilometrów i buczenia wcześniejszego już nie słychać. Czy ktoś spotkał się z takim przypadkiem i wie co może być powodem owych usterek?? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Ewidentnie coś nie tak z paskiem od osprzętu, otwieraj maske i sprawdzaj rolki, koło pasowe, itd.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Na poczatek sciagnij pasek i sprawdz wszystkie koła po których toczy sie pasek

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii