Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

1. Czy można jeździć bez termostatu? Jakie mogą być tego złe konsekwencje? Czy nic się nie stanie?

2. Czy korek chłodnicy trzeba dokręcać na maxa czy po dokręceniu lekko poluzować (wskoczyć na taki luz)

Dzisiaj odbieram auto od mechanika, który robił mi głowice i mówi że termostat raz się otwiera a raz nie przez co płyn chłodniczy wali do góry, niby układ odpowietrzył głowice też niby dobrze założył i chce mi oddać auto bez założonego termostatu z nowym korkiem do chłodnicy który mówi że nie dokręca się w BMW na maxa tylko zostawia na tym luzie...?

Nie znam sie na tym i nie wiem czy coś kombinuje czy to normalne i do zaakceptowania.

Oczywiście termostat zamierzam kupić ale czy mogę jeździć bez???

Opublikowano
ściemnia... termostat kosztuje ok 200zł kup niech wymieni może spierdzielił głowice i teraz chce ratować sytuacje... ja mam korek dokręcony na maxa i nie ma problemów
Opublikowano

Nawet nie próbuj!! Odbierać nie sprawne auto..

Dokręcić trzeba żeby płyn nie uciekał ale bez przesady ale żadnego luzu na gwincie..

A jak z temp będą działy się jaja np poprzez źle założoną głowice to będzie wciskał ci kit że to przez termostat.. auto ma być sprawne więc dorzuć termo i ewentualnie jak będą problemy wracasz i będą robić a tak to będzie miał pretekst.

Opublikowano
Hmm może wziąść auto na próbę i zapłacić mu tylko część? A jak kupie termostat to resztę? On coś mówi że jak to nie termostat to może być blok silnika... co wy na to?
Opublikowano
Kolego no to wybrałeś niezłego mechanika :mad2: . Takiej ściemy to jeszcze nie słyszałem. A co do twoich pytań: termostat musi być sprawna a korek dokręcony do końca i tyle. Ten twój mechanik coś dobrze kręci. Zakładam że szybko do niego wrócisz- oby nie oczywiście.
Opublikowano

W tym modelu dokręcamy korek na maksa. Są modele BMW gdzie obowiązuje instrukcja obsługi dokręcania korka ale nie e46.

Termostat wymienić bo powracanie później do tego to ponowne spuszczanie plynu i odpowietrzanie. Bez sensu.