Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
oleju nie bierze? kontrolujesz zużycie oleju?
Opublikowano
Kontroluje - nie bierze , a nawet dzieki kochanemu DPF przybywa.Byłem wczoraj u szpenia co prawda nie od BMW ale świetnie ogarnia temat z dizlami i jak na jego wiedze wszystko jest ok po za jednym - spocony i brudny jest w okolicy odmy.Dzis rano również niebieski dymek na zimnym silniku przez 3 sekundy przechodzący w biały na kolejne 3 sekundy i koniec dymienia.Nieszczelność odmy może powodowac kopcenie na niebiesko tylko na zimnym silniku ? , a nie przez cały czas np. pod obciążeniem ?
Opublikowano

Przepraszam załozyciela tematu , że zamulam u niego :) Ale nie będę zakładał nowego tematu i wskazówki moga przydać się nam obu.

Rułe mam czarna od spalin i jak to spaliny w dizlu sa tłuste.Ale nadmiaru oleju w ich składzie organoleptycznie :) nie widze.Myślałem przez chwile żeby iść w kierunku świec, ale jak stoje w korku na mieście na wolnych obrotach czasami nierówno delikatnie prawie że niewyczówalnie zapracuje i dalej spokój. Wymienie separator usunę widoczne drobne wycieki i jadę sprawdzić wtryski dokładnie podczas pracy , jazdy ,obciązeń.Może coś wyjdzie bo jak na razie błedów nie mam żadnych.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a więc tak drodzy Koledzy, jestem po sprzwdzeniu autka u mistrzów Jagiełło na Teresy w Łodzi i okazuje się, że mieliście racje - puszka została- DPF usunięty :norty: , bunia przeglądnięta cała dogłębnie, stwierdzona stan na cyt. CUKIEREK :lol: , nic więcej poza DPF nie dłubane w aucie poza tym, co sam zrobiłem w ramach normalnej obsługi. Kolega Paweł zbadał dogłębnie swoim komputerkiem, polecił jeździć i cieszyć się z dobrego zakupu, ze wskazaniem na przyszłość, na zmianę oprogramowania jednostki podnoszącą moc do 200 km i 400Nm aby uśmiech mógł dosięgnąć uszu.

Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i serdecznie pozdrawiam

Marceli

Opublikowano
przez kompa chyba cieżko, chyba najlepiej organoleptycznie

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
podłączyli auto pod kompa i jednoznacznie powiedziano mi, że z całą pewnością brak. Więcej nic powiedzieć nie potrafię.
Opublikowano
podłączyli auto pod kompa i jednoznacznie powiedziano mi, że z całą pewnością brak. Więcej nic powiedzieć nie potrafię.

zobaczyli , że filtr był wypalany 1km temu i jego zapchanie wynosi 1% :mrgreen: i wiadomo , że filtr wyparował :)

Kamil
  • 8 lat później...
Opublikowano
U mnie jest tak samo mam czarny nalot na rurze wydechowej to sadza.DPF mam na 100% bo miesiąc temu czyściłem go razem z kolegą jest nieuszkodzony gość nie oberwana a czarny nalot na rurze wydechowej jest i też nie wiem od czego to.po podłączeniu pod komputer rok temu zasadzenie było na normalnym poziomie a jak jej dobrze dołożę szczególnie jak słońce z tyłu to widać że puści dymka i o co kaman jest ktoś to taki mądry???
Opublikowano
Czyściłem go po tym jak się zabił bo odłamał się kabelek o czujnika temperatury spalin na DPF i nie mogło dojść do wypalania bo pokazywał temperaturę minus 40 więc sterownik na wypalanie nie zezwolił.Auto mam już 5 lat i stale jest tak samo.Podkreslam nikt nie usunął dpf
Opublikowano
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to że jak na końcówce wydechu jest sadza to najwidoczniej DPF jej nie zatrzymuje, więc po prostu nie działa jak trzeba i przepuszcza nie odfiltrowane spaliny, a jak puszcza dymki to już nie ma o czym rozmawiać. DPF jest ale jak by go nie było ;)