Skocz do zawartości

320i poziom oleju

vadertattoo

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich

od niedawna jestem posiadaczem e46 320 ci , jak to po zakupie przyszedł czas na serwis autka, podpięty komp, zero błedów, wymiana wszystkich filtrów, świec i oleju , no i tu zaczyna sie abra kadabra :shock: forumowicze, znajomi i wszystkie znaki na niebie i ziemi podaja do wymiany 6,5 litra oleju....olej zalany a na bagnecie ledwie dotyka dolnej kreski...... czy ktoś z Was potrafi mi to wyjaśnić ??????

z góry dziękuję i pozdrawiam.

może głupio to zabrzmi ale czy czekałeś aż olej zleci do miski?? rozgrzej silnik zgaś i sprawdz po 5min ile jest oleju :cool2:

wszystko zrobione jak nalezy, olej spuszczony na rozgrzanym, zmieniony filtr oleju, zalane 6,5 l valvolinea 5W40 i czy to po 5, 10 min, czy po godzinie na bagnecie sprawdzając kilkukrotnie olej jest na tym dolnym pierwszym wrębie, czyli w/g obsługi minimum, a nie chce przelać :? pozdrawiam.

W tamtym miesiącu wymieniałem olej i też mam 2.0 w benzynie i wchodzi 6,5 litra,kto tobie zmieniał olej,sam a jak nie to czy byłeś przy zmianie?Zrób jakiś odcinek drogi (jeżeli jest na minimum to i tak się nic nie stanie)odczekaj 15 minut,sprawdź stan jeżeli za mało to dolewaj po trochę.

olej był zmieniany przy mnie, zalane 6,5 l 100% i czy to na zimnym, czy to po rozgrzaniu na bagnecie ponizej minimum, a skoro producent podaje 6,5 to chyba wlanie 7,5 mija sie z celem. dla ciekawości jak to wygląda proszę bardzo:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/075b9fa107523c2b.html

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
No to niezle. U mnie przy ostatniej wymianie weszlo niecale 6 i mialem max. A czekalem az przestalo kapac. Jestes pewien ze wlales 6.5? Z tego co pamietam to baniaki valvooline zamiast 5 litrow maja 4 moze nie zwrociles uwagi i zalales 5.5?

🙃🙃

No to niezle. U mnie przy ostatniej wymianie weszlo niecale 6 i mialem max. A czekalem az przestalo kapac. Jestes pewien ze wlales 6.5? Z tego co pamietam to baniaki valvooline zamiast 5 litrow maja 4 moze nie zwrociles uwagi i zalales 5.5?

z tego co wiem to mają i zalane jest jedna cała i tyle z drugiej i jak widać na załączonym obrazku jak byk 6,5 l :wink:

http://images38.fotosik.pl/851/b5ae8f6498220d47m.jpg

pozdro.

to może masz coś z bagnetem skopane?

bo nie mam pomysłu...

no i problem rozwiązany panowie, i az sie nie chce wierzyć, ze marka taka jak BMW pozwala sobie na taka lipe :duh: bagnet o kilka milimetrów krószy w porównaniu z bagnetem z innej bmki czyli akurat tyle ile mi brakowalo, wsadzony nowy i stan oleju sie zgadza :D

pozdrawiam forumowiczow.

• Zasłużeni forumowicze
to może masz coś z bagnetem skopane?

bo nie mam pomysłu...

no i problem rozwiązany panowie, i az sie nie chce wierzyć, ze marka taka jak BMW pozwala sobie na taka lipe :duh: bagnet o kilka milimetrów krószy w porównaniu z bagnetem z innej bmki czyli akurat tyle ile mi brakowalo, wsadzony nowy i stan oleju sie zgadza :D

pozdrawiam forumowiczow.

To nie Bmw pozwala sobie na taką lipę tylko któryś z poprzednich właścicieli musiał być tak mocno rozgarnięty...

No to faktycznie bardzo dziwne :) A jak wcześniej sprawdzałeś olej ? :D

wcześniej nie sprawdzałem, bowiem posiadam ją od niedawna, zpaliła sie pomarańczowa kontrolka po wyłaczeniu zapłonu, a i do serwisu brakowało niewiele kilometrów,to wykonałem pełen serwis i wtedy złapało mnie zdziwko z tym bagnetem. Nie wiem jak ktoś przede mną to sprawdzał, ale silnik jest suchutki, zero jakichkolwiek wycieków, zero błedów na kompie, tak ze moze lali 6,5 litra i nie przejmowali sie bagnetem :?: wazne, ze sprawa sie rozwiązała i póki co nie mam z nią problemów :)

pozdro.

A tak z ciekawości spytam, czy ten bagnet który pożyczyłeś miał taki sam numer i inną długość ?

no i widzisz kolego Palermos, nie wiem czy najpierw Ci dziękować, czy płakać, czy odwrotnie :cry: :cry: poziom oleju dobry, bo bagnet zły, wycofany z BMW 1433493 dłuższy od poprawnego o te 6-7 mm, tak to sie rozwiązuje sprawy, czyli problem nadal aktualny, poziom na starym odznacza minimum i nadal nie wiem o co kaman :mad2:

pozdrawiam.

prowadnica osadzona poprawnie, kołnierz styka się z blokiem, a poza tym gdyby nie był prawidłowo osadzony to raczej trudno by go było przykręcić, bo raczej by brakło te parę mm do uchwytu (chyba). A nie orientujesz się kolego Palermos albo może ktoś z forumowiczów, w którym miejscu dokładnie jest numer na tej prowadnicy bagnetu oleju, czy musze koniecznie go wymontować zeby odczytać, bo powiem szczerze, ze dostępu to za bardzo nie ma nawet jak się filtr powietrza zdejmie :duh: ale jak mus to mus. dzięki i pozdrawiam

Zobacz czy ktoś nie kombinował przy tej rurze prowadzącej bagnetu, sprawdz jaki ma numer i czy jest dobrze osadzona (sprawdz dokladnie przy samym bloku silnika)

no i sprawa rozwiązana, obstawiłeś trafnie kolego Palermos, nie mam fotki, ale nie uwierzyli byście własnym oczom, nie chciało się jakiemuś irlandzkiemu baranowi osadzić oringa, a może miał kłopot z wpasowaniem prowadnicy, to zamontował na silicon, chyba nawet z kilo silikonu, żeby nie ciekło, przez co prowadnica była o te pare mm wyżej i jednak nie stykała się prawidłowo :duh: teraz już jest tak jak powinno :D

pozdrawiam forumowiczów.