Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Członkowie klubu
Opublikowano

Witam,

Powiedzcie Panowie jak to w końcu jest. Różne fora, różne opinie.

Czy auta wyposażone w sterowniki EDC17 z „anti-tuning protection” można zmodyfikować przez port OBD ? Czy w grę wchodzi tylko otwarcie sterownika i wpięcie się w płytę ?

Od kiedy wprowadzili „anti-tuning protection” w E90 ?

Czy ktoś już modyfikował program sterujący w E90 LCI ? Jeśli tak to jaki rok/miesiąc produkcji i jaką metodą ?

Pozdrawiam

Opublikowano

wiem, że w 2009 juz było, czy było wcześniej tego nie wiem...

czy w wszystkich modelach tego też nie wiem :(

czy masz EDC16 czy EDC17 to dopiero stwierdzisz po otwarciu "komputera"..., przez telefon czy przez REALOEM nie da rady sprawdzić...

czy da przez OBD to dopiero stwierdzi Tuner, po podpięciu konkretnego :cool2: auta,

przez OBD jest łatwiej i bezpieczniej...

w moim przypadku wszyscy znani Tunerzy przez telefon mówili, że dadzą radę :mrgreen: przez OBD a w realu tylko nieliczni nawiązali połączenie z autem przez płytę....bazując na wiedzy i doświadczeniu polskich Tunerów w 2010r stwierdzam, że w moim przypadku przez OBD nie dało rady...

w W-wie na 100% zrobi Ci najszybciej:

1) MASTERS (największa wiedza własna - robią tylko przez płytę), najwyższa cena,

2) KREATOR (duże zaplecze sprzętowe - robi przez płytę ale za pomocą "przystawki), najniższa cena,

3) MR (duże chęci ale mniejsze doświadczenie w autach z TP, robi przez płytę na dwa sposoby...), średnia cena, najdłuższy czas na wizytę (zawalony "starymi" autami), największa kultura własna,

4) ....

Tunerzy robią program tak jak klient chce :cool2: , jak klient nie wie co chce :mad2: to robią tak jak im jest najłatwiej dobierając następnie argumenty, że tak jest najlepiej (bo tak wypluło auto :wink: )...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Czy masz EDC16 czy EDC17 to dopiero stwierdzisz po otwarciu "komputera"..., przez telefon czy przez REALOEM nie da rady sprawdzić...

Dzięki AO za wyczerpującą odpowiedź :cool2:

Wiem, że mam EDC17 bo dziś byłem u jednego z Panów (na tym etapie nie podam u którego).

Na wstępie zaznaczyłem, że auto jest jeszcze na gwarancji i dopiero robię rozeznanie w temacie modyfikacji .

Na program zdecyduję się po gwarancji.

Tuner podłączył się do gniazda OBD przez moduł CMD i nawiązał połączenie ze sterownikiem i zgrał program.

Następnie, stwierdził, że może spróbować wgrać uprzednio odczytany program do ECU ale może się okazać, że się nie da z powodu "chip tuning protection" lub uda się ale może zmienić się suma kontrolna programu (mimo, że wgrywany byłby odczytany uprzednio program) i wtedy przy wizycie w ASO i teście sterowników na pewno to wykryją.

„Prucia” sterownika trochę się obawiam. Po tej operacji auto może się nie uruchomić i wymagana będzie wymiany ECU na nowy… :mad2:

Skończyło się tylko na odczycie. Pełny test zrobię dopiero za 2,5 miesiąca jak gwarancja wygaśnie.

Edytowane przez prmax
Opublikowano
Następnie, stwierdził, że może spróbować wgrać uprzednio odczytany program do ECU ale może się okazać, że się nie da z powodu "chip tuning protection" lub uda się ale może zmienić się suma kontrolna programu (mimo, że wgrywany byłby odczytany uprzednio program) i wtedy przy wizycie w ASO i teście sterowników na pewno to wykryją.

„Prucia” sterownika trochę się obawiam. Po tej operacji auto może się nie uruchomić i wymagana będzie wymiany ECU na nowy… :mad2:

.

jak na "test" to OK, po właściwym działaniu Tunera, ASO nie jest w stanie wykryć programu, program mogą jedynie zweryfikować po przesłaniu Twojego programu do BMW AG i tak obecnie robią (tak było też u mnie...) jest to jedyny sposób na wykrycie "dobrego" chipa...

"prucie" nie jest straszne jak robi to osoba, która wie co robi, zawsze może "puścić" ręka czy zawieść wzrok patrzący na czasomierz z interwałami termicznymi.... ja jestem zwolennikiem "maszynki" tam szansa na błąd jest właściwie równa zeru, "maszynka" ma jednak wadę nie daje rady na skomplikowane auta ale to nie forum od skomplikowanych marek...

:cool2: :cool2: za decyzję...a co do firmy/osób/ceny to tylko decyzja zainteresowanago może mieć znaczenie, najważniejsze w tym przypadku to zaufanie klienta :cool2:

pozdr.

było:

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano

.

jak na "test" to OK, po właściwym działaniu Tunera, ASO nie jest w stanie wykryć programu, program mogą jedynie zweryfikować po przesłaniu Twojego programu do BMW AG i tak obecnie robią (tak było też u mnie...) jest to jedyny sposób na wykrycie "dobrego" chipa...

"prucie" nie jest straszne jak robi to osoba, która wie co robi, zawsze może "puścić" ręka czy zawieść wzrok patrzący na czasomierz z interwałami termicznymi.... ja jestem zwolennikiem "maszynki" tam szansa na błąd jest właściwie równa zeru, "maszynka" ma jednak wadę nie daje rady na skomplikowane auta ale to nie forum od skomplikowanych marek...

:cool2: :cool2: za decyzję...a co do firmy/osób/ceny to tylko decyzja zainteresowanago może mieć znaczenie, najważniejsze w tym przypadku to zaufanie klienta :cool2:

pozdr.

Jeden z tunerów z UK, twierdzi że może „dłubnąć” auto przez OBD, bez otwierania komputera.

Sam już nie wiem, czy naszym tunerom brakuje sprzętu czy po prostu bwchiptune.co.uk to ściemniacze…

Cytat:

„We can to tune 9/2009 onwards bmws cars with write protection anti tuning ecu's through the obd socket,this means there is no need to remove and open the ecu to remap it

we have been doing these since the end of jan 2010”

Opublikowano

nowy ori program też idzie przez gniazdo OBD, jest tylko kwestia sprzętu, nasi Tunerzy mają wiedzę więc nie inwestują w sprzęt, tu lut, tam lut, mała dioda, stoper, scalak i idzie ....metoda "manufaktury" ale sprawdza się :wink:

ogólnie nie przejmuj się, z ciekawości patrzyłem jak robili to u mnie (6-7 razy, różne programy, różne naprawy) i jak wiesz co robisz to zepsuć jest naprawdę trudno...

za ~2 lata auta z EDC17 będzie robił za grosze każdy garaż, obecnie jest to "nowość"....

było:

• Członkowie klubu
Opublikowano
nowy ori program też idzie przez gniazdo OBD, jest tylko kwestia sprzętu, nasi Tunerzy mają wiedzę więc nie inwestują w sprzęt, tu lut, tam lut, mała dioda, stoper, scalak i idzie ....metoda "manufaktury" ale sprawdza się :wink:

ogólnie nie przejmuj się, z ciekawości patrzyłem jak robili to u mnie (6-7 razy, różne programy, różne naprawy) i jak wiesz co robisz to zepsuć jest naprawdę trudno...

za ~2 lata auta z EDC17 będzie robił za grosze każdy garaż, obecnie jest to "nowość"....

No właśnie... Wydaje mi się, że nasi rodzimi tunerzy mają sprzęt ale nie mają kluczy RSA wymaganych do zapisu programu w ECU. ASO go ma, z racji że ma autoryzację producenta czyli BMW.

Tu chyba tkwi problem...