Skocz do zawartości

320d Delikatne zgrzyty przy wrzucaniu biegów - M47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zaobserwowałem ostatnio powtarzające się zjawisko delikatnego, wibrującego na lewarku zgrzuty przy wrzucaniu biegów. Dotyczy to każdego kolejnego po I biegu. Nawet gdy bardzo wolno zmieniam biegi, obroty spadną niemal do wolnych, a prędkość nie jest duża, czuć delikatne wibracje i drgania charakterystyczne dla zgrzytających zebów w skrzyni. Podkreślam, że nie mam porównania z takim samych E46 - jakoś wszyscy mają wokół mnie automaty :). Do tego dochodzi bardzo niemiłe zjawisko wstrząsów przy bardzo wolnym puszczaniu sprzęgła bez gazu. Takie podjeżdżanie w korku, jeśli nie dodam odrobiny gazu, niemal zawsze dostaje drgawek, a najbardziej odczuwalne są na tylnej osi. Bardzo nieprzyjemnie zjawisko. Jeszcze jednym, nowym od niedawan zjawiskiem, jest stuknięcie układu napędowego po puszczeniu sprzęgła. Nie jeżdże sportowo, jedynie dynamicznie. Zmiana biegu, bez mulenia ale i bez szaleństwa. Nie podpieram sprzęgła, ma zrobić swoje i z powroten do góry, a mimo to coraz częściej nie mogę płynnie powrócić do przekazania napędu. Pojawia się stuknięcie, jakbym zbyt gwałtownie puścił sprzęgło. Przebieg to 220k km, jest pewny, tak jak to, że nie wymieniane było koło dwumasowe i sprzęgło. Czy to może być tego zasługa?

Patrzcie w lusterka, BMW są wszędzie!
Opublikowano
kolego ma dokladnie to samo i inni juz tez to mieli :) podejrzewam z duzym prawdopodobienstwem ze to poduchy silnika bo objawy ludzie takie mieli i po zmianie znikaja. U ciebie moze jeszcze poduszki pod skrzynia skoro biegi zgrzytaja. Jakbys zmienial to tylko te na hydropodstawie i lewa i prawa roznia sie. Koszt kolo 300 za obie plus jakas robocizna samemu albo warsztat.
szukam
Opublikowano

Poduchy okazały się sprawne.

Nadal podnoszę kwestię koła dwumasowego, czy jest możliwe, że ma ono taki "szarpiący" wpływ na układ napędowy?

Opublikowano
kolego na jakiej podstawie sadzisz ze poduszki sa sprawne? obejrzales je? czy wyjales z auta i porownales z nowymi? to ze nie sa urwane nie znaczy ze sa sprawne. Jak wyciekl olej z nich to nic nie widac, guma tez sie mogla ubic o dobry centymetr czy dwa. Ja swoje wymienilem 3 dni temu i roznica jest kolosalna, zadnego szarpania podczas ruszania, a silnik chodzi jak marzenie. Stare wygladaly normalnie, nie uszkodzone itp a mimo to juz nie dzialaly.
szukam
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

O jak ciężko przekonać niewierzących na słowo. Poduchy wymienił poprzedni właściciel, jak się okazało, są sztywne, zwarte, bez pęknięć. Ustaliłem to z mechanikiem, podczas przygotowań do ich wymiany. Obyło się bez wymiany...

Jednak w skutek dalszej eksploatacji, odnoszę wrażenie, że winnym drgań są amortyzatory drgań tylnego mostu. Tylko gdzie one są, czy to są takie cylindryczne bloczki gumowe z mocowanie metalowym?

Wracając jednak do tematu postu, pojawiła się teoria, iż zgrzyty są efektem już wymęczonych synchronizatorów. Czy to możliwe? Przypominam, przebieg 222000km. Pewny :mrgreen:

Opublikowano
O jak ciężko przekonać niewierzących na słowo. Poduchy wymienił poprzedni właściciel, jak się okazało, są sztywne, zwarte, bez pęknięć. Ustaliłem to z mechanikiem, podczas przygotowań do ich wymiany. Obyło się bez wymiany...

Jednak w skutek dalszej eksploatacji, odnoszę wrażenie, że winnym drgań są amortyzatory drgań tylnego mostu. Tylko gdzie one są, czy to są takie cylindryczne bloczki gumowe z mocowanie metalowym?

Wracając jednak do tematu postu, pojawiła się teoria, iż zgrzyty są efektem już wymęczonych synchronizatorów. Czy to możliwe? Przypominam, przebieg 222000km. Pewny :mrgreen:

Tak kolego zgrzyty mogą być powodem zużytych synchronizatorów moja skrzynia miała przebieg również 220000 tys. kilometrów i wymieniłem skrzynię i mam teraz wszystko ok. Choć wcześniej wymieniałem koło dwumasowe, sprzęgło, poduchy koło pasowe wału i dopiero wymiana skrzyni rozwiązała problem. Poczytaj o tym:

viewtopic.php?f=69&t=152346

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D