Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, mam problem ze światłami w e39. W ostatnim czasie wymieniłem regulatory + regeneracja odbłyśników, a mimo to lampy słabo świecą. Nie mam porównania jak było wcześniej, ponieważ nabyłem auto z połamanymi regulatorami. W lampach mam h7 na mijania i nie jestem zadowolony ze światła jakie dają obecnie. (żarówki Philips Night Guide). Światło jest mocne ale tuż przed samym samochodem, regulacja działa, nawet w pozycji 0 lampy nie świecą dosyć blisko (lepiej to już chyba działało w Passacie b3...) Co może być nie tak? Mogłem coś sknocić przy składaniu lampy, czy może za dużo wymagam od poczciwych h7? Jak prawidłowo je ustawić pokrętłami przy lampach (nie mogę znaleźć opisu, który kiedyś mi się przewinął, coś o tym żeby stanąć w odległości x od ściany i tam jakiś poziom światła wyznaczyć. Czy może winy szukać w żarówkach, sam już nie wiem. Proszę o pomoc, pozdrawiam.
Opublikowano
Kolego przy ścianie to swiatła ustawia się w traktorze albo żuku.Weż bunie na diagnostyke i wyreguluj lampy jak trzeba,druga sprawa nie wymagaj cudów ponieważ bunia 5er ogólnie nisko i krótko świeci z racjii tego że ma nisko przód.Dołóż xenon i ustaw jak należy.POzdr
Opublikowano

na diagnostyce to oni zawsze za nisko ustawiają lampy i nic nie widać.

Ja ustawiam samemu i klienci nie narzekają, a mam już w tym trochę doświadczenia.

Druga sprawa to nie oczekuj od h7 szału, nawet xenon w e39 jak dla mnie słabo oświetla, ale napewno lepiej niż h7.

Dopiero istotną zmianę widać w e60, tam już poprawiono snop światła.

Jednak muszę przyznać że najlepsze odwietlenie robi mercedes, bmw chowa się przy nim.

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano
No dokładnie, na przeglądzie jak ustawili światła to było totalne dno. Bynajmniej też powód, że 5 ma nisko przód odpada, moja wysoko dosyć stoi a na pewno ma wyżej światła niż poprzednik - zglebiony passat b3. Swoja drogą jak rozebrałem lampy to trochę dziwna jest ich technologia, połowę przed soczewką zakrywa przysłona, bynajmniej nie odblaskowa. Co do długich nie mam zastrzeżeń, grzeją jak szalone, a też są na h7, więc ta soczewka w 5 to 1 wielki nie wypał - tłumi światło za bardzo, chyba, że sęk jest w tej przysłonie. To jednak najbardziej daje do myślenia. Gdyby światła drogowe ustawić niżej to oświetlałyby drogę o niebo lepiej. Polecacie jakieś konkretne żarówki dobrze spisujące się w zestawie z reflektorami w e39? Obecnie siedzą Philips Nightguide, więc myślałem, że będzie to ładniej świecić. Pozdrawiam.
Opublikowano

Firehand - ogólnie rzecz biorąc to zwykłe żarówki w soczewkach nie robią niestety szału. Sam miałem takie światła u siebie i w nocy była lipa (regulatory były i są wszystkie ok). Mega męczarnia się robiła jak jeszcze po zmroku deszcz siąpił. Jeśli do tego jeszcze masz trochę wypiaskowane "szkła" od kamyków i różnego syfu z drogi to światło jest rozwalane gdzie popadnie. Ja u siebie wstawiłem porządne HIDy (unikałem zestawów za 200-300pln) tylko zainwestowałem w takie za 799pln. Niedawno wypolerowałem swoje przednie lampy i teraz świeci to bez porównania lepiej (przy wypiaskowanych lampach miałem tą granicę światło-cienia delikatnie rozmytą a teraz kiedy klosze nie są wypiaskowane ta granica jest bardzo wyraźna, jakby nożem odciął). Polerowanie miało swoją małą wadę - teraz widac trochę smugi bo lampa jest trochę od środka brudna gdyż przez te parę lat użytkowania miało prawo do niej trochę syfu już wleciec kiedy np bywa wilgotna przy deszczowej aurze. Jak znajdę trochę czasu to zdemontuję lampy i je przepłuczę jakimś delikatnym roztworem detergentu a potem dokładne płukanie wodą.

Ty możesz na początek jeszcze spróbowac z jakimiś innymi żarówkami. Może te które masz (niby są to porządne wyroby) są jakieś felerne i nie świecą jak powinny. Jeśli to nie da efektu to chyba rozglądałbym się za jakimś porządnym zestawem HID xenon pod H7.

Pzdr.

Opublikowano
Lampy mam całkowicie odnowione tj: nowe regulatory, czyszczenie w środku klosza i soczewki, odbłyśniki oddane do regeneracji i nałożona próżniowo nowa powłoka, z zewnątrz lamy przepolerowane. Tak, że co dało się zrobić to zrobiłem (gdy kupowałem były padnięte regulatory więc jak już naprawiać to nie byle jak.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na diagnostyce to oni zawsze za nisko ustawiają lampy i nic nie widać.

Ja ustawiam samemu i klienci nie narzekają, a mam już w tym trochę doświadczenia.

Druga sprawa to nie oczekuj od h7 szału, nawet xenon w e39 jak dla mnie słabo oświetla, ale napewno lepiej niż h7.

Dopiero istotną zmianę widać w e60, tam już poprawiono snop światła.

Jednak muszę przyznać że najlepsze odwietlenie robi mercedes, bmw chowa się przy nim.

tez mi za nisko ustawili na przegladzie i sam sobie podniosłem ale nie jestem do konca zadowolony chyba bede musiał sie z toba spotkac :wink:

Opublikowano
No i dziś z ciekawości popatrzyłem na żarówki, czy czasem nie dać innych. Przekręcam oprawkę a tam zonk. Żarówka cała pokryta jakimiś białymi plamami, no nic bywa, że jakieś zanieczyszczenie się przytopi. Z ciekawości popatrzyłem co słychać dalej, a tam przez otwór na żarówkę zauważyłem to co zostało z powłoki odbłyśnika. Zamieniła się ona w mleczną powierzchnię (białawy kolor, półmat) :duh: . Masakra. Regenerowałem je 3 miesiące temu u gościa w Łodzi (wysyłałem do niego odbłyśniki). Poszukam paragonu to wam napiszę jakiej firmy należy unikać :!: Z tego co pamiętam firma ma swoje dosyć wysoko pozycjonowane www, tak zresztą do nich trafiłem. Nie wiem co oni tam położyli, w każdym bądź razie pomijając fakt, że zarzucili to na starą powłokę nie czyszcząc uprzednio z wżerów. Ich "powłoka odblaskowa" została po prostu stopiona przez standardową żarówkę h7 Philipsa, skandal. Pomijam już ile sobie za wyżej wymienioną usługę policzyli. Brak słów i lampy od nowa do rozbiórki + zniszczone żarówki za kolejne 100zł. Polecicie kogoś kto mi nie spartaczy tego 2 raz lub może ktoś ma na zbyciu w ładnym stanie odbłyśniki świateł mijania do polifta? Pozdrawiam.