Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym się przejechał bo lubię jeździć ;)

Powiedzcie mi, jaki kabel najlepiej kupić, żeby z inpa grał, tym razem nie chciałbym wtopy zaliczyć?

Kupiłem kiedyś coś podobnego do tego (tylko, że za 40pln), czy taki jest godny polecenia, czy coś taniej też można znaleźć:

http://allegro.pl/interfejs-usb-bmw-k-d-can-gt1-inpa-dis-obd2-i3189107117.html

Ten co miałem nie chciał się połączyć z samochodem, różne wersje Inpy, NCS instalowałem kilka instrukcji przewaliłem i nic.

Obecnie mam podłączenie przez moduł BT do telefonu i używam TORQUE na androidzie, tak więc gniazdo działa, chyba kabel był walnięty.

Opublikowano
Ja bym się przejechał bo lubię jeździć ;)

Powiedzcie mi, jaki kabel najlepiej kupić, żeby z inpa grał, tym razem nie chciałbym wtopy zaliczyć?

Kupiłem kiedyś coś podobnego do tego (tylko, że za 40pln), czy taki jest godny polecenia, czy coś taniej też można znaleźć:

http://allegro.pl/interfejs-usb-bmw-k-d-can-gt1-inpa-dis-obd2-i3189107117.html

Ten co miałem nie chciał się połączyć z samochodem, różne wersje Inpy, NCS instalowałem kilka instrukcji przewaliłem i nic.

Obecnie mam podłączenie przez moduł BT do telefonu i używam TORQUE na androidzie, tak więc gniazdo działa, chyba kabel był walnięty.

wszystko zależy jak daleko mieszkasz i ile posiadasz wiedzy na temat zbadania auta pod każdym kątem :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie jak nie prowadziłem jeszcze sklepu i warsztatu to za diagnoze brałem 100 na miejscu i 200 wyjazd w Polske czyli działałem po mocno zaniżonych cenach :D
Opublikowano
Panowie jak nie prowadziłem jeszcze sklepu i warsztatu to za diagnoze brałem 100 na miejscu i 200 wyjazd w Polske czyli działałem po mocno zaniżonych cenach :D

fajne i konkretne ceny nie odbiegające od ofert innych kolegów :)

Opublikowano

Dziś kupiłem 528i

Nie wiedzialem ze ten silnik aż tak sobie daje rade... Samochód trafił mi się poprostu idealny, fakt troszke lakiernik sie nie postarał w kilku miejscach ale wszystko da sie poprawic, a silnik- igła wcale nie slychac na postoju i oleju nie lyka.

http://www.picshot.pl/pfiles/329960/CAM00253.jpg

Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
Opublikowano
8,5 litra GAZU na trasie, przy jezdzie bardzo spokojnej 120km/h. Komputer pokazywal 8,0, spaliła 8,5. 100 kilometrow robie za 20 złotych w trasie :) W mieście jak narazie 11 gazu.
Opublikowano
8,5 litra GAZU na trasie, przy jezdzie bardzo spokojnej 120km/h. Komputer pokazywal 8,0, spaliła 8,5. 100 kilometrow robie za 20 złotych w trasie :) W mieście jak narazie 11 gazu.

Jedź do gazownika niech wyreguluje instalację, chyba że chcesz mieć wypalone gniazda od zbyt ubogiej mieszanki

Opublikowano

Chyba nierealne :)

Opublikowano

Koledzy komputer pokazuje chyba spalanie benzyny a nie gazu nie?

Wiec przy spokojnej jeździe w trasie może mu wyjść na kompie tyle co podał ale nie gazu tylko benzyny.

Kolega ma manuala wiec jest to możliwe.

Ja mam automata ten sam silnik i na majówke walnąłem długą trase i wyszło na kompie 9,4 l/100 benzyny, gazu wyszło 11,5l/100 ale ja mam automat i on wiecej spali.

Opublikowano
Jakiś tydzień temu kupiłem 520i .Na trasie z tempomatem ustawionym na 110 km komputer pokazał mi 8l z tym że praktycznie nie miałem co wyprzedzać , natomiast dojazdy do pracy ok 20km pół na pół kosztują mnie w/g kompa 12l . Przesiadłem się ze starego diesla i powiem wam , że czasami sam się z siebie śmieję jak ze skrzyżowania kangurka walnę.
Opublikowano

Po wyzerowaniu sredniego spalania w miescie pali mi jakies 12-13 gazu, wiec chyba wynik bardzo dobry w granicach standardu. Bmka chodzi na tym gazie juz trzeci rok a silnik cyka takze raczej nie ma mowy o zbyt ubogiej mieszance.

Panowie przy wyjezdzaniu z okolic Poznania zalałem gazu za 100zł, była pełna butla. Po powrocie do domu czyli po trasie 380 kilometrów, zalałem gazu za 80zł. Tak więc spaliła mi gazu za 80zł, trasa 380 kilometrów więc wychodzi te 8-9 gazu na trasie. W mieście teraz pali mi tak jak pisałem 11-13 gazu, z tego co licze. Tak jak wspominalem ja trase pokonalem za 80zł a ojciec w seacie SDI za 100zł :D

Dodam ze nie doswiadczylem jeszcze ani jednego strzalu z tlumika,szarpniecia,zdlawienia na gazie tak wiec jest chyba ok.

PS: Aaaa zapomniałem, przy wyliczeniach nie zwróciłem uwagi na to że na Wielkopolsce tankowałem gaz za 3,50zł, a u mnie pod domem za 3,20zł to też jakaś różnica. Tak czy siak jeże 528i na gazie dużo taniej niż 320d.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Według zaleceń mojego gazownika, żeby wyliczyć rzeczywiste spalanie na gazie:

1. trzeba wyjeżdzić gaz do zera

2. Zalać do pełna (np 50L)

3. Wyjeździć do zera

Dopiero wtedy liczysz to co zalałeś/km.

Podobno różnice w ciśnieniu są spore na stacjach, temperatura przy tankowaniu podobno też ma wpływ na to ile wejdzie, mi od pustego wchodzi od 47 do 53L.

A co do spalania na poziomie 8L/100km to w bajki nie uwierzę, chyba, że leciałeś cały czas na tempomacie 90km/h (mi przy takiej trasie na kompie pokazywał 6,8 po przejechaniu 100km, więc dorzucając 20% mogło się zdarzyć, ale nie potwierdzone zużyciem faktycznym).

W normalnej jeździe bez trybu eko w nodze powinien spalić gazu 10-12 trasa (jazda do 130kmh, wyprzedanie, wioski), 12-15 miasto.

Czytałem, że 2,8 w spalaniu nie dużo odstaje od 2,0, ale żeby tyle mniej palił, to podejrzane, chyba, że tak jak koledzy piszą, masz zbyt ubogą mieszankę.

Gdzie Ty tankujesz ten gaz po 3,5, może jakaś super wzbogacana mieszanka, dlatego taka cena i spalanie? :lol:

U mnie po 2,55 na shellu.

Opublikowano
Po dźwięku silnika nie poznasz czy masz ubogą mieszankę czy nie :duh: zresztą kupiłeś auto to gazownika i tak warto odwiedzić żeby skontrolować instalację i ew wyregulować. Żeby później nie było że gaz niszczy silnik.
Opublikowano

Pomyłka 2,30 cena u mnie, na Wielkopolsce po 2,50 taknowałem i na jednym zbiorniku 45 litrowym gazu, dojechalem do domu czyli zrobiłem 400km + kilkadziesiat po miescie wiec spalanie jak nic wyszlo mi srednie 10,5/100km. W mieście przy zwawej jezdzie pali mi 14-16.