Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szczerze to boje sie bmw(bedziesz miał wydatki). Nie wiem czy bedzie mnie stac na jego utzrzymanie. Mam seata 1.4 94 rok i wiekszość rzeczy moge sam naprawic powymieniac a w takiej becie to tylko mechanik.Cena części bmw vs mój seat to nieporównywalnie wiecej. Ale jako facet chce w koncu pojezdzic czyms co płynie po drodze a nie sie telepie. Czyms co jest prawdziwym aytem dla faceta a nie damskim jak seat(przynajmniej mój seat).

Ma ktoś z was te bmw?

Ile wydajecie tak mniej wiecej w roku na serwis i tym podobne nie liczcie paliwa.

Chodzi mi po prostu o wydatki na typowe rzeczy nie ze cos sie popsuje itp

Opublikowano

Zaprzątasz sobie głowę tym ile kto zarabia na sprzedaży, zamiast poszukać po prostu samochodu. Nie zrozum mnie źle, ja nie namawiam na kupno od handlarza, ale to trochę jak z patrzeniem na przebieg. Mnóstwo ludzi nie patrzy na ogólny stan samochodu, tylko muszą mieć 160 tys. przebiegu bez względu na rocznik. No i są oszukiwani. Tak samo ludzie chcą od prywatnego, więc handlarze przedstawiają się jako prywatni. Poza tym oszukać Cię może każdy. Skoro pojedziesz oglądać samochód z kimś kto się zna, to powinien z dużą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić, czy to się nadaje do czegokolwiek. Co za różnica kto sprzedaje.

Wydatki na BMW zależą w dużym stopniu od stanu samochodu (czyli naprawy), natomiast stałe eksploatacyjne zależą od silnika. Są na pewno wyższe niż w Seacie 1.4, ale moim zdaniem nie są jakieś kosmiczne. Popatrz sobie sam ile kosztują filtry do interesującego Cię silnika, ile wchodzi oleju itd. Części wymienne oryginalne, choćby elementy zawieszenia, są bardzo drogie, ale można kupować zamienniki za grosze. Tylko tutaj właśnie trzeba sobie zadać pytanie - kupić BMW, naprawiać na najtańszych częściach i się wściekać że nie jeździ jak powinno, czy lepiej kupić inny samochód?

Opublikowano

Dzieki za odp. Nigdy sam po bmw nie pojade. I na pewno zabiore znajomego i odwiedze diagnoste.

Jeszcze jedno bo ten mój znajomy odradza mi zakup tego modelu nie jako ze auta z tej aukcji tylko ogólnie tego modelu z tym silnikiem http://otomoto.pl/bmw-316-zadbany-mozliwosc-zamiany-C27993738.html. Mówi ze dla mnie bedzie za mały i to nie bedzie ten komfort co w e39 520.Nigdy nie siedziałem nawet w tych b-mkach. Do mikrusów też nie należe ma 186 cm i ponad 100 kg wagi a w tym moim seacie po jeżdzeniu nim 2 lata czuje sie jak sardynka.

Jeszcze szybkie pytanie o koszt dobrej sekwencji do bmw e39 520?

Opublikowano
w e46 będziesz się czuł podobnie. Ja mam 188cm, waga 100kg i miałem e46 w kombi 2.0d 136km i e46 coupe 2.0b. Dopiero w e39 czuję się komfortowo i osoba siedząca za mną również :mrgreen: W e39 też sam porobisz. Tylko poznasz jej budowę i będziesz robił :D
Opublikowano
w e46 będziesz się czuł podobnie. Ja mam 188cm, waga 100kg i miałem e46 w kombi 2.0d 136km i e46 coupe 2.0b. Dopiero w e39 czuję się komfortowo i osoba siedząca za mną również :mrgreen: W e39 też sam porobisz. Tylko poznasz jej budowę i będziesz robił :D

Dzieki kolego a orientujesz sie ile za gaz zapłace bo max na b-emke mam 15 tys i liczyc tez trzeba zeby kasa jakas została na podstawowe wymiany filtrów płynów itp

Opublikowano

Link nie działa, wklejam właściwy: http://otomoto.pl/bmw-520-C28261801.html

Stan zewnętrzny dobry, przynajmniej na pierwszy rzut oka. Skóra raczej dokładana, taka konfiguracja wychodziła chyba tylko jako individual, a nie sądzę żeby to był individual. Stan tej skóry słabiutki. Warto by było sprawdzić VIN przed oglądaniem. Wyposażenie raczej słabe, ale co kto lubi. Instalki gazu nie ocenię, nie znam się.

Jak kupisz to sprzedaj mi boczki, bo takich szukam ;)

Co do kwestii e46 vs. e39, to przy Twoich gabarytach nie brałbym trójki pod uwagę. Sam się zastanawiałem przez chwilę, ale jak wsiadłem, przejechałem się, a należę do wysokich osobników... Nawet e39 nie jest jakimś kolosem, miejsca w środku nie ma jakoś bardzo dużo, a e46 to już dość ciasny samochód. O komforcie jazdy nie wspominam.

Opublikowano
Za dobrą instalacje trzeba dać 3,500zl w górę. Jeżeli zakładać to się nie szczypać. No skóra zniszczona i poduszka na siedzeniu kierowcy. Założę się, że jest tam dziura bądź przetarcie. Ogólnie jak jakaś Ci się spodoba, dzwoń, weź numer vin od właściciela i podaj na forum w specjalnie przygotowane miejsce. Będziesz wtedy wiedział czy wyposażenie itd. zgadza się z tym, które wyjechało z fabryki.
Opublikowano

Z zewnątrz jest ok. Ale wnętrze to tragedia. Dosztukowane boczki, kierownica obszyta nie bez powodu, lewarek zniszczony, skóra w tragicznym stanie a na fotelu kierowcy podejrzewam, że jeszcze gorzej dlatego ta poduszka pod tyłkiem.

Co do gazu to wtryskiwacze gazowe najtańsze i najgorsze czyli czerwony valtec. Dywaniki też jakieś nie od tego modelu pocięte nożem by tylko weszły.

Ja bym nie jechał nawet oglądać bo najeździłem się i to za ładnie wyglądającymi na aukcjach a na miejscu prawie zawsze wyglądało gorzej. Jeśli tu by wyglądało jeszcze gorzej to szkoda czasu pieniędzy i nerwów :)

Opublikowano

Dzieki jeszcze raz za odpowiedzi.

No tak w srodku nawet na zdjeciach nie wyglada dobrze i ta skóra razem z poduszką.

Jedyna godna uwagi wydaje mi sie ta http://allegro.pl/bmw-e39-lpg-i3097622254.html tyko droga.

Dzwoniłem wydaje sie kolo uczciwy jezdzi nia cały czas.

Pytałem o korozje to mówi szczerze ze na bagażniku cos wychodzi, ze na kanał mozna wjechac bo ma, ze do diagnosty podjechac to też nie problem.

Ktos juz pisał ze te xenony nieoryginalne i cos tam tasma sklejone dolot czy cos.

Wydaje mi sie ze musze kupic z gazem ponieważ mam 15 tys.

Z tej kasy musi pojsc na paliwo na dojazd po oblukanie auta,

na diagnoste,

cos do reki znajomemu ze sie pofatyguje,

na formalnosci w urzedach no i na podstawowe wymiany filtry oleje itp.

Dajmy na to ze 1500 na to wszystko pójdzie plus odłożenie 3500 na nowy gaz wiec realnie zostało by na auto 10 000.

Tak ze co ja za te 10 000 kupie

Opublikowano
Zobaczyć zawsze możesz. Tylko pamiętam, że zaraz po kupnie musisz sobie płyny eksploatacyjne wymienić, że nie będzie tak, że kupisz auto, zarejestrujesz na siebie i będziesz jeździć.
Opublikowano

danielxc717, czemu boczki "sztukowane"? Takie wersje wychodziły z fabryki, tyle że chyba tylko jako individual, więc nawet droższe niż normalne. Mnie się bardzo podoba taki kontrast.

blaca, myślę że masz trochę za mały budżet niestety... Przemyśl dobrze sprawę. Nie sztuka kupić jakiekolwiek BMW i zaniedbać, nie tędy droga. Po kupnie trzeba od razu te podstawowe czynności wykonać, co parę stówek kosztuje, a jak mówisz że kasa na dojazd po samochód pójdzie z budżetu na samo auto, to wygląda mi to kiepsko. Poza tym to będzie kilkunastoletni samochód, praktycznie niemożliwe żeby nic nie wymagało wkładu finansowego.

Opublikowano

Jeśli tak to :modlitwa:.. NIe wiedziałem. Może to i fajnie by wyglądało ale nie w tak zajechanym egzemplarzu. Myślałem, że to też jest dosztukowane :mrgreen:

Moim zdaniem żebyś sensownie kupił e39 za dość małą kasę musisz celować w 520i bez gazu zamontować go samemu (koszt ok 3200zł) z podstawowym wyposażeniem który i tak nie jest bardzo bogaty z przesiadki z seata, oraz silnik o wiele bardziej dynamiczny,

Ale najgorsze to u Ciebie budżet. Musisz mieć ok 12-13tys na kupno auta z początku produkcji plus kasa na gaz. Inaczej nie podchodził bym do e39.

Najbardziej okrojony pakiet start to olej ok 300zł ponieważ leje się tu syntetyk i wchodzi ponad 7l. Płyn chłodzący który zawsze wymieniam, a mieści się go ok 11l

Plus jakieś klocki czy wahacz lub inna pierdoła która w 80% przypadków po kupnie trzeba zmienić to min 500zł. Dodaj do tego OC, przegląd, może jakieś oponki minimum 15" to już tak kolorowo w Twoim przypadku nie wygląda.

Części są bardzo drogie w porównaniu do seata. Mogą paść czujniki z dnia na dzień niespodziewanie a koszt jednego to ok 300zł. Czujników jest troszkę. Wałka, wału, 4xABS, to takie podstawowe ktore padają a tanie nie są. Zamienniki nie działają. Przemyśl czy Cię będzie stać na stare auta które będzie o niebo droższe od poprzednika.

Opublikowano
Mała poprawka Daniel (bez urazy). Akurat czujniki ABS można kupić w zamiennikach np. TRW na których ja jeżdżę i spisują się bardzo dobrze. Inna sprawa to czujniki wałka i wału. Tu już trzeba oryginały walić. Mi na zamienniku czujnika wału nawet nie zapaliła.
Opublikowano
Tak, wiem że niektóry kupowali TRW. Ale sam wiesz że TRW niektórym się posypały po niedużym przebiegu i nie wytrzymały nawet miesiąca. Wtedy można powiedzieć, że jesteśmy w plecy kupując tańszy zamiennik. TRW też super tanie nie jest, a chce uświadomić że czujnika za 100zł się nie kupi. Czujnik wałka i wału też czasami padają parami i wtedy trzeba wydać 600zł lub coś koło tego.
Opublikowano

No juz chyba wymiekam i powoli zaczynam sie zniechecac ty bmw.

Chyba macie racje za drogie w utrzymaniu bedzie.

Do pracy dojeżdzam 60 km w dwie strony wychodzi mi z 10-12 wyjazdów bo zamieniamy sie z kumplami.

Chciałbym jezdzic czyms wkoncu naprawde komfortowym palacym gazu max 10 literów i nie za drogi w utrzymaniu wiec bmw napewno odpada. Juz nie wiem co mam szukac.

Opublikowano

Ja jako posiadacz e39 z takim silnikiem mogę się rzetelnie wypowiedzieć co do spalania gazu, a sam nienawidzę jak ludzie o e39 piszą nawet o v8 o spalaniu rzędu 7l. Więc napiszę jak to na prawdę jest.

Zima:

Miasto jazda na gazie, ale krótkie odcinki to ok 14-16l (sam gaz) Dłuższe odcinki ale miasto to ok 12-14 i raczej z tego nie da się zejść. (manual)

Trasa. Mój rekord w 2 osoby to od pełnego do pełnego 8,9l gazu. Jazda bardzo przepisowa. Normalna trasa to ok 9,5-13l w zależności od załadunku klimy i drogi.

Średnie spalanie trzeba liczyć ok 11-12l przy spokojniej jeździe. Do tego niecałe 400zł na PB. Tyle wychodzi mi mniej więcej na rok.

Opublikowano

Miałem maksymalne spalanie na poziomie 18-19l i więcej raczej z tego silnika się nie wyciśnie.

Co do PB to zawsze trzymam albo 30 lub więcej w zimę i na rok wychodzi ok 300zł. Tylko u mnie nie ma dużo miasta, dlatego dużo tej benzyny nie wychodzi. Do tego nie robię super duże przebiegi bo ok 17-20tys na rok.

Nie ma co porównywać najlepszego silnika w e39 do najskromniejszej benzynki :mrgreen: Chociaż są plusy tej 2.0 :)

Opublikowano
Ja też nie wymieniałem, ale przy 30l mamy prawie pół baku to nie ma takiej opcji by pompa zaciągnęła powietrze. Gdybym miał taki piec to by mi się nie opłacało mieć mniej. On na postoju więcej wciąga niż mój w trakcie jazdy :mrgreen: 30l lato 50 zima i jest ok i pompa nie ma prawa się zatrzeć chyba że ze starości :cool2:
Opublikowano

Jezu czlowieku przeciez po Twoich wypowiedziach nie stac Cie na taki samochod, max 15 z gazem szukasz wykreconych samochodow masakra :duh: martwisz sie o koszta itd itd a potem bedziesz plakac na tym czy innym forum gadac bmw to wydatki i szroty ze to a tamto nie dziala i jakie to bmw ble fe i sre bo seat mniej palil i mniej mnie kosztowal a wy jeszcze go tu podjudzacie. Uzbieraj min 15-20 kola na przedlift bez gazu(polifty 20-30) i zacznij wtedy szukac bo bedziesz zawiedziony i zalamany. Dobrze Ci czy innym radze. Zreszta to nie watek o wklejanie samochodow i opinie na temat konkretnego egzemplarza.

tak w ogole to jak mozna wsiadac i jezdzic tak dobitymi wnetrzami ja nie wiem az mi nie dobrze jak patrze na niektore wnetrza to jak wsiasc w chlew lub mieszkac w kamienicy nieremontowanej z odpadajacymi scianami sufitami i piecem kaflowym

Opublikowano

tak w ogole to jak mozna wsiadac i jezdzic tak dobitymi wnetrzami ja nie wiem az mi nie dobrze jak patrze na niektore wnetrza to jak wsiasc w chlew lub mieszkac w kamienicy nieremontowanej z odpadajacymi scianami sufitami i piecem kaflowym

Dzieki za konkretna zjebie.

Rezygnuje z zakupu ale tym tekstem o chlewie czy kamienicy nieremontowanej trochę przesadziłes.

Wiesz ilu ludzi własnie tak mieszka i nie znaczy to ze sa gorsi od Ciebie, i ze chca mieszkac w chlewie.

Nie maja czasem wyjscia- 1200 na reke i co z tym zrobic w pojedynke mieszkajac w wynajetymm mieszkaniu.

Apropo moja babcia ma piec kaflowy na wsi i ten fakt nie może swiadczyc ze lubi mieszkac w chlewie i jest gorszym człowiekiem po prostu wiedzie inny poziom życia tyle.

Ale dzieki za mocny tekst dałes do myslenia

Bede sie rozglądał nie za bmw lecz za seatem tyle ze nowszym leonem lub cordobą pzdr