Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tds czyli pancerny silnik o ile właściciel nie jest nastawiony pancernie na wiedzę , ale auta na niedziele nie kupił bym diesla tylko benzynę. Benzyna nawet 2.0 jest bardziej żwawa i tańsza w utrzymaniu więc nie widzę sensu.
  • Moderatorzy
Opublikowano
Już się tak nie wkurzaj :wink: pytanie jak często auta spod Twojej ręki wychodzą do sprzedaży? Co miesiąc? Raz w roku? Czy rzadziej? :wink: Czasami można trafić takie auto w dobrej cenie, ale jak długo trzeba szukać? I akurat trafić

Wkurzam się na (nie na Ciebie :wink:) sytuację kiedy mówi się, że auto za np.taką kwotę to już syf szczególnie jak jest już wiekowe.Takie są realia i tego nie zmienimy.Za wyższą sumę auto po prostu nie sprzeda się.

E39 wcale się tak mocno nie ceni,a te drogie czasami okazują się większym syfem niż te tańsze i cena nie zawsze przekłada się na stan auta.

Ja z reguły jeżdżę około 3 lat,wyjątkiem było E39 ponad 5.

Na przerejstrowanie i ubezpieczenie, a gdzie pakiet startowy? I pamiętaj, że to tds :norty:

To akurat dotyczy kazdego samochodu.

Tds to dobry silnik,do spokojnej jazdy moc wystarcza,tylko mają z reguły już dużo nalatane i do przebiegu 200 dodał bym drugie tyle jak nie wiecej.

ec2Wze6.jpg
Opublikowano
a te drogie czasami okazują się większym syfem niż te tańsze i cena nie zawsze przekłada się na stan auta.

nie chwaliłem się bo wstyd było się przyznać ale w sylwestra sprzedałem moją

teraz musza napisać bo gość ją pomalował ...

o rok odmłodził ...

przebieg cofnoł o 130ooo

i wystawił za ponad 12ooo zł ...

współczuja nowemu nabywcy

wierzcie mi że lepiej kupić za 4 tyś oryginalną nie malowaną z oznakami korozji niż to błyszczące cudo

oczywiście 12 nie dostanie ale za 8-9 kogoś znajdzie

fakt że kupa roboty w nią wsadził

Opublikowano
Już się tak nie wkurzaj :wink: pytanie jak często auta spod Twojej ręki wychodzą do sprzedaży? Co miesiąc? Raz w roku? Czy rzadziej? :wink: Czasami można trafić takie auto w dobrej cenie, ale jak długo trzeba szukać? I akurat trafić

Wkurzam się na (nie na Ciebie :wink:) sytuację kiedy mówi się, że auto za np.taką kwotę to już syf szczególnie jak jest już wiekowe.Takie są realia i tego nie zmienimy.Za wyższą sumę auto po prostu nie sprzeda się.

E39 wcale się tak mocno nie ceni,a te drogie czasami okazują się większym syfem niż te tańsze i cena nie zawsze przekłada się na stan auta.

Na przerejstrowanie i ubezpieczenie, a gdzie pakiet startowy? I pamiętaj, że to tds :norty:

To akurat dotyczy kazdego samochodu.

Tds to dobry silnik,do spokojnej jazdy moc wystarcza,tylko mają z reguły już dużo nalatane i do przebiegu 200 dodał bym drugie tyle jak nie wiecej.

Zgodzę się z Tobą co do wiekowości i tego, że nieraz te droższe mogą być w gorszym stanie. Ale idę o zakład, że gdybyśmy razem obejrzeli pierwszych 10 z brzegu wystawionych na alle... w cenie do 8 tys. zł., to dla siebie żądnej byśmy nie kupili :wink:

Może to faktycznie nieżyciowe co teraz napiszę, ale ja kupując auto nawet 16-letnie, szukam samochodu w perfekcyjnym stanie. U mnie nie ma sytuacji, że w aucie jest coś zepsute lub nie działa, nie daj Bóg świeci się jakaś kontrolka. Cokolwiek w aucie stuknie, puknie albo nie działa tak jak powinno w moim odczuciu, to od razu "wizyta u lekarza" :wink:

Dlatego tak długo z reguły szukam auta dla siebie, bo nie dosyć, że musi być w superstanie technicznym (wiadomo, jak na swój wiek) to jeszcze w odpowiedniej konfiguracji i wyposażeniu. Ale w końcu udało mi się takie auto kupić :D i nie kosztowało 8 tys. ani nie 10 :mrgreen:

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie i oczekuję porady,

mianowicie przymierzam się do E39 z mocniejszą jednostką w benzynie, padło na 540, byłoby to auto sporadycznie eksploatowane, można by określić na niedzielne przejażdżki,do codziennej eksploatacji jest w inne auto, kwota do 15k PLN, wyposażenie standardowe, czyli im mniej tym lepiej, nie jestem wymagający co do bajerów...bajery są w innym...

zdaje sobie sprawę, że mały budżet, ale z drugiej strony auta też trochę leciwe, po 15 lat...

żona też się nie zgodzi, abym kupił sobie "zabawkę" za większe pieniądze... i jest problem, po przeczytaniu kilku tematów na forum, zdania są podzielone,

jedni uważają, że można coś kupić za te pieniądze inni, że tylko złom....

Opublikowano
Jak masz z 5k na pakiet startowy to można poszukać przedlifta. Pytanie czy chcesz mieć takie auto. Sam swoje traktuje jako auto dodatkowe i nie chciałbym mieć roztelepanego przedlifta bez wyposażenia. Dobrze się zastanow.
Opublikowano
Może Koledze chodzi tylko o walory jezdne? :wink: ale i tak za tą kwotę będzie ciężko coś znaleźć.
Opublikowano
muszę się chyba sam przekonać, poszukam w ogłoszeniach, pojadę i zobaczę w jakim stanie są auta w tej cenie...
Opublikowano
Na alle... itp. stoi kilka czy kilkanaście w Twoim zakresie cenowym, ale nie znalazłem takiej którą bym się zainteresował. Chyba, że rozszerzysz poszukiwania o model 535i, to wybór będzie już większy, a to też V8 :wink:
Opublikowano

Ja tez sprzedałem bardzo dobre, doinwestowane e46 bogato wyposażone, z mocnym R6 za 13 tys zł, gdzie wszyscy mówią ze to niemal nie mozliwe za tyle kupic dobre auto. Też posiadałem je ponad 5 lat. Bezwypadkowe, org. mały przebieg.

Ale trzeba Cichy przyznac, ze auta od osób takich ja czy Ty to są perełki, bardzo mało jest takich wozów. Królują auta od handlarzy albo druciarzy. I one urabiają takie przekonanie, ze te tansze to syfy. Bo jednak 9 na 10 tanich aut to będą syfy... jak szukałem zdrowego M5 to te tansze wołały o pomste do nieba... a szukałem ponad pół roku. Zwiększyłem znacznie budżet i w duzej kwocie juz dało sie dorwac cos sensownego.

Także nie ma co od razu mysleć o focusie, ale trzeba szukac szukac, sprawdzac i jeszcze raz szukac. Zdrowe auta są na rynku, ale w zalewie chłamu ciezko je wyłuskac.

spieszmy się kochac e36, tak szybko odchodzą...
  • Moderatorzy
Opublikowano

Dokładnie.

Co z tego że dla nas były warte więcej, dużo więcej.

Wystawiłem swoją tak jak stała za 12- z audio za ponad 4 tysie to się pies z kulawą noga nie zapytał. Wymontowałem pewne rzeczy i cena poszła w dół. Choć i tak przez niektórych nawet tutaj na forum zostałem wyśmiany. Niektórzy zaś dziwili się że chcę tak mało, ale za więcej to nie sprzedał bym za rok.

I teraz bądź mądry i pisz wiersze :?

ec2Wze6.jpg
Opublikowano

No ja tez wystawiałem najpierw za 17-18 tys zł (tyle ile byla mniej wiecej warta)... to nikt sie nie interesował, własnie ze względu na cene. Przy cenie 13 tys zł poszła w pół dnia od ogłoszenia :)

Ludzie chcą kupić igiełkę, ale najlepiej w cenie parcha.

Opublikowano
Na alle... itp. stoi kilka czy kilkanaście w Twoim zakresie cenowym, ale nie znalazłem takiej którą bym się zainteresował. Chyba, że rozszerzysz poszukiwania o model 535i, to wybór będzie już większy, a to też V8 :wink:

również brałem pod uwagę 535, ale nie jest ich wcale więcej od 540...

największy wybór jest w 525 i 528, ale to trochę za słabe silniki dla mnie...

Opublikowano

Dołóż 2-3tys i czekaj. Szukaj przedlifta będzie o wiele bardziej pancerny i tańszy w ekslpoatacji.

Będziesz cierpliwy to coś znajdziesz. Mało jest jakichkolwiek v8, dlatego od momentu podjęcia decyzji o kupnie do kupna trochę CI minie czasu. Jak piszesz nie wybrzydzasz z wyposażeniem to coś w końcu znajdziesz.

Opublikowano (edytowane)

Ja szukam od niedawna (niecały miesiąc) E39 540i w sedanie z manualem, ale poliftowego. Mój budżet to 30.000zł (+pakiet startowy)

Oczywiście przy tej kwocie chcę czegoś więcej niż podstawową wersję wyposażenia (M-Pakiet to podstawa...)

Na razie niczego ciekawego nie znalazłem. W kraju w ogóle nie ma czego szukać, skupiłem się na przeglądaniu ofert zza zachodniej granicy,

gdzie do ceny dochodzi dodatkowo 18,6% akcyzy.

Edytowane przez The Unsub
Opublikowano

Szukać v8+ manual do tego jakieś wymagania co do wyposażenia to chyba szybciej, łatwiej i taniej było by kupić automat i przerobić np w klinice bmw na manual i sprzedać graty z automata.

Szukać v8 z ręczną skrzynią to niezłe wyzwanie :)

Opublikowano

Ja mimo, że fanem automatu nie jestem to dużo był dał, żeby jednak mieć automat. W swoim manualu wymianiam co się da, żeby tak skrzynia jakoś chodzila, ale nie wróżę sukcesów. W 540i ta skrzynia to jakiś dramat. Mało precyzyjna, bardzo długi skok, wsteczny "na jedynce" co mnie osobiście denerwuje, 540i w automacie jeździło mi się 1000x razy lepiej. Ba, Hondą Accord z manualem jeździło mi się 1000x razy lepiej niż manualem BMW :|

Koszt wg moich mechaników to ~10tyś ze wszystkim.

Opublikowano

Akurat skok można zmienić. A wsteczny na jedynce to nie nowość. Tylko wbicie jego jest różne. W BMW niczego podciągać, wciskać nie trzeba. Dla mnie jest bez różnicy czy wsteczny jest na 1 czy na 6 biegu. Co za różnica. Skok mógł by być mniejszy ale to też nie jest problem.

Niech będzie 10tys ze wszystkim.

Graty sprzeda za 3tys i będzie tylko 7tys w plecy, ale przynajmniej będzie miał auto bo inaczej będzie szukać latami.

Opublikowano
Akurat skok można zmienić. A wsteczny na jedynce to nie nowość. Tylko wbicie jego jest różne. W BMW niczego podciągać, wciskać nie trzeba. Dla mnie jest bez różnicy czy wsteczny jest na 1 czy na 6 biegu. Co za różnica. Skok mógł by być mniejszy ale to też nie jest problem.

Oby moje naprawy i zmiany coś pomogły, planuje shortshifter z z3. Wsteczny na jedynce dla mnie jest straszliwie irytujący, ile to już razy się pomyliłem lub zbyt energicznie chciałem zmienić 1 na 2 i mi drążek "wpadł" tam gdzie nie powinien. Problemu by nie było gdyby trzeba było coś wcisnąć (jak np w VW) lub podciągnąć jak w Oplach.

ale przynajmniej będzie miał auto bo inaczej będzie szukać latami.

Mi to zajęło rok :)

Opublikowano

Jeśli miałbym zapłacić 10.000zł za przełożenie automatycznej skrzynki biegów na ręczną, to już chyba wolałbym kupić 540i bez M-Pakietu i po prostu ten pakiet dokupić/doposażyć.

Jak np. w przypadku tego przykładowego egzemplarza:

http://www.mobile.de/pl/marka/bmw/model/540/vhc:car,pgn:1,pgs:10,srt:date,sro:desc,mke:bmw,mdl:540,frn:2001-01,frx:2004-12,ger:manual_gear,cli:automatic_climatisation,dmg:false,vcg:limousine,prs:true,nvs:true/pg:vipcar/190009506.html

Opublikowano
Ja mimo, że fanem automatu nie jestem to dużo był dał, żeby jednak mieć automat. W swoim manualu wymianiam co się da, żeby tak skrzynia jakoś chodzila, ale nie wróżę sukcesów. W 540i ta skrzynia to jakiś dramat. Mało precyzyjna, bardzo długi skok, wsteczny "na jedynce" co mnie osobiście denerwuje, 540i w automacie jeździło mi się 1000x razy lepiej. Ba, Hondą Accord z manualem jeździło mi się 1000x razy lepiej niż manualem BMW :|

Koszt wg moich mechaników to ~10tyś ze wszystkim.

Zupełnie sie nie zgodze. Dobra skrzynia manualna w 540i chodzi jak złoto!!! Cos z Twoja musi byc nie tak, albo kochasz automaty.

Dosc powiedziec ze skrzynia w 540i jest ta sama co w M5. REWELACYJNA!!!!