Skocz do zawartości

PLANUJĘ KUPNO E39 PROSZĘ O OPINIE i POMOC W WYBORZE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wygląda bardzo fajnie, ale zdjęcia to nie wszystko :D . Jak wynika z porad wymienionych wcześniej jeśli chcesz kupić samochód to jeśli jest tylko możliwość to jedź i sprawdź auto, przejedź się nawet jeśli nie będziesz chciał kupić danego egzemplarza to będziesz miał odniesienie. Jak będziesz jechał ją sprawdzać to weź kogoś kto się zna na tym modelu albo po prostu kogoś kto ma pojęcie o mechanice żeby silnik sprawdził :wink: Ale ta furka wygląda bardzo ciekawie tylko właściciel nie podał przebiegu :8) A widziałeś tą :shock: ? : http://moto.allegro.pl/bmw-e39-530d-193hp-m-pakiet-igla-w-stogu-siana-i3136240106.html piękna jak dla mnie, chce taką :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nie zapominaj ze w Gubinie sa nalepsi fotografowie i najgorsz auta, z fotoszopem przesadził i czarne listwy straciły klar, oczywiscie nie udało sie usunac rdzy z tylnej klapy
Opublikowano

Zakochał się w jakimś e39 i postanowił w nim spać ;)

Z rdzą to chodzi o to zdjęcie otwartej klapy? Trochę kompromitacja coś takiego pokazać, wygląda jak purchle po powierzchownie zalakierowanej rdzy i pewnie tym właśnie jest.

Ale poza tym samochód prezentuje się fajnie i ma kilka rzadkich elementów, które bym widział u siebie, przede wszystkim kanapa z isofixem i boczki, na jakie poluję.

Opublikowano
Wygląda bardzo fajnie, ale zdjęcia to nie wszystko :D . Jak wynika z porad wymienionych wcześniej jeśli chcesz kupić samochód to jeśli jest tylko możliwość to jedź i sprawdź auto, przejedź się nawet jeśli nie będziesz chciał kupić danego egzemplarza to będziesz miał odniesienie. Jak będziesz jechał ją sprawdzać to weź kogoś kto się zna na tym modelu albo po prostu kogoś kto ma pojęcie o mechanice żeby silnik sprawdził :wink: Ale ta furka wygląda bardzo ciekawie tylko właściciel nie podał przebiegu :8) :

Dzwonilem do niego i powiedzial,ze autko ma przejechane 240 000 km. Jak na diesla to w normie

Jutro kolega ma podjechac i je dokladnie obejrzec. Jezeli bedzie ok to we wtorek je kupuje. Mam nadzieje,ze bedzie sie spisywac bezproblemowo

Opublikowano
nie zapominaj ze w Gubinie sa nalepsi fotografowie i najgorsz auta, z fotoszopem przesadził i czarne listwy straciły klar, oczywiscie nie udało sie usunac rdzy z tylnej klapy

Od Gubina trochę daleko ta miejscowość :mrgreen:

Opublikowano

Witam. Właśnie wróciłem. Zrobiliśmy ponad 500 km. Jestem zjebany na maxa.

Ale wróciłem moim nowym samochodem he he.

Kupiłem tą sztuke z włocławka.

Nie była bez wad ale silnik, skrzynia, blacharka, zawieszenie, hamulce wzorowe.

A wady to brak cd tylko kasety, tak jak pisałem wcześniej nie działający szyberdach(cos tam pracuje ale nie przesówa),

Na wyswietlaczu w desce gdzie sa zegary niestety jest sporo bad pikseli ale da sie z tym zyc bo komp jest tez wyswietlany na radiu.

No i ostatnia wada tylna lewa szyba raz łapie raz nie.

Moj znajomy mechanik nawet zdziwił się i pierwszy raz widział bmw z tego rocznika z oryginalna dolna osłoną silnika.

Dostałem 2 komplety kluczyków, opony zimowe, klocki hamulcowe i spreżyny.

Butla lpg jest w kole zapasowym znaczy w miejscu przeznaczonym na koło.

Instalacja lpg jest to stag 300 bardzo ładnie pracuje ,nie faluje nie szarpie po przełączeniu,dosc szybko sie przełącza na gaz. Jest ustawiona na 25 stopni C.

Koło zapasowe jest w specjalnym futerale a nie przykryte jakas szmata.

Klima działa jak należy,lusterka elekt. działaja, sa dwa fotele sterowane elektrycznie działajace i jest pamieć dla trzech kierowców.

Całe oświetlenie w środku auta działa razem z tylną roleta szyby.

Był to pierwszy właściciel w polsce.

Miał ja 3 lata.

W ksiązce serwisowej niemieckiej ostatni przegląd jest wbity w 2010 roku.

Wtedy przebieg wynosił 200 pare tysiecy- teraz jest 244000 tys km.

Narazie tyle. Wszystko wyjdzie jak zaczne użytkowac normalnie auto.

W końcu nie bałem sie wyprzedzać na trasie he he

Na dniach zrobie zdjęcia i wrzucę na forum.

ps Chciał za nia 13700 ale po negocjacjach troche opuscił do 13000

Opublikowano
Własnie właściciel auta jak i mój znajomy mechanik mówia żeby nic w skrzyni nie wymieniac. Płyny to rozumiem ale w skrzyni mam nic nie robić. Moj znajomy w sumie kupował dla mnie to auto. Miał kilkanascie bmw z automatem i mówił ze te skrzynie sa praktycznie bezobsługowe ze jak coś walnie to lepiej kupic nowa a nie bawic sie w wymiane.
Opublikowano

Co do tego ze w skrzyni automatycznej nie zmienia sie oleju, to tez slyszalem od bardzo wielu osob ze tego sie nie robi.

Ale mam sam pytanko, jak wyglada sprawa podwojnego vanosu? Jak z awaryjnoscia? Bo ponoc strasznie drogie to w naprawie jest, 525i z 2001 roku ma podwojny vanos racja? Mam takie auto na oku i zastanawiam sie jak to z tym jest.

Jedyna zaleta przedniego napędu - gdy cofasz, masz tylny napęd.
Opublikowano

Slyszales o oleju, ktory swoje wlasciwosci zachowuje po 300 albo 500 tys km, bo ja nie. Aso nieoficjalnie zalecal wymiane oleju. Producent skrzyni jak i producent oleju zalanego fabrycznie takze zalecali. Ja bym wymienial, ale kazdy robi jak uwaza. Dobra skrzynia nie posypie sie po wymianie oleju. Ja wiem jaka roznica jest w manualnej skrzyni jak sie zaleje dobry swierzy olej...

Co do vanosa, to droga naprawa jest tylko w v8. Tam przed wrzesniem 98 vanosa nie bylo, po zniej byl pojedynczy. Niestety nie da sie go zregenerowac, trzeba wymienic a naprawa kosztuje chyba 6 tys jak dobrze pamietam (w kazdym razie duzo). W m52 (pojedynczy vanos) regeneracja z robocizna u kogos taniego ale kumatego to ok 500, w m52tu (podwojny) ok 700 wiec roznica symboliczna. Przy podwojnym vanosie mozna sie pokusic o samodzelna wymiane, bo blokowanie rozrzadu nie jest konieczne. Jak patrzylem na fotki z prac, to ze swoimi srednio-srednimi umiejetnosciami bym to spokojnie o garnal.

Swoja droga u mnie na budziku 280 tys i vanos trzyma cisnienie poprawnie, wiec nie koniecznie trzeba od razu to robic.

Opublikowano
Pany a orientujecie sie czy wyliana licznika jest skomplikowana i ile moze kosztowac? Na moim jest tych pikseli troche wypalonych da sie odczytac najgozej jest tam gdzie komp sie wyswietla pod iloscia km.Na gwalt nie musze tego robic ale powoli chce ja doprowadzic do stanu prawie wzorowego. Widzialem na allegro ze ceny nie sa jakies kosmiczne tych licznikow do 200 zl powinnienem cos dobrego dorwac tylko wiadomo robocizna pewnie droga.
Opublikowano

Wymiana licznika to jakieś 15 minut roboty z przerwą na piwo. Poradzisz sobie bez problemu sam.

Gratuluję zakupu! I widzisz, zaczynałeś od szukania 2.0, a skończyło się na porządnym silniku z niezłym wyposażeniem ;) Jak te skóry, dobry stan? Wrzuć jakieś zdjęcia tego samochodu, bo na aukcji za dużo nie ma. Z wymienionych wad wynika, że stan jest dobry, takie wady to nie wady, pamiętając że samochód zbliża się do pełnoletności. Szerokiej drogi życzę i dużo radości z jazdy ;)

Opublikowano
Jak byłem ogladac ta pierwsza za 10000kola co byla to tam skora byla na miejscu kierowcy powycierana troche ale wydawalo mi sie ze jest ok a jak zobaczylem skore w tej co kupilem to bylem pod wrazeniem.sa oznaki uzywania to normalne ale jest bardzo zadbana zero przebarwien. dzialaja duperele takie jak podswietlenie schowka pasazera. podswietlenie tych klapek co sa pod sufitem po stronoe kierowcy i pasazera.dziala zasowana tylna roleta. pamiec foteli.klima wszyskie przelaczniki. kierownica wielofunkcyja.no dziala praktycznie wszystko oprucz szyby tylnej i szyberdachu ale mam nadzieje ze sobie z czasem to zrobie.naprawde piekne auto jak na 96 rok prawie 97 bo to ostatni wypust. Obadam sobie auto na spokojnie przez likend i zdam konkretne sprawozdanie.narazie jestem pracy i mysle tylko zeby wsiasc i jechac.
Opublikowano
Co do tego ze w skrzyni automatycznej nie zmienia sie oleju, to tez slyszalem od bardzo wielu osob ze tego sie nie robi.

Ale mam sam pytanko, jak wyglada sprawa podwojnego vanosu? Jak z awaryjnoscia? Bo ponoc strasznie drogie to w naprawie jest, 525i z 2001 roku ma podwojny vanos racja? Mam takie auto na oku i zastanawiam sie jak to z tym jest.

Vanos jest przewidziany do końca użytkowania auta i się nie zagląda tak samo jak do skrzyni :mrgreen: Rozrząd też niby jest na wieki. A jednak praktyka mówi inaczej i się wymienia łańcuch nawet przy prawidłowiej eksploatacji tylko trzeba zrobić spory przebieg.

Ja bym tego znajomego tak do końca się nie słuchał i dla świętego spokoju wymienił olej. Najpierw sprawdził bym jaki ma kolor i czy nie ma opiłków.

Opublikowano
Dobrze, że kupiłeś :D Gratulacje. Czekamy na fotki. Co do oleju w skrzyni to się powinno wymieniać. Mój magik od automatów, mówi, że co ok. 100kkm wystarczy. Ale jest różnica teraz jak wsiadłeś, z seata :D
Opublikowano
Dobrze, że kupiłeś :D Gratulacje. Czekamy na fotki. Co do oleju w skrzyni to się powinno wymieniać. Mój magik od automatów, mówi, że co ok. 100kkm wystarczy. Ale jest różnica teraz jak wsiadłeś, z seata :D

Panowie ja zdaje sie na decyzje mojego kumpla i jezeli powie ze mam wymienic to wymienie.

To nie jest jakis wymoczek facet jest po 40 i swoje wyjezdził na bmw.

Różnica jest ogromna po przesiadce z seata.

Przed chwila wsiadłem do seata i jak ja mogłem tym jezdzic he he.

Zobaczymy ile ten wielki silnik pali gazu, zalałem do pełna i czekam co bedzie.

Wiecie co mnie tez cieszy?

Odkrywanie niektórych opcji np stoje juz na parkingu patrze jakis guzik którego jeszcze nie wciskałem wiec naciskam a tu lusterka ładnie sie składaja :D Nie pamiętałem o tej opcji.

Wracam z pracy i snieg u nas sypie niemiłośiernie z deszczem i nieraz sie zapomniałem i wcisnąłem za bardzo gaz to lekko mna tam pomiotało ale jechałem spokojnie to zaraz sie wyprostował.

Nie bede montował żadnych szpetnych radioodtwarzaczy, kupilem sobie transmiter fm i w zupełnosci mi to styka.

Ps Odnośnie tych bad pikseli na desce- czy to potrafi zrobić każdy dobry mechanik-elektryk? Czy musi byc to jakis wyspecjalizowany serwis?

Opublikowano

Piksele można samemu naprawić jest na forum opis :)

Nikt nie mówi, że wymoczek. Tak kazał serwis na początku. Z tego co się orientuje w USA było odwrotnie w tych samych modelach więc kazali wymieniać.

Twój mechanik jest z tych co są zdania by tego nie robić i tak pewnie zostanie. Auto jest Twoje i sam powinieneś zadecydować. Poczytaj forum i zadecyduj.

To zależy jakie trasy robisz. Mało miasta to będzie granica 11-13l Dużo miasta to będziesz musiał 3-4l doliczyć w zależności od miasta.

Z tym tyłkiem uważaj bo czasami można się przeliczyć :) Najpierw wyczuj auto :)

Opublikowano
Piksele można samemu naprawić jest na forum opis :)

Nikt nie mówi, że wymoczek. Tak kazał serwis na początku. Z tego co się orientuje w USA było odwrotnie w tych samych modelach więc kazali wymieniać.

Twój mechanik jest z tych co są zdania by tego nie robić i tak pewnie zostanie. Auto jest Twoje i sam powinieneś zadecydować. Poczytaj forum i zadecyduj.

To zależy jakie trasy robisz. Mało miasta to będzie granica 11-13l Dużo miasta to będziesz musiał 3-4l doliczyć w zależności od miasta.

Z tym tyłkiem uważaj bo czasami można się przeliczyć :) Najpierw wyczuj auto :)

Dzięki za info

Czy możesz podrzucić mi link do tematu naprawy pikseli jeżeli wiesz gdzie jest a jak nie wiesz to poszukam.

Ok już mam