Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
koledzy mam pytanie czy idzie coś zrobić bo moja e39 jest w automacie 2.5tds w dodatku ale jest świetna z tym tylko że przy starcie nie ma tego odejścia dopiero gdy turbo się załączy lub wciśnie się pedał gazu do końca aż ten magiczny guziczek się załączy . nie chodzi mi o to żebyto był sportowy wóz z tylko o to żeby była bardziej żwawa na skrzyżowaniach . autko mam już prawie dwa lata i jestem super zadowolony nie wiem jak inni ale moja przyjechała z dani razem ze mną miała udokumentowane 150 tyś już ma 200 i jest super. proszę o poradę czy można coś z tym zrobić nie żyłując auta bo jeśli nie to wole żeby było tak jak jest. i nie będę się martwił że mi turbo z papci wyskoczy czy coś innego . pozdrawiam wszystkich klubowiczów i zapraszam do dyskusji :D
Opublikowano
Odezwij sie do usera Bagor z forum bmw-diesel. Zrobic Ci chip w dobrej cenie. Powiedz ze masz automat, czego oczekujesz i jak jezdzisz. Mysle ze najbardziej narazonym elementem w przypadku chipa jest skrzynia. Mimo to polecam chipa. Zupelnie inne auto, przyrost jest bardzo odczuwalny, a gdy poprosisz o mocny dol, to na prawde poczujesz jak bys mial inny silnik pod maska.
Opublikowano

no dobra chip chipem, ale kiedy sprawność silnika odbiega od fabrycznej "doskonałości" to najpierw należy go do tej doskonałości przywrócić. W dziale E46 jest mnóstwo tematów gdzie jest rozbity temat braku mocy. Generalnie wysokoprężne nie różnią się jakoś znacząco między sobą. Tak na szybko:

- czyszczenie i sprawdzenie szczelności dolotu [orurowanie/intercooler/zawór AGR/kolektor ssący]

- czyszczenie MAP sensor

- wymiana kpl wężyków vacum i przelewowych

- czyszczenie turbiny + przesmarowanie wodzika

- usunięcie katalizatorów

- wymiana elektrozaworu sterowania turbiną

- czyszczenie wszystkich wtyczek i gniazd WD40

- sprawdzenie wartości masy powietrza, ciśnienia doładowania, itd za pomocą INPA lub DIS. Dopiero po tym możemy się zabierać za podnoszenie mocy i momentu.

pozdr