Skocz do zawartości

Nie działa sprywkiwanie reflektorow i tylnej szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W mojej e39 nie dziala spryskiwanie tylnej szyby oraz spryskiwacze ksenonow. Spryskiwanie przedniej jest ok, spryskiwanie intensywne dziala i pobiera koncentrat. Gdzie moge zaczac szukac przyczyny? Na kompie nie bylo zadnych bledow z tym zwiazanych. Czy moge jakos wymusic spryskiwanie reflektorow oprocz przez podlazczenie kompa?
Opublikowano
Może to wina pompki. W zbiorniku na płyn są trzy pompki. Osobna na przednią szybę, na tylnią i na reflektory.
Opublikowano

Co do ksenonów, to się nie wypowiem (mam zwykłe lampy be spryskiwaczy :mrgreen: ).

Jeśli chodzi o tylną szybę, to powodem może być padnięta lub niepodłączona pompka spryskiwacza. O ile się nie mylę jedna jest na przód, jedna na tył. Dla tego przód działą, a tył nie. Poza tym oczwiście doprowadzenie płynu + drożność samego rozpylacza. Ekstremum to przełącznik zespolony - ten tez potrafi dawać zły sygnał...

Trzeba obejrzeć cały obieg.

Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano

Zaczne od pompek,

Zbiornik spryskiwaczy reflektorów

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/s/p/115.png

Zbiornik spryskiwaczy szyby czołowej

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/s/p/113.png

Jak mam sie dostac do tych pompek? Otwierajac maske widze tylko jeden wlew plynu (no i zbiornik do koncentratu, ale w nim pompka jest sprawna). Moze po prostu przeoczylem wlew plynu do reflektorow...

Opublikowano
Wiem, że do silniczka spryskiwaczy szyby przedniej najłatwiej dostać się od spodu samochodu (chwila moment). Xenony - nie wiem.
Tanie w utrzymaniu BMW, to BMW dobrze utrzymane!
Opublikowano
do pompek dostaniesz sie odkrecajac prawe przednie nadkole, tam masz wszystkie trzy pompki(przednia,tylna i xenon), popros kogos zeby ci kolejno wlaczal poszczegulne spryskiwacze a ty sluchaj przy zbiorniczku czy pompki reaguja, jesli wszystkie chodza tzn ze masz przetarte lub rozczepione przewody bo dosyc czesto sie to zdarza, szczegolnie na spryskiwanie lamp, a spryskiwanie lamp mozna wymusic poprzez wlaczanie i wylaczanie swiatel mijania, bez swiatel ci nie zmyje, spryskiwacz dziala tak ze myje lampe pierwszy raz zawsze jak wlaczysz swiatla i pociagniesz manetke do mycia szyby przedniej a pozniej co ktorys cykl mycia, zeby za kazdym razem dzialalo musisz wlaczyc swiatla mijania i umyc przednia szybe, potem wylacz swiatla i znowu wlacz, spryskaj szybe to znowu poleci na xenon
GDYBY PAN BÓG POPIERAŁ PRZEDNI NAPĘD CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH
Opublikowano
Rozumiem ze mam podlewarowac auto, zdjac kolo, plastikowe nadkole i mam dostep do pompek, tak?

Dokladnie tak jak piszesz

Zastanawiam sie tez czy moge podlaczyc pompki na krotko z prostownika? Co by bylo, gdybym pomylil bieguny, nie spale pompki?

Ja proponuje Ci ,aby do pompki od sprysku tylnej szyby wlozyc wtyczke pompki od spryskow przedniej szyby. Wtyki sa identyczne.

Pompka najblizej osi podluznej samochodu to pomka od sprysku tylnej szyby, srodkowa to jest od przodu a ta najbardziej na prawo to pompka spryskow reflektorow.

Pociagasz maneteke do siebie jak bys chcial spryskac przednia szybe i jesli pompka sie odezwie i spryska nam tylna szybke to sama pompke mozna wykluczyc.

Godz temu zakonczylem ow operacje sparwdzania pompek wiec jestem na biezaco.

Rowniez u mnie nie spryskuje tylnej szyby. Ale pomka jest OK bo podmianie wtyczek tylna szybe zalalo plynem a przod nie siknal wiec nie jest to tez probelm styku na pompce.

Byc moze manetka padla ale nie wiem jeszcze jak ja sprawdzic.