Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!!!

Mam pytanie co do opon.Szukalem na forum ale nic nie znalazlem.Posiadam e61 kupilem auto na run flatach i jezdzilo jak przyklejone do asfaltu.Jezdzilem tak 2 miesiace i bomba ale po tym czasie stwierdzilem ze tylne opony sa do wymiany.Wiec kupilem oponki dunlopa sp sport.Na poczatku bylo ok bo jezdzilem tylko w miescie,po jakims czasie wjechale na autostrade i masakra autem nosilo po drodze przy wyzszych predkosciach.Zajechalem do mechanika sprawdzilismy tylne zawieszenie pod kazdym katem i nic wszystko ok.No i zonk.Posiedzialem troszke na necie i jedyne co znalazlem to ,to ze to moga byc opony.I wtedy doszlo do mnie ze te opony ktore kupilem to nie run flaty i to moze byc problem.Wiec przednie kola dalem na tyl i zaraz bylo lepiej,lepsze trzymanie na lukach ale to nie bylo jeszcze to jak wtedy jak kupilem auto.Wiec mam pytanie?Czy te auto jest skazane na run flaty??Jakie sa wasze opinie i doswiadczenia?

Czekam na odpowiedzi

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja kupiłem samochód na Run flatach i jezdziło się zle, było za twardo, teraz mam zwykłe Michelin i jestem zadowolony. Run flaty mają wzmocnione ranty po to żeby w razie kapcia można było dojechać do wulkanizacji.
Opublikowano

Dzieki guzior2 za odpowiedz:-)

Ale mi raczej chodzi o wlasciwosci jezdne tych opon.

Pozdrawiam

Opublikowano

run flaty poprostu są twarde to ich główna,podstawowa cecha.

właściwości jezdne zmieniają się nieznacznie.

błędem napewno jest mieszanie run flatów ze zwykłymi

run flaty są twardsze i przez to cięższe.

a druga sprawa to inne bieżniki

najlepiej jest kupować 4 jednakowe opony

e60 to nie lanos że pojedzie na wszystkim

tutaj wszystko czuć i wszystko ma wpływ na elektronike, bezpieczeństwo, prowadzenei

Wszystko z Miłości do Bawarii
Opublikowano
Nie wiem jak inni użytkownicy , ale dla mnie e90 i e60 na normalnych oponach prowadzi się właśnie jak lanos - a na RunFlat moim zdaniem auto lepiej się prowadzi - sztywniej i pewniej , szczególnie na łukach przy większych prędkościach
Opublikowano
Ja kupiłem samochód na Run flatach i jezdziło się zle, było za twardo, teraz mam zwykłe Michelin i jestem zadowolony.

zrobiłem to samo i też jestem zadowolony :cool2:

Nie wiem jak inni użytkownicy , ale dla mnie e90 i e60 na normalnych oponach prowadzi się właśnie jak lanos - a na RunFlat moim zdaniem auto lepiej się prowadzi - sztywniej i pewniej , szczególnie na łukach przy większych prędkościach

i na koleinach gdzie dwoma rękoma musiałem trzymać kiere

jacusss26jakie masz zawieszenie?ja mam normalne +AS+DD+17" i też MINIMALNIE pływa!.(ponoć z "normalnym" zawiasem to norma)

Opublikowano
No tak z koleinami to masz racje aczkolwiek w rozmiarze 16cali nie jest tak strasznie
Opublikowano

Ale jedna zasadnicza sprawa - co tu się dziwić !!!!!!!!!!!!!

ALBO jeździsz na ROF albo na standardach - zdecyduj - ja z Twojego postu wnioskuję że masz dwie ROF i dwie normalne opony - a to siłą rzeczy będzie powodowało takie zachowanie pojazdu na drodze - będzie niestabilne, ze względu na konstrukcję opony oraz twardość mieszanki która została użyta do produkcji opony.

Więc albo zmienisz 4 opony na Non ROF albo będziesz miał 4 opony ROF. Są to dwa rodzaje ogumienia i tak się nie robi (mieszanie).

Kiss French. Wear Italian. Drive German.
Opublikowano

Podepnę sie do tego wątku.

Panowie czy oryginalne felgi na których były opony ROF nadaja się do zwykłych opon?

Czy działa to też w drugą stronę (mam Styling 160 do E90 ze zwykłymi oponami)?

Opublikowano

Panowie czy oryginalne felgi na których były opony ROF nadaja się do zwykłych opon?

W tym przypadku już nie ma żadnej różnicy. Możesz śmiało zakładać i ROF i zwykłe na tą samą felgę :wink:
Opublikowano

Dzieki wszystkim za odpowiedz :D

To mam jeszcze 1 pytanie!

U mnie w aucie napisane jest ze na oponach 17 225/50 z przodu ma byc 2.0 a tyl 2.4.

Czy cisnienie w run flatach i zwyklych ma byc takie same czy lepiej w zwyklych przez to ze sa mieksze zwiekszyc?A jak tak to o ile?

Pozdrawiam