Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

chce sie zabrac za wymiane uszczelki weza ktory idzie od zbiorniczka wyrownawczego do silnika, pod kolektorem ssacym, nie daleko bagnetu, tam jest taka prostakatna uszeczlka, ktora mi pekla i sie poci

(foto nizej)

http://imageshack.us/photo/my-images/88/20110509143.jpg/

http://imageshack.us/photo/my-images/39/20110509144.jpg/

i mam takie pytanie, czy musze zrzucic kolektor ssacy? czy obejdzie sie bez, i czy musze spuszczc plyn? bo szczerze mowiac nie usmiecha mi sie go odkrecac i spuszczac plynu:)

Opublikowano
dokladnie kolego o ta uszczelke chodzi, tylko ten kruciec wyglada nieco inaczej, widze na schemacie tak jakby na 3 sruby, a u mnie sa tylko 2. Moze mi sie uda jakimis lamanymi kluczami dojsc, do 1 sruby spoko dostep, do 2 lipa:(
Opublikowano
możesz próbować cardanem [łamańcem], być może się uda...tylko musisz zlać płyn chłodniczy, żeby po zdemontowaniu króćca nie zalało Ci prądnicy. Pamiętaj przy wymianie uszczelki oczyść dokładnie jej gniazdo, a samą uszczelkę przesmaruj świeżym olejem silnikowym i dopiero montuj i skręcaj. Powodzenia :cool2:
Opublikowano
wielkie dzieki, a mozesz mi jeszcze powiedziec w jak najlepszy i najprostszy sposob spuscic plyn chlodniczy? i czy musze spuszczac caly?
Opublikowano
pod przednim zderzakiem w chłodnicy masz taką niebieską plastikową śrubkę [krzyżak]. Wystarczy ją wykręcić i zlać płyn do naczynia, później przefiltrować przez rajstopę i wlać z powrotem do zbiorniczka wyrównawczego. Pamiętaj także o odpowietrzeniu układu chłodzenia, aby Ci się silnik nie grzał. pozdr
Opublikowano
no i wymienione, po odkreceniu krocca okazalo sie ze uszczelka pekla i caly krociec byl do wymiany, bo jak sie okazalo wewnetrzne scianki byly tak slabe ze pod naciskiem palca sie lamay, takze nowa uszczelka i nowy krociec i jest ok:)
Opublikowano
3 sruby:) nie wiem czemu mi sie ubzduralo ze 2:) no i musialem sciagac kolektor, nie bylo wyjscia, a co do odpowietrzania to jest tylko 1? kolo zbiorniczka wyrownawczego? bo tylko go tam odpowietrzylem:)
  • 5 lat później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma szans tego wykręcić bez zdjęcia kolektora. Ale nie ma co się bać go ściągać. To jest chwila roboty i po sprawie. Znajdziesz pełno poradników jak to zrobić. Kup cały króciec od razu. To on zawsze pada a nie uszczelka. Kupując króciec, uszczelkę też dostajesz.