Skocz do zawartości

Cisnienie oleju m50b20 i kilka innych pytań

elmojad

Rekomendowane odpowiedzi

Zawsze rano jak odpalam samochód muszę poczekac około 5-15 sekund aż zgaśnie kontrolka oleju czy to zle?

jezdzę juz samochodem trzy miesiące i poziom oleju cały czas się trzyma na właściwym miejscu, i zastanawiam sie czy możliwe jest żeby moje bmw wogóle nie brało oleju?? i czy normalne jest to że z rury leci biały dymek?? czy jest to objawa czegoś popsutego???

5 to by jeszcze uszło ale 15 to już chyba coś nie tak. Może być kilka opcji:

- za rzadki olej

- słabe ciśnienie (kończy się np. pompa albo panewki)

- nie wiem czy masz czujnik w głowicy ale jeśli tak to mogą być zasyfiałe kanaliki olejowe i za słabe ciśnienie idzie na górę

- walnięty czujnik i przy złym ciśnieniu załącza kontrolkę

Najprościej podmienić na próbę czujnik od kogoś innego jak masz dostęp. Jak będzie to samo to spróbuj u jakiegoś mechanika wkręcić manometr zamiast czujnika - pokaże dokładnie jakie jest ciśnienie i czy mieści się w normie.

Pytanie kiedy zmieniałeś olej i na jaki, może po następnej trochę wymianie się poprawi.

http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Nie chcę Cię wprowadzić w błąd bo nie miałem okazji tego rozbierać ale znalazłem kiedyś temat gdzie był opisany zaworek zwrotny w podstawie filtra oleju.On ma zadanie trzymać olej w podstawie filtra oleju.Jeżeli jest coś z nim nie tak to po nocy cały olej ścieka do miski i rano zanim pompa da ciśnienie to trochę trwa.
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.

Inne objawy to metaliczne stukanie przy wyższych obrotach, a w przypadku dużego zużycia stukanie cały czas. Może też na wolnych obrotach zapalać się, lub mrugać (ew. żarzyć) kontrolka od oleju, zwłaszcza na rozgrzanym silniku.
http://img221.imageshack.us/img221/3032/clipboard02zn2.jpg