Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

witam

zaobserwowałem u siebie ostatnio mało przyjemny dźwięk silnika podczas pracy na luzie. słychać takie jakby "chrobotanie" "szumienie" niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy też ciepły. ogólnie innych niewłaściwych objawów nie ma obroty są stabilne. generalnie halas ten towarzyszy również podczas ruszania na pierwszym biegu jednak wszystko wraca no normy powyżej ok 2000 obrotów wiec na kolejnych biegach już tego nie słychać. silnik się nie grzeję wisko ch(ł)odzi normalnie. jutro postaram sie dać dłuższy filmik jak pracuje pod obciążeniem teraz mały na luzie.

pozdrawiam i dzięki za wszelkie pomysły i podpowiedzi.

Edytowane przez jack daniel's
Opublikowano
Odkręć korek od chlodnicy i zobacz czy płyn się przelewa,dodaj gazu i też zerknij z jaką siłą wypływa woda.Piszę o tym bo podejrzewam uszkodzenie wirnika pompy wody.
Opublikowano

Tak to wygląda na pompe wody,ale jeszcze moze być wina rolek,napinacza.W innym poście mamy troszke podobny problem i jeden kolega miał coś takiego.Po wymianie ucichło u niego.Mnie też czeka wymiana całości.To tylko moja sugestia :norty:

Przeczytaj sobie to,kolega ar_w opisał na przykładzie M57

Robsone: może wcześniej nie zwróciłeś uwagi?

U mnie bylo troche ciszej, ale slyszałem ten dodatkowy metaliczny dzwiek w rytm klangu. A slyszalem to po kazdym zatrzymaniu (nie mam oslony pod skrzynią), wiec odbijało się od podłoża i mnie wnerwiało ostro.

Wymieniłem całość: rolki, pasek, napinacz, rolkę z dzwignią do napinacza. Po wymianie czysty dzwiek silnika CR.

Przy tej operacji pasowałoby i pompe wody zmienić - nowy naciąg moze rozwalić lozysko, pompa droga nie jest. No i sprawdzić przy okazji łożysko alternatora. Jak robic to całość za jednym zamachem. Aha, jeszcze pasek, rolka z dzwignia i napinacz paska klimatyzacji. To tez lubi hałasować, bo pracuje caly czas niezaleznie od załączenia klimy.

Jezdzac bunią warto ją nieco odmłodzić.

POzdr
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie

generalnie to woda w zbiorniczku na wolnych obrotach spokojnie sobie przepływa a po dodaniu gazu jest to całkiem spory strumień więc pompa jeszcze daje radę czy macie może jakąś inną alternatywę czy po prostu oddać auto do mechanika i niech rozbiera przód i wtedy metodą dochodzebniową znajdę przyczyne. dodam tylko że ostatnio na kilka dni miałem spokój ale niestety nieprzyjemny dźwięk powrócił. pompa ogólnie nie jest droga a wymiana napewno by nie zaszkodziła a przy okazji pewnie i paski można powymieniać, chociaż dzisaij w sklepie gość powiedział że on żadnych pasków do pompy nie widzi i pytał czy ona czasem nie jest z rozrządem połączona?? iteraz moje pytanko przy okazji, jak to naprawdę wygląda, co wymienić razem z pompą gdyby okazało się że faktycznie to ona padła. według http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=DR11&mospid=47552&btnr=11_2180&hg=11&fg=35 pompa ma koło pasowe więc jakiś pasek musi być ale jakich rolek i napinaczy szukać ??

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

witam

tak więc usterka została zdiagnozowana i usunięta. winna nie była pompa wody (na szczęście chyba) tylko wisko. udało sie to rozpoznać przy pomocy drugiej osoby, czyli odpalamy autko stajemy przed silnikiem druga osoba gasi a my słuchamy co tak nam dokucza przeraźliwie. u mnie okazało się że po zgaszeniu auta "wał" od wisko sie zatrzymywał a wiatrak jeszcze robił kilka obrotów strasznie przy tym hałasując. wymienione śmigło i wisko autko zupełnie inaczej pracuje wiatrak po zgaszeniu kreci się jeszcze dobrą chwilę czyli jest mu lżej i mi również na kieszeni i serduchu :)

dzięki za zainteresowanie i wskazówki.

pozdrawiam