Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów,

Podczas ostatniej jazdy strzeliła mi chłodnica (a dokładniej gwint odprowadzający ciepły płyn z silnika). Na nową mnie nie stać, będę więc szukał używanej. Czy orientujecie się może, jakie chłodnice były montowane w moim modelu lub w jaki sposób mogę to sprawdzić? Jak pytałem mechaników, to każdy mówi co innego - jeden pytał o ilość (nie pamiętam już nawet czego, 12 albo 24), inny kazał mierzyć szerokość. Jakiej chłodnicy powinienem więc szukać?

BMW E34 525i, rok 1993, benzyna w automacie.

Opublikowano

Jezeli pytał o ilość 12 czy 24 chodziło mu o ilość zaworów(w silnikach M20 było ich 12,M50 miał 24)a Ty który z tych silników masz?Bo to zależy.Ja mam M50B25 24 zawory 192 km(141kW) a M20B25 był 170 konny.

O ile dobrze myślę masz M50 gdyż tam ów gwint jest miejscem bardzo newralgicznym.Dlatego Ja upakowałem sobie chłodnice od silnika 3.0 (M60) gdyż nie trzeba wielu przeróbek,a jej trwałość jest dużo wieksza niż w przypadku seryjnej.No i lepiej chroni silnik przed wysoką temperaturą.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, rozumiem już różnicę oraz problemy "mechaników".

Nie mogę jednak w papierach nigdzie znaleźć numeru silnika. Czy można go odczytać bezpośrednio spod maski?

Opublikowano
jak masz sprawna chłodnice to, może wystarczy pokombinować tylko z korkiem...
iZzI
Opublikowano
VIN i Realoem.com da ci odpowiedź :)

Dzięki! Potwierdziło to nasze przypuszczenia co do wersji: E34 525i Limousine M50 Europa

Z korkiem będziemy kombinować, ale może być problem z rozszczelnieniem i wolę już teraz szukać alternatywy.