Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich użytkowników :D

Chyba mam mały problem i zastanawiam się nad bujaniem tyłu na większych wybojach - czy to jest normalne czy nie do końca (nie jeździłem wcześniej kombiakiem i się zastanawiam - może one tak mają?). Otóż jak jeżdżę po drogach normalnych wszystko wydaje się być okej. Natomiast jak wjadę na większe wyboje, garby itp wtedy tak zaczyna tyłem bujać że szok - pasażer siedzący na tylnych fotelach praktycznie podskakuje aż do podsufitki, w bagażniku wszystko się przewraca i podskakuje, jako kierowca też czuję skakanie tyłu....

Byłem na stacjo kontroli pojazdów w celu sprawdzenia amorków - amory pokazują równo i mają po 65% czy nawet 70...

I teraz moje pytanie - czy w E91 takie zachowanie jest normalne? czy to znaczy że amorki na mniejszych nierównościach jeszcze tłumią a na większych wybojach już nie dają rady? przebieg 170tys km.... i raczej oryginały jeszcze.

Dzięki za info i pozdrawiam.

Edytowane przez marekbbi
Opublikowano

Masz sportowe zawieszenie?

To że tył podskoczy to normalne. Nie raz słyszę jak podłoga w bagażniku podskakuje (zazwyczaj nic w nim nie wożę). Natomiast lądowanie nie kończy się nigdy ponownym wybiciem ani nurkowaniem. Na zakrętach zdarza się uskok tyłu na dużych nierównościach, jest jednak przewidywalny i również nie kończy się to utratą stabilności.

Często jeżdżę przez 50m odcinek drogi który wygląda jak po nalocie dywanowym. Muszę go przejechać 5km/h. Czasami zastanawiam się czy zainwestować w mięśnie karku, czy jeździć w otwartą szybą bo mogę ją wybić głową. Naprzemienne wpadanie lewej oraz prawej strony samochodu w dziury powoduje że nieźle rzuca na boki. To jednak nie bujanie, ja bym to nazwał "stanowczym dopasowaniem się do nawierzchni" :wink:

To co mogę Ci polecić, to zgadanie się z kimś forum z Twojej okolicy aby porównać wrażenia z jazdy. Jak koś jeździ E91 od jakiegoś czasu to natychmiast wyczuje że u Ciebie może być coś nie halo.

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam zwykłe zawieszenie. Natomiast takie skakanie/bujanie wydaje mi się dziwne i należało by to sprawdzić z jakimś innym E91. Dodam że utraty stabilności nie czuję tylko straszne zabujanie, podskoczenie aż pasażerowie w podsufitkę prawie uderzają. Normalnie jeszcze w żadnym aucie typu sedan tego nie czułem.... a nie chciałbym kupić amorków, wymienić i obudzić się z ręką w nocniku że w kombi tak ma być....

Jest ktoś z okolicy Białegostoku?

Pozdrawiam.

Opublikowano
Mam zwykłe zawieszenie. Natomiast takie skakanie/bujanie wydaje mi się dziwne i należało by to sprawdzić z jakimś innym E91. Dodam że utraty stabilności nie czuję tylko straszne zabujanie, podskoczenie aż pasażerowie w podsufitkę prawie uderzają. Normalnie jeszcze w żadnym aucie typu sedan tego nie czułem.... a nie chciałbym kupić amorków, wymienić i obudzić się z ręką w nocniku że w kombi tak ma być....

Jest ktoś z okolicy Białegostoku?

Pozdrawiam.

Hej

jestem jestem, ale będę w Białymstoku dopiero 28 maja, więc jak do tego czasu nic nie wymyślisz to możemy się spotkać.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spoko loko - jak do 28 nic nie wymyślę to się odezwę oczywiście - dzięki :)

Jeśli chodzi o ogumienie to mam run on flat - zresztą zimowe mam zwykłe i nie ma różnicy....

Pozdro

A jaki rozmiar?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Miałem tak kiedyś jak do nowej c klasy w kombi 220cdi założyłem na tył opony Firestone RainSport 2....autem nie dało się jeździć, niestabilność tyłu była niebezpieczna. Kupiłem ContiSport 3 i znów prowadzenie ok.
Opublikowano

Rozmiar ogumienia mam standardowy: 205/55R16 Turanza ER300 o ile dobrze pamiętam, zimowe mam Nokiany zwykłe i zarówno na zimowych i letnich jest to samo.

Muszę się przejechać czyimś autem aby mieć porównanie, albo ktoś moim...

Pozdro