Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To jest ... tak powinno być (Janie nie przepraszaj proszę...)

Kolega "Jan Wronowski" i Kolega "miniasy" potrafią rozmawiać .... Dla Was Panowie szasunek :cool2:

Opublikowano

Witam,

Jezdze juz ponad 3 lata X5 na RFT. W miedzyczasie zlapalem pare gwozdzi. Opony naprawialem w warsztacie wulkanizacyjnym. Nawet jesli po zlapaniu "kapcia" mialem do przejechania kilkadziesiat km, to opona Bridgestone Dueller HP czy jakos tak, bardzo dobrze to znosila. Takze chyba nie ma co panikowac.

Natomiast zalety RFT sa ogromne. Podam przyklad, jade na lotnisko, caly plan wyjazdu wyliczony co do 5 minut, zaraz mam wsiadac do samolotu i akurat przebilem opone. Z RTF nawet nie zatrzymalem sie, a ze zwyklym kapciem gehenna.

/DP

Opublikowano

Natomiast zalety RFT sa ogromne. Podam przyklad, jade na lotnisko, caly plan wyjazdu wyliczony co do 5 minut, zaraz mam wsiadac do samolotu i akurat przebilem opone. Z RTF nawet nie zatrzymalem sie, a ze zwyklym kapciem gehenna.

/DP

Jasne, że to OGROMNA zaleta... i się tego nie pobije.

pozdr.,
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

trzeba tylko pamietac, ze dystans, predkosc, waga samochodu maja wplyw na zywotnosc przebitego rft - troche balbym sie jechac kilkadziesiat kilometrow na przebitym rft a pozniej po zaklejeniu jechac autostrada ponad 200 km/h (choc juz takie predkosci mnie nie interesuja), trudno powiedziec czy struktura opony nie ucierpiala...

informacje na temat dopuszczalnych dystansow w roznych okolicznosciach na przebitej oponie sa w instrukcji obslugi samochodu - ja jednak dla swietego spokoju nie jechalbym kilkadziesiat kilometrow na "flaku", tylko zmienilbym na dojazdowke lub zawolal lawete z assistance

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Jasne, że to OGROMNA zaleta... i się tego nie pobije.

Myslalem, ze reszty nie trzeba odpowiadac. :) To podam kolejne, wieksze bezpieczenstwo podczas szybkiej jazdy po autostradzie. W razie przebicia opony kierowca ma wieksze szanse na opanowanie samochodu. Kiedys byly proby okradzenia kierowcow na przebite kolo, w przypadku RFT nie ma z tym problemu. :) RFT lepiej chroni felge przed uszkodzeniem w przypadku wjechania w dziure z ostrymi krawedziami. Rowniez przy najezdzaniu na krawezniki.

/DP

Opublikowano

Kiedys byly proby okradzenia kierowcow na przebite kolo, w przypadku RFT nie ma z tym problemu. :)

/DP

...eee teraz są "czujniki ciśnienia" :8)

pozdr.,
Opublikowano
Ale kradzenie aut "na oponę" polega/ło na tym, że ktoś ją przebijał jechał za Tobą, aż "skapniesz" się, że masz flaka - zjedziesz na pobocze i wychodząc zobaczyć co się stało zapomniałes wyjąc kluczyka ze stacyjki :) Mnie prawie to spotkało, kiedyś jeszcze w Volvo lecz ja zawsze zabieram kluczyki po wyjsciu z samochodu i skończyło sie na portfelu i kluczach od biura które były na drzwiach... A mając RFT możesz w przypadku "komunikatu o przebitej oponie" zjechać na najbliższa stację benzynową i dopiero zoabczyc co sie stało i od razu sprawdzić ciśnienie..
Opublikowano

Właśnie jestem po "lekturze" ostatniego odcinka na TVN Turbo "Turbo Kamera".

Był omawiany m.in. ciekawy przypadek z oponami RFT na stacji diagnostycznej...

Człowiek pojechał na RFT sprawdzić stan amortyzatorów i na I wyszło mu... 5% skuteczności, na II kilka procent więcej, a na III ... 65% i 69%...

Okazało się, że na tych oponach na mniej "zorientowanych" stacjach może dochodzić na sporych przekłamań :mad2:

pozdr.,
Opublikowano
Ja zawsze bylem na NIE jesli chodzi o runflaty bo malo komfortowe, bo ciezkie itd az w ost sobote jechalem z Wawy do Lodzi spieszylo mi sie niemilosierniu 4 km przed Lodzia zlapalem kapcia gdyby nie opona typu runflat musialbym zatrzymac auto i tak wazne dla mnie spotkanie nie doszlo by do skutku, a tak to moglem spokojnie dojechac do celu
http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg
Opublikowano
a tak to moglem spokojnie dojechac do celu

I po to właśnie skonstruowano te opony; to ich niezaprzeczalny atut.

pozdr.,