Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jetem tu nowy wiec jak cos zle napisze to mnie zaraz nie zjedzcie:)

Szukalem na forum takiego watku ktory by mi cos podpowiedzial,ale nie bardzo udalo mi sie znalesc. Kiedy jechalem ekspresowka wlaczyla mi sie zolta kontrolka w ksztalcie silnika. W instrukcji wyczytalem ze to cos ze spalinami. Kiedy pojechalem do znajomego podlaczyc pod kompa , pokazalo mu ze to przeplywomierz powietrza. Zajrzelismy do filtra i bylo tam troche syfu,wyczyscilismy, wykasowal blad i powiedzial zebym troche pojezdzil i zobaczyl czy znowy sie wlaczy ,jesli tak sie stanie to przeplywowka do wymiany. Jakis czas bylo dobrze dopoki nie przycisnalem kiedy chcialem wyprzedzic tira. Kontrolka znow sie zaswiecila. Duzo ludzi na forum pisalo ze na kompie tez wyswietlalo o przeplywoce a mieli zupelnie cos innego. Mial ktos taki problem jak ja? Dodam ze mam samochod od tygodnia i nie wiem czy z moca jest wszystko w porzadku bo ciezko mi to okreslic. Co mam zrobic? Jak sprawdzic czy to napewno przeplywowka?

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
kontrolka silnika zaswieca sie na stale czy tylko mrygnie ???

zaswieca sie odrazu przy zapalaniu silnika i swieci caly czas:(

Opublikowano
odlaczylem dzis przeplywowke i niewiele sie zmienilo,nie czuc ze idzie lepiej
Opublikowano
odlaczylem dzis przeplywowke i niewiele sie zmienilo,nie czuc ze idzie lepiej

To by sugerowalo ze przeplywka jest ok,moze problem lezy gdzie indziej :roll:

Opublikowano

dzwonilem do serwisu i krzykneli mi ok1100zl :)chyba ich pogielo :shock:

ktoregos dnia jak wlaczylem forum na gorze wyswitlila sie reklama czesci do bmw, napisalem i powiedzial mi ze kosztuje 475zl oryginalny boscha. czy to mozliwe ze jest az tak wielka roznica? nie moge teraz znalezc tego sklepu bo juz sie nie wyswietla to

powiedzcie jak sie upewnic ze to ni przeplywowka?jechac na hamownie?bo ja nie mam pojecia jak ten samochod powinien jezdzic,dobrze by bylo gdyby ktos sie przejechal(ten kto ma e90) i stwierdzil ale u nas jest tylko jeden gosc ktory ma e90 ale chyba w benzynie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najłatwiej chyba podmienić przepływomierz na sprawny i zobaczyć czy to pomoże. Wpisz do profilu skąd jesteś może ktoś z Twojej okolicy Ci pożyczy swoją przepływkę do podmiany na chwilę.
Opublikowano

watpie zeby ktos taki sie znalazl:)nie miala baba klopotu kupila sobie samochod...

i jeszcze moje jedno pytanie,moze sie cos stac jak bede jezdzil na tej niby padnietej przeplywowce?

Opublikowano
nie wiem jak bo nie patrzylem. ale jesli ten egr bylby zje... to wywyalaloby blad ze to przeplywowka?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
nic sie nie stanie, ale błąd pozostanie - a jak wyglada u ciebie EGR? wszystko z nim wporządku?

skąd jesteś? - pożyczę Ci moją

Miałem coś podobnego 3 razy w x3 2.0d 177km - za pierwszym razem okazało się, że turbina, za drugim - zawór egr, a za trzecim uszczelnienie zaworu egr.

4 awaria tego silnika pęknięcie wału korbowego przy przebiegu 157tys (auto od nowości miało jednego kierowce i było serwisowane jak bozia przykazała... :mad2:

Opublikowano
Mam chyba to samo. Przeczyszczono mi zawór egr ale kontrolka świeci się dalej. Dalsza diagnoza to dalsze czyszczenie po ściągnięciu kolektora bo może jest gdzię syf i blkouje jakieś klapki, które mogą też się urwać. Możliwe że będę musiał wymienić jakiś czujnik zaworu ciśnieniowego. Poprzedni włściciel chyba lał jakieś błoto chciaż wtryski i turbo są o.k. Dalsza akcja w poniedziałek jak coś się uda to dam znać.
Opublikowano
to chyba jest wina paliwa. jak jechalem samochodem z niemiec to zatanlowalem w bliskiej a mialem juz malo w baku. po przejechaniu ok 10 km kontrolka sie zaswiecila. po twoim poscie do tego doszedlem:)
Opublikowano
Jest to też prawdopodobne. Lampka się zapaliła jak zmieniłem paliwo z shell na bp. Teraz tankuję tylko na shellu ale lampka się świeci ciągle. Zobaczę co będzie po poniedziałku.
Opublikowano
Witam mam ten sam problem co kolega a wiec swieci mi sie kontrolka z silnika na pomaranczowo a na bordkomputerze pisze mi ze mam za duza emisje spalin jako ze pracuje w bmw grzechem bylo by sie nie zapytac mechanikow co to moze byc a wiec stwierdzili ze moze to byc sonda lambda z kolei kumpel mi mowil ze to przeplywomierz wiec co wy na to co o tym sadzicie? pozdrawiam lukasz
Opublikowano
U mnie problem (chyba) rozwiązany. Skończyło się na wymianie zaworu egr (czyszczenie nie pomogło) oraz jakiegoś czujnika. Lampka na razie nie świeci.