Skocz do zawartości

e91 spryskiwacz szyby nie działa

bestb

Rekomendowane odpowiedzi

sprawdziłbym pompkę i przewody jak padła pompka to zamiennik nie powinien być drogi bo ori będzie już troszkę kosztować a nie warto kiedyś w e46 padła mi pompka dałem 27zł za zamiennik hulała elegancko nawet mocniej od ori rok używałem potem auto sprzedałem :)

Tak prawe nadkole, musisz ściągnąć koło i całe nadkole plastikowe przednie i tylne , potem zobacz co tam się narobiło może gdzieś woda doszła do styków może zaśniedziały różnie z tym bywa jak rozbierzesz będziesz już wiedział co się stało ;)

Sa dwie pompki i sa dwie rozne :) miałem ten sam problem, ori kosztuje 120zł :) wiec taki zakupiłem nie sa to jakies straszne pieniadze, Tylko pamietaj zeby kupic pompke do przedniej szyby bo jest inna wtyczka :), ta na tył ma słabszą moc. Czesto jak slyszalem w serwisie sie psuje poniewaz jest niefortunnie umieszczona za przednim kołem i dostaje sie wilgoc i ja szlag trafia :)

nie miałem jeszcze czasu tego sprawdzić , ale na początku przerywało tzn. raz działało a raz nie, wiec podejrzewam ze sama pompka może być dobra, tylko wtyczka lub przewody sa zaśniedziałe...

• 3 tygodnie później...

wiec znalazłem w koncu na to czas i wydłubałem silniczek z auta i rozebralem go w środku byl cały zardzewiały....

po rozebraniu papier scierny delikatnie oczyściłem komutatorek i wirnik, poskładałem wszystko do kupy i dziala

koszt calej operacji to 1h + browar

• 1 rok później...
Witam. Dzisiaj znalazłem trochę czasu na opisanie kilku ,,pierdół " które mnie denerwują w mojej e91;/ tak wiec problem jaki chcialbym tu opisać polega na tym że nie działa mi spryskiwacz przedniej ,tylnej szyby i do tego tylna wycieraczka;/ ciągnę ,,łopatke" do siebie i wycieraczki przedniej szyby się włączają , pompke słychac (dość głosno) ale nie pryska i płynu nie ubywa poniewaz cały czas zalane do pełna;/ może ktoś miał podobny problem?? Dodam że zdążyłem sprawdzic bezpieczniki, chyba sa wporzadku;)

Płyn zamarzł.

Spryskiwacz nie działa od początku gdy kupiłem auto . Kupiłem w lato . Wtedy nie potrzebowałem spryskiwacza ale teraz jak jest potrzebny to mi się przypomniało:P Zalany do pełna plynem zimowym. Z tego co gdzies wyszukalem to może być zatkane sitko...

• 10 miesięcy temu...

Witam !

Kolego moze byc przytkany wlasnie ten filterek.

Tu: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=528175

(niestety po angielsku) , pisza ze filtr znajduje sie przed pompka spryskiwacza, od strony zbiornka plynu.

Chyba musisz rozebrac nadkola aby dobrac sie do pompki i zbiornicza, potem zobaczysz gdzie to siedzi.

Na forum hamerykanskim pisza jeszcze ,aby urzywac plynu z alkocholem :mrgreen: po urzywaniu niealkocholowego mozna gnalezc glony - wlasnie na tym filtrze :dance:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• 10 lat później...

U mnie właśnie awaria przednich spryskiwaczy, tzn. nic się nie dzieję jak pociągnę dźwignie do siebie (brak płynu, brak ruchu wycieraczek), natomiast tył działa. Myślicie żeby zacząć od pompki czy to bardziej coś z pająkiem przy kierownicy?

Czy uszkodzona pompka objawia się również tym że wycieczki nie wykonują ruchu?

• 3 tygodnie później...

Naprawione.

Sprawa wygląda tak, że uszkodzona była pompka spryskiwacza. Po odłączeniu uszkodzonej pompki (nie podpinając nowej) wycieraczki zareagowały na ruch manetką, sprawdziłem też napięcie na kostce czy wysyła sygnał z manetki (była zmiana napięcia), więc postanowiłem wymienić pompkę co rozwiązało sprawę. Wycieraczki nie reagowały kiedy podpięta była uszkodzona pompka, więc ona pewnie gubi sygnał z manetki po drodze.

To tak na przyszłość gdyby ktoś miał podobny problem.