Skocz do zawartości

320i - wymiana uszczelnień pokrywy zaworów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie.

Mam pytanie co do wymiany uszczelek pokrywy zaworów w moim M52. Sprawdzałem parę informacji i widzę, że należy przy wymianie uszczelek zastosować także w parę miejsc jakiś silikon. W ASO silikon ten kosztuje około 60zł za 30ml. TIS podaje zamienniki których nie można dostać. Dokonywał ktoś u siebie takiej operacji np. podczas wymiany uszczelnień na vanosie, jaki został zastosowany silikon uszczelniający?.

Druga sprawa to uszczelki. Jakiej firmy uszczelki polecacie oczywiście poza tymi z ASO, czy Febi będzie OK (różnica w cenie to -50% na korzyść Febi).

Opublikowano
Ja zastosowałem uszczelke reinz a silikon z wurtha, jak narazie wszystko suchutkie :) Cena też przystępna (po zniżkach)
Opublikowano
Z pewnością uzyłeś tego http://www.wurth.pl/katalog2/karty/A0890%20100%20047_%2049.pdf Też się nad nim zastanawiałem ale czekam jeszcze na informacje od Wurth. Z pewnością kupie produkt własnie tej firmy bo mam do niej dojście. Co do uszczelek (tych małych) to kupowałeś w ASO czy gdzieś indziej. Jak dzisiaj sprawdzałem ceny to ASO wychodzi najtaniej (akurat w tym przypadku).
Opublikowano

Te małe uszczelki kupiłem ASO, nawet nie szukałem alternatywy (a jest ?).

A co do uszczelniacza to trochę Cię okłamałem, wydawało mi się że był to wurth ale poszedłem do garażu i zobaczyłem że to jest też REINZ dokładnie REINZOSIL, z tego co patrzałem najbardziej żbliżony składem do tego co zaleca BMW (Three Bond" 1209 ).

Tu masz linka http://www.reinz.de/pictures/just_seal_it_e.pdf