Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich "prawdziwych" miłośników BMW. Od kilku miesięcy jestem użytkownikiem ślicznej e60ki (3.0D). Swój nowo nabyty samochodzik sprawdziłem dokładnie poprzez serwis w Katowicach "Bawaria Motors" (egzemplarz bezwypadkowy, przebieg 116 tyś :) km 2003r, niby mało realny ale rzekomo pokrywa się z okresowymi wizytami w serwisie, jeździł nią starszy Pan ok 80-ki). W tym roku w tym roku nie było jeszcze filtra cząstek stałych, dlatego też chciałbym się dowiedzieć jak wygląda sprawa odnośnie "dymienia". Nie ukrywam, że gdy w swojej włączyłem DS z tyłu ujrzałem dużą czarną chmurkę, na postoju również po po ostrym wciśnięciu gazu potrafi dość mocno zadymić. Czym może być to spowodowane, czy one najzwyczajniej tak mają..? Przy spokojnej jeździe czyściuteńko, z rana gdy odpalam również. Mam jeszcze jedno pytanie, czy w tym silniku słychać turbinkę, brat ma 525d, również e60, jest troszeczkę cichsza...
Opublikowano
Jeżeli czarny dym pojawi się przy depnięciu to może być filtr odmy, chyba też padnięty wtrysk daje taki objaw.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze EGR może powodować takie dymienie.
Opublikowano
z tego co napisali koledzy to wszystko CI sie posypało na raz. Wszystko zależy od tego jak bardzo dymi, nagraj może filmik i wrzuc. Jeśli masz wątpliwosci to podepnij komputer i sprawdź parametry silnik itd

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Odnośnie pracy turbiny, mam wrażenie, że po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna pracować nieco ciszej. Dzisiaj zamówiłem już odmę, także w przyszłym tygodniu wymienię i napiszę czy jest jakaś poprawa...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego. Jedź do dobrego serwisu na zdiagnozowanie usterki. Jaki sens jest wymieniać wszystko po kolei. Nie szkoda Ci pieniędzy???
Opublikowano

Co do gwizdania turbiny, mi gwizda od 40 tysiecy i niech se gwizda :)

Mam kilku znajomych z podobnymi rocznikami (odpatrzyli ode mnie) i wszystkim jak leci gwizda, a tu strasza ze turbina pada...

Co do dymienia, wsiadz w sobote wieczorem wlacz DS i przegon go porzadnie- zobaczysz ze w niedziele dymka nie pusci!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Myślę, że temat mogę zamknąć. W moim przypadku winowajcą okazało się paliwo, z pewnego źródła dowiedziałem się, że były problemy z jakością paliw na Statoilu w Zduńskiej Woli - paliwko które tankowałem to Diesel Gold Uszlachetniony. Aktualnie testuję Verve i jest o niebo lepiej. Dla własnej pewności wymieniłem odmę (w tym modelu jest tak skonstruowana, że nie posiada żadnego filtra a co za tym idzie nie mogła się do tego przyczynić, przeczyściłem również zawór AGR (był dosyć mocno zabrudzony).