Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

kupiłem niedawno 320d 177 KM z 2008, pytanie do Was, ponieważ jutro jadę na warsztat jeden z przez Was polecanych w Wejherowie - co powinienem powymieniać na dzień dobry, olej to wiem, klocki na przód też muszę bo podobno zużyte, no i naprawić parktronik tył, który nie działa i wywala mi błąd podczas cofania, auto miałem już podłączane przed zakupem pod komputer i innych usterek nie stwierdzono.

Proszę o podpowiedź, nie chce być zdziwiony jak mi powiedzą, że muszę powymieniać różne dziwne według nich potrzebne rzeczy:).

Pozdrawiam

Opublikowano

Musisz wymienić tylne opony bo się już kończą. Przód myślę że wytrzyma jeszcze dwa sezony.

I trzeci wtryskiwacz trochę leje. Pomyśl nad regeneracją. Turbina igła, zawieszenie bez luzów.

Więcej na odległość nie wywróżę :mrgreen:

Opublikowano

dzięki za odpowiedź... naprawdę pomocna...

z tego co słyszałem to jakieś filtry powinno się wymienić po zakupie itp...

Opublikowano
Musisz wymienić tylne opony bo się już kończą. Przód myślę że wytrzyma jeszcze dwa sezony.

I trzeci wtryskiwacz trochę leje. Pomyśl nad regeneracją. Turbina igła, zawieszenie bez luzów.

Więcej na odległość nie wywróżę :mrgreen:

:cool2:

Opublikowano

z tego co słyszałem to jakieś filtry powinno się wymienić po zakupie itp...

powietrza, przeciwpyłkowy,paliwa no i można także nabić i odgrzybić klimę.

http://img860.imageshack.us/img860/2813/podpise90v02.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja ostatnio pojechałem na przedterminową wymianę oleju to mi pan w ASO powiedział że to nie ma sensu. Auto trzeba serwisować zgodnie z harmonogramem serwisów wskazywanym przez komputer pokładowy. Przedwczesna wymiana nic nie daje, szczególnie gdy masz historię serwisową auta i wiesz kiedy było co robione.
Opublikowano

jeśli kupiłeś niedawno auto i nie znasz jego historii serwisowej to warto zrobić podstawowy przegląd i podstawowe wymiany płynów, filtrów

1. wymiana oleju z filtrem

2. wymiana filtra powietrza + kabinowego

3. wymiana filtra paliwa

4. wymiana płynu hamulcowego + odpowietrzenia ze sprzęgłem włącznie

5. jesli klima chłodzi dobrze to nie jest niezbędne aby zaraz wymieniać czynnik ale za rok zainteresowałbym się tym

6. płynu w układzie chłodzenia nie ma koniecznosci wymieniania jesli jest dosć klarowny i ma właściwą temperaturę zamarzania - ok -35st

7. sprawdzić posiom płynu wspomagania

8. Przy przeglądzie warto sprawdzic zawieszenie pod kątem luzów ze szczegónym zwróceniem uwagi na elementy metalowo-gumowe

9. zmierzyć grubość tarcz, sprawdzic grubość klocków

10. opony, czy jest jeszcze bieżnik, datę produkcji, czy nie są spękane

warto podpiąć kompa i sprawdzic czy nie ma błędów, na kompie sprawdzisz też stan wtryskiwaczy - ich właściwa praca to właściwe czasy korekt wtrysku

tyle co na razie przychodzi mi do głowy

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
Ja ostatnio pojechałem na przedterminową wymianę oleju to mi pan w ASO powiedział że to nie ma sensu. Auto trzeba serwisować zgodnie z harmonogramem serwisów wskazywanym przez komputer pokładowy. Przedwczesna wymiana nic nie daje, szczególnie gdy masz historię serwisową auta i wiesz kiedy było co robione.

niby masz razje ale...

BMW DE przewiduje wymianę oleju na 35 kkm, BMW PL na 30 kkm, jednak warto monitorować poziom oleju a zwłaszcza jak się jeżdzi głównie w miescie przyglądać się uważnie czy poziom oleju nie podnosi się. jeśli tak sie dzieje to zdecydowanie lepiej jest wymieniać olej częsciej niż co 30 kkm

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

punkty z posta Natka :cool2: :cool2: to właściwie podstawa jeżeli auto jest sprawne a Ty chcesz aby było dalej sprawne...

a tak z ciekawości, mój motor (N57- 245KM) ma standardowe/fabryczne ustawienie na wymianę oleju co 27tys.km...co nie zmienia faktu, że ja osobiscie wymieniam co ~15tys. km...

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
Cześć wszystkim,

kupiłem niedawno 320d 177 KM z 2008, pytanie do Was, ponieważ jutro jadę na warsztat jeden z przez Was polecanych w Wejherowie - co powinienem powymieniać na dzień dobry, olej to wiem, klocki na przód też muszę bo podobno zużyte, no i naprawić parktronik tył, który nie działa i wywala mi błąd podczas cofania, auto miałem już podłączane przed zakupem pod komputer i innych usterek nie stwierdzono.

Proszę o podpowiedź, nie chce być zdziwiony jak mi powiedzą, że muszę powymieniać różne dziwne według nich potrzebne rzeczy:).

Pozdrawiam

Warto także osłuchać silnik a precyzyjniej układ rozrządu. Auta z tego właśnie rocznika z silnikami N47 mają z nim bardzo częste problemy.

Jeśli masz podobny dźwięk do tego poniżej to może oznaczać to problem :nienie: Chodzi o taki charakterystyczny "szelest"...

Z tymi silnikami ogólnie jest jakaś masakra ostatnio. Na wielu forach polskich czy zagranicznych pojawia się dużo postów właśnie dotyczących tego problemu. Przebiegi od ok. 28 tyś. km w wzwyż :mad2:

(trzeba zrobić głośniej)
Opublikowano

Byłem na przeglądzie i wymieniłem tylko olej, co do reszty to tak jak pisali poprzednicy chłopaki w warsztacie radzili żeby podążać za wskazaniami komputera, oczywiście sami też przeprowadzili od razu inspekcje, ale wszystko było w porządku...

Co do tego "szelestu" to w moim maleństwie on nie występuję i mam nadzieję, że nie wystąpi później...

Jedyne co to miałem uszkodzony tylni lewy czujnik parkowania no i musiałem zamówić nowy cena to 370zl, zamówienie z Monachium w oryginalnym kolorze mojego lakieru.