Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. To mój pierwszy post. Chciałbym spytać kolegów, który silnik był by lepszy w BMW X6: 3.0 d czy 4.0 d?? W grę wchodzą tylko silniki diesla. :)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ciekawe pytanie, chyba malo sobie poczytales na chwile obecna, 40d jest lepszy

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Czytałem na tym forum, i nie tylko, bo na allegro też są oferty x6 z silnikiem 3.5d. Co to za silnik? Bo w obecnej palecie jednostek takiego nie ma
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
30d, 35d, 40d maja ta sama pojemnosc, pierwszy ma jedna turbine, dwa ostatnie 2 turbiny, 35d i 40d roznia sie dolotem i oprogramowaniem - stad kilka koni wiecej

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Witaj, spalanie 40d w moim przypadku przedstawia sie następująco:

Trasa 1300km, z boksem na dachu, 4 osoby na pokładzie, pełny bagaznik, prędkośc ok 150-170km/h - 12,3l/100km

Trasa 1100km, samochód pusty, kierownik i pasanger w wozie, prędkośc 130-150km/h - 10,6l/100km

Jazda po mieście 4-5km, postój 3-7godzinny i znow 4-5km - 10,9l/100km

To są moje zapamiętane wyniki, ale wydaje mi się że raczej jeżdze ekonomicznie i w stylu "eco"... w granicach rozsądku i wyczucia. Więc mogą one odbiegać od średniej innych uzytkowników.

Jezeli chodzi o wybór silnika... nie rozumiem dylematu, według mnie jak ma być tanio to 30d jest wielce OK, a jak ma być z pierdyknięciem to 40d... i wybór dokonany :norty:

"Jeśli masz wroga, idź nad rzekę, usiądź nad brzegiem, kontempluj i spokojnie czekaj, aż nurt przyniesie Ci jego zwłoki"
Opublikowano

Bo z tatą planujemy niedługo kupić x6, a o spalanie pytałem, bo gdy zobaczył na amerykańskiej stronie spalanie 3.5i (nie wiem czy to były prawdziwe dane):

15/100 w mieście

20/100 na autostradzie

to go lekko zmieszało :p

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z calym szacunkiem - ale jesli jedyna watpliwa kwestia przy kupnie x6 jest spalanie... takie rozterki to mozna znalezc na forum opla, toyoty, skody...

poza tym z tego co piszesz, to chyba pierwszy samochod, ktory na autostradzie pali wiecej niz w miescie (zakladam, ze srednio), nie zastanowily cie takie dane? szukales w innych miejscach? na tym forum temat spalania pojawia sie stale, i nie tylko jesli chodzi o benzyne, ale tez diesla

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
z calym szacunkiem - ale jesli jedyna watpliwa kwestia przy kupnie x6 jest spalanie... takie rozterki to mozna znalezc na forum opla, toyoty, skody...

Jest jeszcze parę. Ale co do samochodu, to raczej zastrzeżeń nie mam.

poza tym z tego co piszesz, to chyba pierwszy samochód, który na autostradzie pali więcej niz w miescie (zakladam, ze srednio), nie zastanowily cie takie dane? szukales w innych miejscach? na tym forum temat spalania pojawia się stale, i nie tylko jeśli chodzi o benzynę, ale tez diesla

Co do spalania, to czytałem na stronie bmw dane techniczne, i na innych też, i wychodzi na to, że chyba im się coś pomyliło z tym spalaniem 15 w mieście i 20 na autostradzie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
akurat co do spalania, to ciezko znalezc konkurencje dla silnika bmw (w tej kategorii mocy), jesli chodzi o inne sprawy - zastrzezen mozna znalezc cala mase :)

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Dorzuce swoje "trzy grosze"...35i, srednie spalanie przy zalozeniu (70 % miast,30 trasa) - 10,5l , na trasie udalo mi sie zejsc do 9 litrow, w zimie spalanie wzrasta do 11,5, oczywiscie przy ekonomicznej jezdze.
Opublikowano
Czyli wychodzi nie najgorzej. Ale jak bym kupował to wybór zapewne padłby na 3.0/4.0 w dieslu. Dzięki za pomoc :)

To w końcu wybór twój czy taty?:D Bo z tego co zrozumiałem on zobaczył spalanie benzynki i powiedział "niet"...ale jeśli masz coś do powiedzenia i auto ma dawać radość to weźcie więcej rzeczy pod uwagę niż tylko spalanie przy wyborze silnika.... :duh: rozumiem jakby to był opel za 30 tys jak ktoś wcześniej słusznie zauważył ale to pewnie "furka" za grubo ponad 200tys.pzdr

Opublikowano

błagam to jest 30d i 40d A NIE 4.0 / 3.0 jeden i drugi ma 3l pojemnosci - różni się tylko turbosprężarkami i/lub dolotem :mad2:

40d w tej chwili jest jedynym "słusznym" silnikiem po za 50i - ma 8-mio biegowa skrzynię (czego nie ma chyba 35i - poprawcie najwyżej)

Opublikowano
Bo z tatą planujemy niedługo kupić x6, a o spalanie pytałem, bo gdy zobaczył na amerykańskiej stronie spalanie 3.5i (nie wiem czy to były prawdziwe dane):

15/100 w mieście

20/100 na autostradzie

to go lekko zmieszało :p

W USA spalanie podaje się w "mpg", czyli "mil per galon". Zatem im więcej auto mil przejedzie na galonie, tym spalanie niższe... ;)

pozdr.,
Opublikowano
W USA spalanie podaje się w "mpg", czyli "mil per galon". Zatem im więcej auto mil przejedzie na galonie, tym spalanie niższe... ;)

Tam pisało w litrach, bo dostałem tą ofertę od sprzedawcy z allegro.

To w końcu wybór twój czy taty?:D Bo z tego co zrozumiałem on zobaczył spalanie benzynki i powiedział "niet"...ale jeśli masz coś do powiedzenia i auto ma dawać radość to weźcie więcej rzeczy pod uwagę niż tylko spalanie przy wyborze silnika.... :duh: rozumiem jakby to był opel za 30 tys jak ktoś wcześniej słusznie zauważył ale to pewnie "furka" za grubo ponad 200tys.pzdr

Ogólnie to wychodzi na to, że jemu X6 mu się podoba, i pewnie brałby 30d, choć i tak uważa że dużo pali. Oprócz spalania przeraziła go lekko też cena :D Ale to akurat mniejszy problem :p

Opublikowano
Dorzuce swoje "trzy grosze"...35i, srednie spalanie przy zalozeniu (70 % miast,30 trasa) - 10,5l , na trasie udalo mi sie zejsc do 9 litrow, w zimie spalanie wzrasta do 11,5, oczywiscie przy ekonomicznej jezdze.

A jak się sprawuje ten 35i w twoim bmw? Bo znalazłem ciekawą ofertę x6 właśnie z tym silnikiem.. :)

Opublikowano
Ja moge powiedziec subiektywnie, ze rewelacyjnie...ale co kto lubie:) , kumpel ma 40d, i za nic bym sie nie zamienil...i mam gdzies te 200 Nm.
Opublikowano

Jak tato patrzy na spalanie to X6 w jakimkolwiek silniku będzie go przerażać...

Podobnie koszty serwisu poza gwarancją , koszty wymiany opon, klocków, ubezpieczenia itd...

Ja wybrałem 35i świadomie, nie zamieniłbym również na diesla. Właściciele diesli powiedzą, że nie zamienią na benzynę. Silnik to kwestia indywidualnego podejścia do potrzeb. To czy auto pali dużo daje pytanie - w stosunku do czego ? Inaczej pali Xsara 1.6, a inaczej ważące prawie 3 tony X6 z 3 litrowym R6. Chcesz mocny silnik i duże auto to zawsze będziesz miał duże spalanie i to wprost proporcjonalnie

Ja jak zapali się rezerwa to po prostu podjeżdżam i tankuję do pełna ;)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wybor pomiedzy 35i i 40d to kwestia indywidualnych preferencji, nowe samochody sa praktycznie w tej samej cenie, dosc dokladnie zbadalem temat, w koncu po raz drugi kupowalem samochod, po raz pierwszy nowy :)

35i nie podobalo mi sie, za maly moment, dla mnie uzytkownika diesla roznica momentu byla bardzo wyczuwalna, wiadomo, ze diesel dostaje zadyszki po 120-140 km/h w stosunku do benzyny, ale z wyzszymi predkosciam od jakiegos czasu juz nie jezdze (tym bardziej nie bede jezdzil x5, ktory nie do takich celow sluzy)

roznica w spalaniu 2-3 litry na niekorzysc benzyny, to dla mnie kwestia drugorzedna przy samochodzie za taka kase

pozdr

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
Właśnie ta cena trochę mojego tatę zraziła :D Bo nie wiem czy jest gotowy zapłacić za auto 360 000 zł. Oczywiście są formy leasingu czy kredytu. W ewentualności pozostaje ściągnięcie samochodu np z USA (tylko silniki benzynowe) i to by się opłacało, ale to całkiem inny temat. Ale co krajowy samochód to nie zagraniczny xD