Skocz do zawartości

530d problem z wtryskiem, stukot od silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Po dodaniu gazu wydaje mi się, że stukot się zmniejsza, ale dokładnie tego nie sprawdzałem

Koszt regeneracji wraz z wyjęciem i zamontowaniem wtrysku to 500zł wymieniona była końcówka wtrysku.

Opublikowano
Przyznam że troche bardzawo słychać to stukanie.Ja po naprawie wtrysku też słysze lekkie(delikatniejsze)stukanko,ale bladego pojęcia nie mam czemu pojawiło się to.Czy to oby na pewno wtrysk czy może listwa cisnieniem jakoś wytwaza ten chałas.Jest to takie rytmiczne,faktycznie też przy dodawaniu gazu cichnie.Na zimnym słabo słyszalne,albo w ogóle.POzdr
Opublikowano

Przed wymianą rolek i napinacza paska mialem podobny odglos, tylko cieco ciszej.

Rolki wraz z napinaczem wymieniał kiedykolwiek?

Opublikowano
Mam 180tys ori i nie zmieniałem nigdy.arw możliwe naprawde że ten stukot pochodzi od tego?Fakt że stukot przypomina pracą obrót cykliczny paska :norty: Opisz mi co podmieniłeś dla mnie kwestia do rozpatrzenia.Pozdr
Opublikowano

Czyli co, u mnie może być podobna sytuacja?

Tylko pytanie, dlaczego akurat to stukanie zaczęło się po regeneracji wtryskiwacza?

Opublikowano

Robsone: może wcześniej nie zwróciłeś uwagi?

U mnie bylo troche ciszej, ale slyszałem ten dodatkowy metaliczny dzwiek w rytm klangu. A slyszalem to po kazdym zatrzymaniu (nie mam oslony pod skrzynią), wiec odbijało się od podłoża i mnie wnerwiało ostro.

Wymieniłem całość: rolki, pasek, napinacz, rolkę z dzwignią do napinacza. Po wymianie czysty dzwiek silnika CR.

Przy tej operacji pasowałoby i pompe wody zmienić - nowy naciąg moze rozwalić lozysko, pompa droga nie jest. No i sprawdzić przy okazji łożysko alternatora. Jak robic to całość za jednym zamachem. Aha, jeszcze pasek, rolka z dzwignia i napinacz paska klimatyzacji. To tez lubi hałasować, bo pracuje caly czas niezaleznie od załączenia klimy.

Jezdzac bunią warto ją nieco odmłodzić.

Opublikowano

no dziwny stukot...nie ladnie klekocze..

u mnie dzwiek metaliczny jest nie rowny tzn nie razem z silnikiem, nie regularny tylko co jakis czas...dodatkowo zauwazylem jak dodaje gazu to 2,5-3 tys obrotow jest uderzenie non stop cos metalicznego...

Opublikowano
Ja teraz na 99% :wink: obsawiam że w moim przypadku ten stukot będzie pochodził od paska,napinacza,rolek prowadzących itd.Kolega ar_w tak dokładnie opisał że utwierdziło mnie to :cool2: .No cóż tak czy inaczej autko ma 180tys i pare wiosen,dla pewności zmienie całość,ale za miesiac bo autko musi gonić dzień w dzień.Zostało mi małe pytanko do ar_w ,gdzie kupiłeś wszystkie organy i jaki koszcik mnie czeka??POzdr
Opublikowano
koledzy, podobny problem mialem w moim 330d, szarpalo, gasl, kopcil, palil wiecej, stukal. wyczyscilem kolektos ssacy, zawor EGR, i wsztystkie czujniki jakie tylko sie udalo dostac, i przeszlo:) prawdopodobnie byl to czujnik cisnienia paliwa na szynie CR
Opublikowano

mialem czyszczony dolot kolektor intercooler miesiac temu.....myslalem zeby sie zabrac jeszcze za ten czujnik na szynie CR

tylko ze u mnie wyszlo na przelewach ze wtrysk do regeneracji...

Opublikowano
ar_w ,gdzie kupiłeś wszystkie organy i jaki koszcik mnie czeka??

U Maćka z Gorzowa (linka masz klikając na banerek na samej górze www).

Cała operacja to jakies 500zł części + robota 100-150zł

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
witam,

mam problem z bunia od paru dni, mianowicie jadac na prostej stala predkoscia auto sie przytyka i lekko szarpie...

ostatnio bylem u mechanika miesiac temu mialem czyszczony dolot itp sprawdzal wszystko i m in przelewy na wtryskach i mowil ze na 5tym cylindrze na wtrysku jest za duzy przelew i podczas rozruchu na cieplym silniku musze dluzej pokrecic rozrusznikiem...

natomiast od paru dni auto mi sie co jakis czas przydusi ;/

otworzylem maske jeszcze na parkingu i wsluchalem sie pracy silnika, mam zdjete oslony akustyczne od silnika i jak jest wlew oleju slychac taki stukot metaliczny....

(ktos na forum opisywal ze jak odkreci korek od wlewu oleju na wlaczonym silniku to cos stuka metalicznego, ja natomiast mam przy zakreconym korku)

jutro go podlacze pod kompa bo dzis juz nie mam mozliwosci i napisze czy cos bledow jest, ale ojciec mnie postraszyl ze to moga byc panewki, odnosnie tego metalicznego stukania ....

wiem ze to troche jak wrozenie z fusow ... ale to faktycznie moga byc panewki czy od wtrysku cos ?

Cześć Kolego,

Widzę że jesteś z Sosnowca, gdzie serwisujesz swoje auto?

Regenerację wtrysku możesz zrobić w serwisie BMW u p. Witka Szymochy w Mikołowie. Gość ma odpowiedni sprzęt i jest solidnym fachowcem. Ja regenerowałem u niego wszystkie 6 wtrysków.

Pozdrawiam

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Robsone: może wcześniej nie zwróciłeś uwagi?

U mnie bylo troche ciszej, ale slyszałem ten dodatkowy metaliczny dzwiek w rytm klangu. A slyszalem to po kazdym zatrzymaniu (nie mam oslony pod skrzynią), wiec odbijało się od podłoża i mnie wnerwiało ostro.

Wymieniłem całość: rolki, pasek, napinacz, rolkę z dzwignią do napinacza. Po wymianie czysty dzwiek silnika CR.

Przy tej operacji pasowałoby i pompe wody zmienić - nowy naciąg moze rozwalić lozysko, pompa droga nie jest. No i sprawdzić przy okazji łożysko alternatora. Jak robic to całość za jednym zamachem. Aha, jeszcze pasek, rolka z dzwignia i napinacz paska klimatyzacji. To tez lubi hałasować, bo pracuje caly czas niezaleznie od załączenia klimy.

Jezdzac bunią warto ją nieco odmłodzić.

Witam

Szykuje się właśnie do takiej wymiany - tez słyszę stukot, jeszcze mam fabryczne.

Czy dużo jest roboty? Czy trzeba ściągać zderzak lub jakieś inne podzespoły?

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

witam po przerwie....niestewty bylem zalatany i zapracowany nic nie pisalem ani nie robilem z autem.....

dzisiaj mialem termin w serwisie zeby mi wtrysk robili.......

7 30 wyjechalem i mialem dzwona na DK 86 od sosnowca w strone katowic....na wysokosci motelu kinga, nie wyhamowalem na lewym pasie i pocalowalem opla zafire nową :( predkosc max 30-40, byl gaz hamulec, gaz...hamulec.... ja sie zagapilem i nie wyhamowalem......

w sumie u mnie zderzak ucierpial i sie zatrzymalo na belce.......u goscia gorzej niestety.....bo sobie klapy bagaznika w swoim oplu nie mogl otworzyc :/

za chwile drugi wypadek.....astra walnela vectre c....w tym samym miejscu a za jakies 15 min wypadek 10 aut zablokowalo droge przed nami:(

jakis pechowy dzien dzisiaj.....

uporalem sie z policja, odetchnalem i na 10 zawiozlem auto do mojego warsztatu......pytalem co moze stukac mi w sulniku a o dziwo po uderzenie przestalo....sprawdzil luz na pompie wody i wentylatorze porownal z moim filmem na telefonie i powiedzial ze pompa wody do wymiany.....

dam znac jak odbiore z warsztatu auto

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

bunia po regeneracji wtrysku...po diagnostyce komputerowej wszystko ksiazkowo jest na wykresach....

jezdzi lepiej...spalanie po miescie komp pokazuje 10l..(tyle ze male odcinki 2-5km :P :) ..hm....musze sie bujnac w trase....

natomiast mam pytanko co do napedu pasowego pompy wody i klimatyzacji....

zamawiam pompe wody, paski klinowe, rolki napinacza a czy napinacz mechaniczny tez musze wymieniac czy zostawic ??

w sumie z z tymi napinaczami mechanicznymi do klimy i glowny robi sie cos kolo 1tys za czesci :| ale warto, czysty dzwiek CR bezcenny :P bo w chwili obecnej swiszczy mi auto jak w 25letnim bmw :)

druga sprawa ktora mnie gnebi....na nierownosciach, czy przy pokonywaniu ogranicznikow tzw policjantow slychac z przodu auta takie piski, myszkowanie.....czy to amortyzatory wydobywaja taki dzwiek ??

taki piskliwy dzwiek mam rowniez przy skrecaniu kierownica....

bylem miesiac temu na przegladzie i sprawnosc amortyzatorw jak i zawieszenia bez zarzutu zadnych luzow nawet na tulejach ...jedynie galka drazek kierowniczy do wymiany

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
bunia po regeneracji wtrysku...po diagnostyce komputerowej wszystko ksiazkowo jest na wykresach....

jezdzi lepiej...spalanie po miescie komp pokazuje 10l..(tyle ze male odcinki 2-5km :P :) ..hm....musze sie bujnac w trase....

czyli przyczyna objawow i stukania z silnika byl wtrysk??

Opublikowano

lozysko na pompie wody stukalo a dzwiek nioslo, mnie z kolei wydawalo sie ze to dzwiek od korka wlewu oleju....

z kolei caly naped pasowy wymieniony to z kolei lozysko na alternatorze nowego naciagu nie wytrzymalo, efekt regeneracja alternatora: lozysko szczotki cos tam jeszcze.....

• 1 rok później...
Opublikowano
witam czy ktoś wie jak rozwiązał się problem który przedstawił robsone? mam identyczny problem napisałem na pw ale nie odpisuje. może ktoś ma z nim kontakt? z góry dziękuje za pomoc pozdrawiam