Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z góry uprzedzam, że używałem wielokrotnie opcji szukaj, tematy są tyko podobne lub używam złych słów kluczowych.

Auto ( BMW E61 525 ) mam od miesiąca , jestem nowy i zielony , mam jednak kilka uwag co do niego, autem jeździ się super bez dwóch zdań , ale kupowałem diesla z myślą o niższym spalaniu a tu zaskoczenie , nie jestem w stanie zejść w mieście poniżej 14.5-15l/100km ( wartości wyliczone z tankowania ) ekonomizer i OBD pokazują więcej , a nie uprawiam zbytnio dynamicznej jazdy, jeżdżę raczej spokojnie i bez szaleństw, w poprzednim samochodzie E46 318i bez problemu robiłem spalanie w mieście 10.5l/100 ( książka podawała 11 ).

Zdj%C4%99cie0274.jpg

Zdjęcie wykonałem dzisiaj po powrocie z pracy ( 3-4km , temp zewn. 20*C ) możecie powiedzieć, że za mało , ale ten wskaźnik utrzymuje się tak zawsze, jeden termostat już wymieniłem i pod względem zmiany wskazań nic się nie zmieniło.

Z garażowej diagnostyki wiem, że coś mam nie tak z jakąś elektryczną pompką w układzie chłodzenia.

A tu kilka pytań :

1/ jak mocno powinien się chować ten wskaźnik temperatury , powinien zejść koło 5tki ?

2/ czy taka temperatura silnika może mieć wpływ na moje spalanie ?

3/ co powinienem sprawdzić , co mogę sam sprawdzić ( płyn chłodzący mam ;-)

po świętach wybieram się do serwisu, ale i tak liczę na Wasze doświadczenie .

z góry dziękuję.

Piotr

Opublikowano

Podzielę się moimi doświadczeniami. Te kreseczki na obrotomierzu nie spadają niżej niż na zdjęciu które wstawiłeś (ewentualnie jeszcze jedna, ale to może być tylko kwestia perspektywy na zdjęciu), w każdym razie u mnie jest tak jakby jedna poniżej poziomu 4500obr i poziom ten osiągany jest około 72 stopnie i nie zmienia się już nawet jesli temp dojdzie do 90 czy wiecej. Po przejechaniu 2-3km nawet w temp. +20C nie spodziewałbym się że tej wielkości diesel bedzie mial już 90 stopni.

A co do spalania to rzeczywiscie pali Ci sporo - moja 530d w autmoacie spala przy w miare spokojnej jezdzie w miescie 11.0-11,5l.

Opublikowano
... (ewentualnie jeszcze jedna, ale to może być tylko kwestia perspektywy na zdjęciu), w każdym razie u mnie jest tak jakby jedna poniżej poziomu 4500obr ...

Potwierdzam u mnie w 520d jest tak jak kolega pisze. Spalanie mam średnie 6,7l/100km w miasto sporadycznie.

A jak włączyć żeby pokazywało temperaturę ? jak u kolegi?

Opublikowano (edytowane)
Witam, z góry uprzedzam, że używałem wielokrotnie opcji szukaj, tematy są tyko podobne lub używam złych słów kluczowych.

Auto ( BMW E61 525 ) mam od miesiąca , jestem nowy i zielony , mam jednak kilka uwag co do niego, autem jeździ się super bez dwóch zdań , ale kupowałem diesla z myślą o niższym spalaniu a tu zaskoczenie , nie jestem w stanie zejść w mieście poniżej 14.5-15l/100km ( wartości wyliczone z tankowania ) ekonomizer i OBD pokazują więcej , a nie uprawiam zbytnio dynamicznej jazdy, jeżdżę raczej spokojnie i bez szaleństw, w poprzednim samochodzie E46 318i bez problemu robiłem spalanie w mieście 10.5l/100 ( książka podawała 11 ).

Zdjęcie wykonałem dzisiaj po powrocie z pracy ( 3-4km , temp zewn. 20*C ) możecie powiedzieć, że za mało , ale ten wskaźnik utrzymuje się tak zawsze, jeden termostat już wymieniłem i pod względem zmiany wskazań nic się nie zmieniło.

Z garażowej diagnostyki wiem, że coś mam nie tak z jakąś elektryczną pompką w układzie chłodzenia.

A tu kilka pytań :

1/ jak mocno powinien się chować ten wskaźnik temperatury , powinien zejść koło 5tki ?

2/ czy taka temperatura silnika może mieć wpływ na moje spalanie ?

3/ co powinienem sprawdzić , co mogę sam sprawdzić ( płyn chłodzący mam ;-)

po świętach wybieram się do serwisu, ale i tak liczę na Wasze doświadczenie .

z góry dziękuję.

Piotr

Witam,

Mam ten sam silnik i w miescie dokładnie to samo spalanie , jak jeżdzisz 2-3 km to nie oczekuj rewelacji na zagrzanie silnika do odpowiedniej temperatury pracy potrzeba 10 km , po takim dystansie sprawdz spalanie a bedzie około 10 l .

Nie porównuj e46 318 bo to jak noc i dzień chocby masa auta itd...

moje autko po 2-3 km ma dopiera 50 *C a po 8 km w miescie ma 83*C , na trasie trzyma 88 do 90 wtedy spalanie jest juz calkiem inne.

Popatrz tutaj napewno rozjaśni Ci temat temperatury

viewtopic.php?f=73&t=142350

pozdro M

Edytowane przez marooooo
Opublikowano
Niewątpliwie pali za dużo, moja 525iA(benzyna!) pali mniej bo jakies 13-14 a mam uszkodzoną grzałkę w termostacie, co podobno wpływa na wyższe zużycie paliwa
Opublikowano

dzięki za info , faktycznie , po duużoo dłuższej jeździe po mieście wskoczyło 89-90* , widocznie duży silnik wymaga więcej grzania , bez porównania z 318tką , tam miałem 90* już po 1.5-2km , natomiast co do masy , 318tka ważyła chyba 1400kg,

jak będzie mi się szykować więcej jeżdżenia to faktycznie sprawdzę te spalania po nagrzaniu.

tyle opinii ile osób , dla jednego za duzo , dla drugiego w normie , teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiłem kupując takiego diesla , moze lepiej trzeba bylo kupic 3l benzyne .

__

Piotr

Opublikowano
Mimo wszystko troche dziwnie że tak długo się rozgrzewa, tymbardziej że teraz jest ciepło. Najlepszą rzecza jest webasto, w drugim samochodzie mam takie ogrzewanie, w najwieksze mrozy po ilometrze juz czuc cieple powietrze. A szybciej nagrzany silnik mniej spali. Oszczędność jest w tym że paliwa spalonego przez webasto wychodzi mniej niz spaliłby rozgrzewający sie silnik, nie wspominając o zużyciu.
Opublikowano
dzięki za info , faktycznie , po duużoo dłuższej jeździe po mieście wskoczyło 89-90* , widocznie duży silnik wymaga więcej grzania , bez porównania z 318tką , tam miałem 90* już po 1.5-2km , natomiast co do masy , 318tka ważyła chyba 1400kg,

jak będzie mi się szykować więcej jeżdżenia to faktycznie sprawdzę te spalania po nagrzaniu.

tyle opinii ile osób , dla jednego za duzo , dla drugiego w normie , teraz sie zastanawiam czy dobrze zrobiłem kupując takiego diesla , moze lepiej trzeba bylo kupic 3l benzyne .

__

Piotr

No tak mozna sie zastanawiac ale fakt jest ze jak robisz krótkie trasy czyli 2 do 3 km w miescie to i 3 litrowa benzyna bedzie na poziomie 15 litrów. Jak nie lepiej :) .

popatrz tutaj tematy o spalaniu diesla viewtopic.php?f=73&t=138241 , Głowa do gory i gaz w podłoge :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Kresek na obrotomierzu ma być 8 - co oczywiście nie oznacza właściwej temp.

2. Jaki wymieniłeś termostat? Podejrzewam, że EGR (tzw mały), raczej masz niesprawny główny - wymień go.

3. Jeśli faktycznie masz spalanie w mieście powyżej 14 l to na pewno jest coś nie tak, chyba , że robisz odcinki do 3 km to na pewno mniej sie nie da.

4. Ja robie odcinki praca - dom po 10 km - bez stania w korkach nie przekraczam na obrzeżach miasta 10 l.

Opublikowano
mi w mieście pali tyle samo około 14l/100 silnik się nie nagrzewa i pali więcej (duży silnik na małe trasy w mieście jest nieekonomiczny)