Skocz do zawartości

Czy klocki hamulcowe mają czujnik zużycia czy tylko iDrive

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio hamulce dziwnie mi chodzą. Ciężko to opisać ale mam wrażenie, że metal trze o metal (dodatkowo zaczęły lekko piszczeć). iDrive pokazuje, że mogę jeszcze przejechać pół kuli ziemskiej do wymiany ale nie wiem czy mogę mu wierzyć :?:

Czy klocki mają niezależny czujnik zużycia bo felgi mam takie, że ciężko cokolwiek bez zdejmowania zobaczyć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Powinieneś mieć czujnik z przodu i z tyłu. Podjedź do jakiegoś mechanika, niech zdejmą koło i zobaczą co jest grane.
Opublikowano
A może tarcze są już do wymiany , albo któryś z elementów zawieszenia? Tego idrive nie pokazuje.
Radość sprawia, że serce przyśpiesza
Opublikowano
iDrive pokazuje zużycie klocków tylko szacunkowo mając zaprogramowane ile auto powinno zrobic km na nowych klockach po skasowaniu inspekcji a czujnik w klockach jest czujnikiem styku, nie działa wraz ze ścieraniem się klocków i zmniejszaniem sie ich grubości. Działa tylko kiedy się zetrze a tarcza przerwie czy tam zamknie obwód w kablu. To w jakiś tam sposób pomaga zorientowac sie w jakim stanie są hamulce ale nic nie zastąpi raz na jakiś czas zajrzenia pod koło, nawet choćby przy sezonowej wymianie opon.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Powinieneś mieć czujnik z przodu i z tyłu to sanapewno klocki bo tez wymienialem nie dawno niezle koszty sa tego okolo 2 tys. :?
Opublikowano
Powinieneś mieć czujnik z przodu i z tyłu to sanapewno klocki bo tez wymienialem nie dawno niezle koszty sa tego okolo 2 tys. :?

Klocki za 2 tys ? chyba ze zlota ;)

> przod ok 200 tyl oklolo 100 + wymiana max 100-150 ... "czujnik" to tylko kawalek kabelka z koncowka w ktorej sa styki kosztuje akies 50 pln ...

Czasem faktycznie sie zdazy ze klocki scieraja sie nierownomiernie i po jednej stronie moze byc zyletka a po drugiej jeszcze nie siegnie czujnika ...

Czujnik dobrze jest wymienic tak pro forma a na pewno jak juz jest przytarty

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

> przod ok 200 tyl oklolo 100 + wymiana max 100-150 ... "czujnik" to tylko kawalek kabelka z koncowka w ktorej sa styki kosztuje akies 50 pln ...

Czasem faktycznie sie zdazy ze klocki scieraja sie nierownomiernie i po jednej stronie moze byc zyletka a po drugiej jeszcze nie siegnie czujnika ...

jakiej firmy te klocki za pół darmo?

Opublikowano
te ceny też wydaj mi sie troche za niskie. Przód ATE, TEXTAR, JURID ok 250-300 PLN, tył ok 200

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

jakiej firmy te klocki za pół darmo?

Przod Textar - super

http://allegro.pl/klocki-hamulcowe-textar-przod-bmw-e60-e61-wawa-i1624246795.html

tyl Bosch

http://allegro.pl/klocki-bosch-tyl-bmw-3-e90-5-e60-e6-x1-x5-x6-i1609457721.html

Czujnik w kazdym intercarsie

Co do ceny wymiany kompletu za 40 PLN nie bede sie wypowiadal - ale jak ma byc dobrze zrobione, wyczyszczone, nasmarowane tloczki i prowadnice to mysle ze 100 jest OK - w pietnascie minut sie tego nie zrobi

Opublikowano

Co do ceny wymiany kompletu za 40 PLN nie bede sie wypowiadal - ale jak ma byc dobrze zrobione, wyczyszczone, nasmarowane tloczki i prowadnice to mysle ze 100 jest OK - w pietnascie minut sie tego nie zrobi

Byłem przy zmianie jednej strony z przodu i robił to jak Bóg przykazał - wszystko oczyszczone i zakonserwowane.

Także Panowie nie zawsze drożej = lepiej, a jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać :wink:

Opublikowano

Także Panowie nie zawsze drożej = lepiej, a jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać :wink:

zgoda ale za 20 PLN to 98% mechaników nie będzie sobie chciało głowy zawracać, poza tym masz wyjątkowo niska cene, może to wynika z tego, że mechanik Cie zna i robisz u niego od dawna i wiele rzeczy. Ale jeśłi ktoś z mniej doświadczonych kolegów pojedzie do jakiegoś warsztatu oczekujac wymiany klocków za 20 PLN to może sie zdziwić.

Opublikowano

zgoda ale za 20 PLN to 98% mechaników nie będzie sobie chciało głowy zawracać, poza tym masz wyjątkowo niska cene, może to wynika z tego, że mechanik Cie zna i robisz u niego od dawna i wiele rzeczy.

Tak też właśnie jest :) robię u niego wszystkie swoje auta. Generalnie klocki zawsze staram się wymieniać sam, bo to żadna filozofia. Ale wtedy jakoś nie miałem za bardzo czasu i dałem mu "zarobić" :P