Skocz do zawartości

320d Touring. Letnie opony, geometria - co jeszcze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Po założeniu kół letnich (wyważone, alufelgi proste, opony drugi sezon) auto zaczęło jechać w prawo przy trzymaniu kierownicy prosto. Pojechałem na geometrię i okazało się, że trzeba trochę poprawić. Niby poprawa jest. Ale auto ciągle jakby chce jechać w pole i muszę korygować tor jazdy. Podpowiedzcie co jeszcze można sprawdzić, zmienić, ustawić.

Dzięki!

Opublikowano
kolego mam tak samo!!! Robiłem geometrię w tamtym roku i wszystko mam ok. w zawieszeniu a auto nadal jedzie jak chce a i też mi myszkuje jak jadę szybciej a także na koleinach i na dziurach... będę zmieniał łącznik od maglownicy ponoć pomaga więc dam znać jak coś:) ale dopiero po swietach
Opublikowano

Zima - stalowe felgi, opony 205/55/16

Lato - alufelgi, opony 205/55/16

U mnie raczej nie ma większego problemu z myszkowaniem, koleinami. Tylko, że jadąc prostą, dobrą drogą i jak będę trzymał kierownicę prosto to auto będzie samo zjeżdżało lekko w prawo. Muszę ją mieć o kilka stopni skręconą w lewo.

Opublikowano
Zima - stalowe felgi, opony 205/55/16

Lato - alufelgi, opony 205/55/16

U mnie raczej nie ma większego problemu z myszkowaniem, koleinami. Tylko, że jadąc prostą, dobrą drogą i jak będę trzymał kierownicę prosto to auto będzie samo zjeżdżało lekko w prawo. Muszę ją mieć o kilka stopni skręconą w lewo.

sprawdź amortyzatory..!

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=134590 Zapraszam do oceny mego samochodu:)
Opublikowano

Sorry - zapomniałem dodać. Amorki (Bilstein) wymienione jeszcze w tym roku.

Wygląda na to, że wszystko tam na dole się zgadza tylko jakby małą korektę trzeba wprowadzić do samego układu kierowniczego. Możliwe to?

Opublikowano

sprawdz dokładnie czy jadąc na wprost masz idealnie kierownice ustawioną i jak puscisz czy mocno ucieka

obawiam sie ze ta zbieznosc polegała na kreceniu koncówkami drazków kierowniczych jak popadnie i teraz maglownica nie ustawia idealnie na wprost tylko przez przekręcone koncówki lekko w którąś strone(prostuje)

Opublikowano
Wiesz co, grzebali i z tyłu i z przodu przy kołach. Coś tam ustawili i wg wydruku z komputera teraz niby geometria jest OK. Ale jak jadę z kierownicą prosto (jak puszczę kierownicę to ona raczej prosto zostaje) to auto lekko zaczyna uciekać w prawo. Zatem, żeby utrzymać kurs na wprost muszę kierownicę mieć skręconą kilka stopni w lewo.
Opublikowano

i wlasnie o to biega!

jedz do nich jeszcze raz niech poprawią

ogólnie zbieznosc pewnie jest ok tylko ze nie pasuje do ustawienia kierownicy( powinni teraz ustawic na drązkach idealnie prostą kierownice)ucieka w prawo to prawa koncowka kilka milimetrow wykrecona powinna byc a lewa wkrecona

maglownica samoczynnie bedzie ciągnąc to wyposrodkowania kierownicy jezeli na drazkach wyprostuje a kierownica nie jest prosto to masz przyczyne