Skocz do zawartości

330Cd - Wyniki testu przelewowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od ponad roku jestem posiadaczem e46 330Cd i prawie od początku męczy mnie jakaś dziwnie nie równa praca na rozgrzanym silniku po ostrej jeździe, a mianowicie dźwięk z rury przypomina jak by jeden wtrysk co jakiś czas pominoł jeden cykl. Jak odłączam wtrysk podczas pracy silnika dźwięk jest taki sam tylko że powtarza się cały czas a ten jest sporadyczny i wtedy szarpnie silnikiem. Dziś postanowiłem sprawdzić wtryski próbą przelewową bo korekty cały czas na poziomie +-0,8 i po teście wyniki są następujące.

Test trwał 5 minut na rozgrzanym silniku przy tej właśnie dziwnej pracy.

Cylinder 1 - 102ml

Cylinder 2 - 122ml

Cylinder 3 - 112ml

Cylinder 4 - 112ml

Cylinder 5 - 132ml

Cylinder 6 - 124ml

Bardzo proszę o ocenę stanu tych wtrysków ale według mnie próba ta nie wykazała ewidentnego winowajcy.

Jeśli ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje (dziwna praca) to proszę o podsuwanie pomysłów.

Dodam że wszystkie styki na 100% dobre, nowy czujnik CR i regulator CR, nowe wężyki przelewowe, wszystko suche i dalej to samo.

Bardzo proszę o pomoc bo martwię się o silnik jak tak nie równo chodzi i STRASZNIE mnie to irytuje!!!!!

Opublikowano
Kolego ale uzasadnij wpływ dwumasu albo koła pasowego na dźwięk z rury wydechowej?? to że ma związek z szarpaniem to rozumiem ale tak jak pisze, to są jakby mijane cyle pracy. Normalny dźwięk z rury to takie równe buuuuuuu a u mnie jest takie buuuuu i nagle du i znowu buuuu a za jakiś czas du a jak odepniesz jeden wtrysk to jet du du du du du du i taki jest dźwięk. Próbowałem to nagrać ale nie wychodzi :/
Opublikowano
Raczej wątpliwe bo tak jak pisze dźwięk i szarpanioe pojawiają się tylko po ostrej jeździe na rozgrzanym silniku ;))
Opublikowano
Bardzo proszę o interpretacje tego wyniku testu przelewowego bo cały czas kombinuje co jest nie halo :/ a może to błąd w mapie ?? albo czujnik ciśnienia na pompie CR ?? helpppppppppp
Opublikowano
nie, bo egr nie ma nic wspólnego z dzwiękiem czy szarpnieciem, kiedyś jeden majster mi powiedział że coś na zawór siadło ale sie pytam dlaczego na zimnym czy ciepłym bez butowania objawu brak ?? Więc dalej poszukuje w kierunku paliwa. Bardzo proszę o interpretację moich pomiarów.
Opublikowano
Panowie widzę że sie nic nie dzieje a problem dalej jak najbardziej aktualny, co myślicie o tym że szfankuje nastawnik ciśnienia na pompie CR ???
Opublikowano
A może mieć jakiś wpływ czujnik wałka rozrządu??
Opublikowano
PO długim namyśle zamawiam nowy czujnik położenia wału, ma on bardzo duże znaczenie w pracy silnika a ięc obstawiam że on nawala
Opublikowano
Kolego a ty jesteś z Suszca z województwa Śląskiego?

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Właśnie z tak, widze że ty z Żor to kawałek, a co myślisz o tym moim problemie????

Opublikowano

Właśnie z tak, widze że ty z Żor to kawałek, a co myślisz o tym moim problemie????

Możemy się spotkać i wtedy na żywo można ocenić co cię dręczy.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

Możemy się spotkać i wtedy na żywo można ocenić co cię dręczy.

Ok, tylko pisz kiedy i gdzie a ja podjadę i zobaczysz, ja cały czas teraz obstawiam ten czujnik położenia wału ale wymienię go dopiero w przyszłym tygodniu jak będę zmieniał olej w silniku i skrzyni, mam nadzieje że od dołu da się to zrobić bez wyciągania rozrusznika :/

Opublikowano
To już ci powiem że dostęp do niego to tragedia, obawiam się że trzeba będzie zdejmować kolektorek by się do niego dostać, jeśli mas jutro czas to możemy się umówić, mój numer do kontaktu to 601221400. Pozdro Mario.

Opublikowano
To już ci powiem że dostęp do niego to tragedia, obawiam się że trzeba będzie zdejmować kolektorek by się do niego dostać, jeśli mas jutro czas to możemy się umówić, mój numer do kontaktu to 601221400. Pozdro Mario.

Sory że dopiero teraz ale nie byłu mnie tu, jak najbardziej możemy sie umuwić a jutro(niedziela) około godziny 14 mugł byś bo będę przejeżdżał przez Żory to i autko będzie zagrzane więc będzie szarpać. Jak by co to bym jutro dzwonił gdzie dokładnie i co