Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 100
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

No to masz problem :jawdrop: :jawdrop: :jawdrop:

Ja byłem zdecydowany wymieniać wszystko po kolei poczynając od łącznika a na dyfrze kończąc bez różnicy jakie będą koszty

Tak mnie ten dźwięk wkurzał :mad2: :mad2: :mad2:

W razie pomocy pisać na PW,bo nie śledzę wszystkiego na bieżąco
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odświeżę temat

Mój znajomy w X3 miał podobnie jak ja to buczenie tylko na 2 i 4 biegu ( czasami nic nie było słychać !!! )

Po wymianach tulei,łączników itp dalej to samo.O kosztach szkoda mówić

Kupił używany dyfer ( 800 pln ) i teraz jest ok.

Dziwi mnie tylko ze to takie bardzo trudne do diagnozowanioa jest nawet w ASO

ps.oczywiscie dyfer poszedł do regeneracji na wszelki wypadek :cool2:

Opublikowano
Panowie może coś tym postem wniosę do tematu. Zaczęło się od utlenionej podkładki pod korkiem spustowym dyfra. Wymieniając uszczelkę postanowiłem wymienić też tam olej, ale idąc za ciosem wymieniłem też w skrzyni. Po wymianie oleju w skrzyni oczekiwałem poprawienia zmian biegów, ale widocznie ten problem nigdy u mnie nie występował. Za to właśnie zauważyłem, że buczenie, które występowało na 5-tym biegu w okolicy 2000 obrotów ustąpiło całkowicie! Zniknął także szum za który obwiniałem opony z tyłu 245/40/17. Teraz przy prędkości powyżej 100km/h auto płynie bezszelestnie po drodze, a takich rezultatów się nie spodziewałem :D I wcale nie lałem oleju z ASO, bo stwierdziłem, że każdy inny dobrany z głową będzie lepszy niż 11-letni, chociaż był klarowny i nie czarny jak opisywali to różni użytkownicy na forum. Polecam każdemu taki zabieg, chociaż nie jestem w stanie powiedzieć czy takie samo buczenie-szum występuje u każdego z was. To co występowało u mnie zniknęło i mam nadzieję, że na długo :D Teraz na celowniku tylna podpora wału, która ma już luz na gumie wokół łożyska i jak widać nie ona powodowała buczenie :)
Opublikowano
W dyfrze sprawdzalem i stan byl ok...wlasnie to jest problem, ba slyszalem opinie, ze jak nic sie niedzieje to nie zmieniac...

chiptuning, diagnostyka

506 072 789

Opublikowano

Teoretycznie tak ale koszt niewielki i kolejny element wyeliminowany.

Jak rozumiem na te wały nie dałeś rady podmiany zrobić???

Opublikowano
W dyfrze sprawdzalem i stan byl ok...wlasnie to jest problem, ba slyszalem opinie, ze jak nic sie niedzieje to nie zmieniac...

ja wymieniłem w skrzyni i dyfrze i jakiejś diametralnej róznicy nie zauwazyłem :)

Opublikowano

Mozna wymienić dla spokojnego sumienia :cool2: :cool2: :cool2:

Czytałem opinie ,ze niektórym pomagało.

Jak nic nie da to chociaż będziesz pewien iż to nie sam dyfer prawda??

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam, u mnie w beni jest podobnie jak opisujecie ale nie do końca tzn problem pojawił się 3 dni temu,straszne buczenie na 3,4,5 begu dochodzące z tyłu samochodu podczas jazdy i przy wyprzedzaniu.pierwszy i drugi bieg wszystko ok nic nie słychać,Dodaje jeszcze że kiedy się pojawia to buczenie to coś się dziej z obrotami silnika tzn na chwile zawieszają się na 3 tys obrotów i po dwóch sekundach jest wszystko ok i buczenie ustępuje,powiem w prost jeszcze nic nie sprawdzałem żadnych podpór wału czy tylnego mostu,sprzęgło wymieniałem 6 mies temu na oryginał. Proszę o pomoc o naprawde nie da sie tak jeżdzić.

bmw e46 320d 2001

Edytowane przez Tomek009
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak na przyszłość (chociaż dalej nie wiadomo jaki masz silnik :roll: ) to informacja w "Moje BMW: BMW E46 SEDAN" niewiele mówi.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam panowie niestety problem sie nasila tzn buczenie jest coraz większe i głośniejsze auto przy dodawaniu gazu na biegach 3,4,5 zachowuje się jak automat obstawiam na koło dwu masowe dlatego że wszystko zostało sprawdzone podpory tuleje tylnego dyfra olej jest ok.

Z góry dziękuje za jakikolwiek pomysł co pomoże mi usunąć usterkę.

Bmw e46 320d

2001 rok 136km

Opublikowano
Tez mam problem z buczeniem z tylu auta, na 4,5 biegu na nizszych obrotach. Wlasnie poszukuje jakiegos dyfra na podmiane. Bo prawdopodobnie problemem buczenia jest wlasnie dyfer.
Opublikowano
U mnie raczej kat jest ok nie jest oberwany a nie widac żadnego pęknięcia poza tym jak włancza sie 3 bieg dodaje sie gazu obroty 3.5 tys to wtedy zaczyna buczeć i dźwięk jest taki jak w automacie samochód ogóle nie che iść dalej nie możne przekroczyć tych 3,5 tys obrotów i to jest najdziwniejsze 1 i 2 bieg zachowuje sie mega super dopiero problemy zaczynaja sie pojawiac na 3,4 i 5 biegu.Mi sie wydaje ze pada mi koło dwu masowe a to dlatego że od nowości nie było wymieniane a auto ma juz 22000 tys i prawdopodobnie nie radzi sobie z przeniesieniem napedy bo wystepują większe siły ale to jest tylko moje zdanie może ktos ma inny pomysł.
Opublikowano
no może faktyczne kat mi pada i wystarczy go innym zastapic albo po prostu wyciąć i wstawić coś innego, tylko ciekawy jestem czy jak sie obrywa kat to powoduje buczenie w nie wchodzenie na obroty na poszczególnych biegach,ale spoko sprawdze go i napisze co i jak .
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Usterka usunieta i nie był to katalizator ani łożyska w kołach tylko koło dwu masowe, ono powodowało takie dziwne odgłosy i buczenie,po wymianie chodzi jak nówka z salonu i jest mega cichutko w aucie :D
Opublikowano
Wiesz widocznie ten dźwięk był innego rodzaju u ciebie niż opisywany we wątku.Poza tym padające koło dwumasowe po jakimś czasie słychać coraz głosniej i głosniej ale dobrze iż to zrobiłeś.Jest cisza teraz :cool2: :cool2: