Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od jakiegoś czasu mnie to nurtuję , bardzo głośno mi pracuje wentylator (nie od klimy tylko od silnika) był wymieniony na ori nowy i jest bardzo głośny na zewnątrz , jak miałem stare wentylatory to oceniam że conajmniej 2x ciszej chodziły

swojego czasu miałem małego dzwona z przodu , nawet poduchy nie wystrzeliły a szkody na pierwszy rzut oka nie były duże, szczęśliwie tak uderzyłem że ucierpiał sam środek nie naruszając w ogóle błotników i napęd , ale suma sumarum AC wypieli się zrobili mi szkodę całkowitą , wycenili wrak i różnicę wypłacili na konto - byłem mało z tego zadowolony bo chciałem żeby z AC mi zrobili to bezgotówkowo na orginalnych częściach , a tak sam musiałem z tym wszystkim się bujać przez 3 miesiące , wyszedłem na tym na sporym plusie ale nie o to w sumie chodzi - wykupuję AC żeby mieć spokój a tu po prostu oszustwo i 3 miesiące samochód stał w warsztacie a ja się bawiłem w skupywanie części :( ale to pewnie taka Polska rzeczywistość , w ASO to nie wiem czy połowę części bym kupił za to co mi dali :(

pytałem się swojego mechanika i mówi że to normalne że nowa viskoza tak głośno pracuje i z czasem się uciszy , dziwni mnie to też w BMW że nawet jak odpalam zimny silnik to viskoza praktycznie z takim samym natężeniem i głośnością dmucha - też się o to pytałem i "podobno" to tak musi być i tak to ma BMW

więc Pytam kolegów tutaj z forum czy to tak ma być ??? trochę mnie to denerwuję

Opublikowano

Może byłoby dobrze gdybyś wrzucił filmik z pracy tej wiskozy, bo tak z twojego posta nie można wywnioskować czy wisko pracuje głośno czy nie?

Poza tym kupowałeś i zmieniałeś na jakie, ori czy zamiennik?

Być może zamiennik głośniej pracuje niż ori wisco. Wstaw filmik z pracy wiskozy i może ktoś coś pomoże.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

Opublikowano

viskoza , chłodnica silnika , chłodnica klimy , wentylator klimy - wszystko ori z BMW - chyba że mnie ktoś oszukał z częściami , ale części miały wybite nr BMW zapakowane w opakowania BMW itd , znawcą nie jestem ale wydawały się dla mnie ori

spróbuje nagrać choć to trochę problematyczne , jak stoi to wiatrak nie chałasuje , jak jedziesz i zwiększają się obroty to i zwiększają się chyba obroty viskozy bo głośniej z obrotami chałasuje , zwłaszcza to na 1 biegu słychać , to mnie dziwi że na zimnym nie wiem po co viskoza tak chłodzi ,

z temperaturą silnika nie mam absolutnie żadnych problemów , przy -20 po 5 km wskazówka w pionie , i tak generalnie zero jakichkolwiek problemów - oprócz dla mnie denerwującego głośnego chodzenia viskozy - nie wiem może szukam dziury w całym , ale na starych wentylatorach viskoza conajmniej 2x ciszej chodziła

może jest tak jak mechanik mój mówi że przy nowej viskozie to normalne

Opublikowano
No to kolego ciekawe, bo właśnie mi się wydaje że mam chyba padniętą wiskozę bo u mnie tak jakby wcale jej nie słychać a jak w letnie upały w tamtym roku na niskich biegach jeździłem w korkach to wcale nie słyszałem charakterystycznego zwiększenia obrotów tak jak wcześniej miałem w swojej 325 E36. Nagraj filmik i wrzuć linka ocenimy pracę twojej wiskozy. Pozdro Mario.

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
podepne się, również wymieniłem viskoze i rozumiem o co Ci chodzi bo mam to samo, pracuje dość głośno i w obroty się wkręca. Myślę że z czasem się uciszy??? Mi to nie przeszkadza, nawet lepiej że ja słyszę hehe
Opublikowano

u mnie sprawa się wyjaśniła na przeglądzie

okazało się że Viskoza była zblokowana i chodziła zawsze na maksymalnych obrotach - stąd ta właśnie bardzo głośna praca , musiałem wymienić całą

nie pamiętam ale albo kupiłem jakąś podróbę która miała być ori ale mialem niefart i się zblokowała od razu , poprzedni mechanik wprowadził mnie w błąd opowiadając bajki że nowa tak ma i się dotrze - dziwiło mnie to i dlatego się tu na forum pytałem czy to normalne by viskoza zawsze tak głośno chodziła , mechanika zmieniłem bo dał ciała w kilku kwestiach , stwierdził że świece mam oki i nie podjął się ich wymiany itp cały wątek opisałem na polecanych warsztatach jak ktoś zainteresowany

Pan Adam uratował sprawę , wymienił viskozę , wymienił świece (na 6 dwie działały więc nie dziwne że w zimę czasem mi źle zapalała)

obecnie viskoza chodzi tak jak powinna i tak jak miałem przed rozbicie autka :) czyli cichutko :)

może wam też się zblokowała , viskoza powinna zwiększać obroty przy przegrzewaniu się silnika a normalnie powinna chodzić cicho